Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Topplista: Bästa robotdammsugare just nu
Uppdaterad
Jun 9, 2024

Topplista: Bästa robotdammsugare just nu

De senaste åren har varit revolutionerande för dammsugare. Den klassiska designen vi alla lärt känna uppstod i början på 1900-talet, ungefär samtidigt som vi fick tillgång till el i våra bostäder. Den första robotdammsugaren "Trilobite" lanserades av Electrolux 1996. Som så många andra robotdammsugare genom tiderna så klarade den inte att göra helt rent samt hade problem med saker som stod i vägen och slutade därför att säljas bara ett år senare. Idag ser det annorlunda ut. Tekniken har kommit långt och robotdammsugaren kan faktiskt underlätta ens liv. Med funktioner som oscillerande våtmoppning, artificiell intelligens, självtömning och övervakningskamera är robotdammsugaren här för att stanna. Här är våra robotdammsugare bäst i test.

Top 3
1
.
Dreame X40 Ultra
Läs mer
3
.
Roborock Q Revo
Läs mer
4
.
Dreame L20 Ultra
Läs mer
1

Dreame X40 Ultra

Läs mer
3

Roborock Q Revo

Läs mer
4

Dreame L20 Ultra

Läs mer

Vad ska man tänka på vid köp av robotdammsugare?

1. Trösklar och andra hinder i ditt hem

Studera ditt hem och fundera på vilka begränsningar som finns. Hur höga är dina trösklar? Hur låg är soffan? Hur hög är mattan? Välj en robotdammsugare som klarar av de hinder som finns i ditt hem.

2. Golv och underlag

Desto hårdare desto enklare. Har du en väldigt hög matta så bör du kolla så att robotdammsugaren kan ta sig upp på den. Tjocka mattor kräver också en hög sugkraft.

3. Allergier och luftkvalité

Om du är allergisk eller har ett husdjur så rekommenderar vi att du köper en robotdammsugare med ett HEPA-filter "high efficiency particulate air filter". Ett sånt filter kan i teorin samla upp 99.97% av damm, pollen, mögel, bakterier och andra partiklar med en storlek på 0.3 mikron (µm).

4. Drifttid och yta

Hur stort bor du? Hur många våningsplan har du? Alla robotdammsugare har olika kapacitet. En del robotdammsugare stannar mitt på golvet om batterierna tar slut medan vissa andra tar sig tillbaka till sin station för att ladda.

5. Ljudnivå

Om du behöver dammsuga när du är hemma så kan det vara bra att titta på en robotdammsugare som har en lägre ljudnivå. Många robotdammsugare kommer med två lägen, ett tystare läge och ett med full effekt. Om du har möjlighet att programmera din robotdammsugare att städa när du inte är hemma så behöver du inte lägga någon vikt i detta utan välja den som passar dig på andra sätt. De flesta robotdammsugare har en ljudnivå på mellan 60-70db.

X.

Dreame X40 Ultra

Fullspäckat med funktioner för den stora plånboken
Dreame X40 Ultra
4.8
Köp hos:
Köp här
Utfällbar sidoborste
Utfällbar moppdyna
Väldigt stark sugkraft
Passar bara den stora plånboken
Kämpar lite mot kanter att hålla rak kurs
Ljudnivå
70dB
Drifttid
Upp till 210min
Maximal yta
200kvm
Sugkraft
12 000Pa
Tröskelhöjd
22mm
Dammbehållare
300ml

Dreame X40 Ultra är den senaste robotdammsugaren från Dreame. Efter flera veckors test kan vi bekräfta dess avancerade funktioner och kraftfulla prestanda. Med en sugkraft på hela 12,000 Pa tar den effektivt bort smuts. AI-baserat hinderundvikande system och RGB + 3D-ljus hjälper den att navigera smidigt. Den har anpassningsbara rengöringsfunktioner, en lyftbar sidoborste och en självrengörande moppsystem. Batterikapaciteten på 6,400 mAh ger lång rengöringstid och stora vatten- och dammbehållare gör den lämplig för stora ytor. Röststyrning, smutsdetektion och en användarvänlig app gör den enkel att använda. Dreame X40 Ultra är en högpresterande robotdammsugare, men prislappen kan vara hög för en del hushåll.

X.

Roborock Q Revo

Roborock's mellersta segment imponerar
Roborock Q Revo
4.7
Köp hos:
Köp här
Ett rimligt pris
Lätt att komma igång
Stor vattentank
Något sämre obstacle avoidance än S8 Pro Ultra
Basstationen något hög
Klarar inte långa hårstrån
Ljudnivå
60.5dB
Drifttid
180min
Maximal yta
90
Sugkraft
5500Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
350ml

Roborock's mellersta segment består nu av Q Revo. En extremt kompetent robotdammsugare. Det är ett smart drag av Roborock att först lansera sitt flaggskepp S8 Pro Ultra för ca 6tkr mer och nu följa upp med Q Revo som rent tekniskt sett nästan är uppe och nosar på flaggskeppet. Även om de skiljer sig en aning på den tekniska biten så är det inte lika stor skillnad när det kommer till resultatet. Adderar man skillnaden i pris till ekvationen så blir Q Revo den solklara vinnaren.

Q Revo har självklart alla finesser som vi känner igen frå Roborock's toppmodeller. Lidar, obstacle avoidance, automatisk lyftbar mopp, självtömning osv. Själva basenheten är en aning högre men får samtidigt plats med hel 5 liter vatten. Mopprengörningen sker med en ny typ av bottenplatta som kräver minimalt underhåll och framför allt inget behov av att byta delar tills skillnad från t.ex. S8 Pro Ultra och S7 MaxV Ultra.

X.

Dreame L20 Ultra

Avancerad robotdammsugare som moppar mot väggar
Dreame L20 Ultra
4.6
Köp hos:
Köp här
MopExtend Technology
Kraftfullt sugsystem
Automatisk tömning
Smart navigering och kartläggning
Den är ganska stor och kan ta upp en del plats
Ganska dyr
Ljudnivå
63dB
Drifttid
180-260min
Maximal yta
-
Sugkraft
7000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
300ml

Dreame L20 Ultra är en imponerande robotdammsugare som levererar hög prestanda och intelligenta funktioner för att hålla ditt hem rent och snyggt.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos L20 Ultra är dess kraftfulla 7000Pa sugkraft, vilket gör att den kan hantera olika typer av golv. Den har en gummivalsborste som förhindrar hårtrassel och underlättar rengöringen.

En annan imponerande funktion är den unika bioniska robotarmen, kallad MopExtend™ Technology. Den här funktionen gör det möjligt för L20 Ultra att nå hörn och kanter som annars skulle kräva manuell efterbehandling. Med den patenterade Wipe-teknologin säkerställer den även en noggrann rengöring av hörn, vilket eliminerar döda punkter.

L20 Ultra har också en smart funktion för att ta bort mopparna automatiskt innan den dammsuger tjocka mattor, vilket förhindrar att mattorna blir våta eller smutsiga.

Ett smutskänningssystem mäter smutsnivån efter varje tvätt. För mycket smutsiga moppar tvättas automatiskt igen, vilket ger en effektivare rengöring. Dessutom har den avancerad AI-teknik som känner igen rum, möbler, golv och rengöringsvanor för att skapa optimala städplaner baserat på smutsiga kartor.

L20 Ultra har en imponerande förmåga att upptäcka och undvika hinder med sin 3D-strukturerade lins och AI-kameror. Den visar tydligt hinder på appens karta och gör det möjligt att navigera smidigt, även i mörker med hjälp av Auto LED-ljus.

Med en intelligent mopphöjning på 10,5 mm undviker den att fukta mattor och borstar när den upptäcker korta mattor. En av de mest innovativa funktionerna är möjligheten att installera en vatten- och avloppsmodul, vilket gör att den automatiskt kan byta ut rent vatten och tömma avfall. L20 Ultra har även uppgraderats med fjärrbilder, tvåvägs samtal och spårningsfunktioner, vilket gör att du kan interagera med den på distans och till och med följa dina käraste ögonblick.

Slutligen erbjuder L20 Ultra också omfattande vård och underhåll med funktioner som automatisk påfyllning av tvättmedel, dammsamling, vattenpåfyllning och avlopp samt torkning av moppen med varmluft.

Dreame L20 Ultra imponerar minst sagt. Den är ett utmärkt tillskott till det smarta hemmet och kommer definitivt att göra städningen enklare och mer effektiv. För alla som söker en pålitlig robotdammsugare med avancerad teknik är L20 Ultra ett utmärkt val.

X.

Ecovacs Deebot T20 OMNI

Nya moppfunktioner och starkare sugkraft
Ecovacs Deebot T20 OMNI
4.6
Köp hos:
Köp här
Stark sugkraft
Moppning med varmvatten
Lyft av mopp för mattor
Har ingen inbyggd vattentank
Något dyr
Kan låta en del
Ljudnivå
69dB
Drifttid
170min
Maximal yta
-
Sugkraft
6000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
300ml

En allt-i-ett-robot. Denna robotdammsugare har en ny varmvattentvätt-teknologi för moppdynorna och en autolyft-funktion för rengöring av golv och mattor i ett enda arbetsmoment. Dess sugkapacitet ligger på 6 000 Pa och OZMO Turbo 2.0 moppsystem garanterar en effektiv rengöring.

Tack vare den nya varmvattentvätt-teknologin värms städvattnet upp till 55°C, vilket effektivt tar bort olja, fläckar och ingrodd smuts. Autolyft-funktionen för moppdynorna använder ultraljudssensorer för att lyfta och rotera moppdynorna när den byter från golv till matta, vilket förhindrar att mattan blir fuktig.

DEEBOT T20 OMNI erbjuder dynamiska städupplevelser med olika rengöringsalternativ, inklusive dammsugning, moppning eller en kombination av båda. Housekeeper Mode 2.0 anpassar städuppgifterna efter dina preferenser, och den avancerade hinderundvikningstekniken använder 3D-scanning och realtidsdetektering för att navigera smidigt och undvika hinder.

Med en tre liters dammpåse och separata tankar för rent och smutsigt vatten, erbjuder OMNI-stationen en komplett och helautomatisk rengöringslösning. Efter rengöringen torkas moppdynorna för att hålla dem hygieniska och rena.

Med en imponerande sugkapacitet på 6 000 Pa kan DEEBOT T20 OMNI effektivt rengöra alla ytor, från stora partiklar till små dammkorn, och den roterande OZMO Turbo 2.0 moppen tar bort 99,99 procent av de tio vanligaste fläckarna.

Deebot T20 OMNI levereras med en svensk app och kundtjänst samt lokala servicecenter i Sverige.

X.

Roborock S8 Pro Ultra

Självrengörning med minimalt underhåll
Roborock S8 Pro Ultra
4.5
Köp hos:
Köp här
Hög sugkraft
Reactive 3D Obstacle Avoidance
Självrengörning av mopphuvud
Dyr
Tar mycket plats
Ljudnivå
68.5dB
Drifttid
180min
Maximal yta
300kvm
Sugkraft
6000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
350ml

Roborock S8 Pro Ultra är en revolutionerande och smart robotdammsugare. Den har en elegant och hållbar design som kompletterar de flesta heminredningar. Utrustad med avancerad LiDAR-navigering kartlägger och navigerar den effektivt genom ditt hem och undviker kvarglömda föremål. Dess kraftfulla sugkraft och lyftbara mopp säkerställer noggrann rengöring på alla ytor. Robotens intelligenta funktioner inkluderar anpassningsbara rengöringszoner och virtuella zoner.

Med kartläggning på flera nivåer kan den lagra och rengöra flera planlösningar i flervåningshus. Roborock S8 Pro Ultra innehåller sonisk moppning för djup och gnistrande rengöring av hårda golv. Den har ett avancerat filtreringssystem som fångar upp allergener och förbättrar luftkvaliteten. Det är enkelt att styra roboten genom den intuitiva mobilappen och röstkommandon.

Upplev framtiden för smart rengöring med Roborock S8 Pro Ultra.

X.

Roborock S7 MaxV Ultra

Smartast hittills för den tjocka plånboken
Roborock S7 MaxV Ultra
4.3
Köp hos:
Köp här
Helt omdesignad dockningsstation
Exceptionell sugkraft
Flera smarta sensorer för smart städning
Priset
Dockningsstationen tar plats
Ljudnivå
57-72db
Drifttid
180min
Maximal yta
-
Sugkraft
5100Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
400ml

Roborock presenterar sin mest avancerade men även dyraste robotdammsugare hittills. En dammsugare många har väntat på! Robotdammsugaren är baserad på Roborock S7 och kommer med tre olika behållare i den helt omdesignade och dockningsstationen som kallas "Empty Wash Fill Dock". En behållare för damm, en för rent vatten samt en tredje för det smutsiga vattnet som blir över efter rengöring av moppen.

Med hjälp av AI samt ett par nya sensorer så kan Roborock S7 MaxV Ultra känna igen och undvika eventuella hinder i ditt hem för en effektivare och noggrannare städning. Med hjälp av en ny LED-lampa blir det även möjligt för robotdammsugaren att se i mörker.

Funktionerna i medföljande app är oändliga. Det går att välja vilka zoner som ska rengöras eller vilka enstaka rum. Med hjälp av sin LIDAR kartlägger robotdammsugaren ditt hem i detalj och vet precis var den behöver ta sig. Det går också att schemalägga städningen, välj vilken dag, rum och funktion som ska användas. Om du inte vill välja själv så går det också att överlämna beslutsfattandet till robotdammsugaren själv.

X.

Ecovacs Deebot T9+

Den bästa Deeboten med förnyade egenskaper
Ecovacs Deebot T9+
4.2
Köp hos:
Köp här
Inbyggd luftfräschare
Bra batteritid
Automatisk tömning
Något dyr
Kör på kablar
Ljudnivå
67db
Drifttid
175min
Maximal yta
200kvm
Sugkraft
3000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
420ml

Tack vare TrueDetect 3D 2.0 och TrueMapping 2.0 navigerar DEEBOT T9+ genom rummet med precision, undviker hinder och rengör golv med den ökade sugkraften från tidigare modeller. DEEBOT T9+ har förmågan att rengöra alla typer av golv med lätthet, från mattor till parkett och vanligt damm till husdjurshår. Och när städningen är klar, doftar huset fräscht tack vare den integrerade luftfräscharen. En annan stor fördel med DEEBOT T9+ är den automatiska tömningsstationen som medföljer. Du slipper tömma dammbehållaren i upp till 30 dagar, vilket sparar tid och gör hela processen så mycket smidigare. Med en mängd nyttiga uppgraderingar och nya funktioner är detta definitivt en utmanare på marknaden.

X.

Dreame D10 Plus

En uppdaterad D9 med några mindre förbättringar
Dreame D10 Plus
4.2
Köp hos:
Köp här
Stark sugkraft
Självtömmning
Når inte i alla hörn
Moppfunktion utan vibration
Ljudnivå
55db
Drifttid
180min
Maximal yta
Up till 270kvm
Sugkraft
4000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
400ml

Efterföljaren till Dreame D9 kommer med självtömmning och 1000Pa mer i sugkraft. Till skillnad från sin storebror Dreame Z10 Pro så saknar D10 Plus 3D sensorn för att kunna undvika objekt.

Damm- och vattentanken är lite mindre än på D9 eftersom den har förmågan att tömma sig själv.

D10 Plus är alltså ett väldigt bra alternativ för den som vill ha lite mer sugkraft, självtömmning och inte har behov av 3D-funktionen. Om du vet med dig att du är en person som inte alltid har ett helt tomt golv så kan det vara bra att kika på Dreame Z10 Pro, här får du 3D-funktionen som möjliggör att dammsugaren kan undvika objek på golvet så som strumpor sladdar eller liksaker.

I övrigt så liknar denna robotdammsugare sina syskon väldigt mycket.

X.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi

Robotdammsugaren med videoövervakning
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
3.8
Köp hos:
Köp här
Känner igen och undviker föremål
Övervakningskamera
Undviker mattor vid moppning
AIVI är inte 100% pålitligt
Ljudnivå
67db
Drifttid
180min
Maximal yta
Upp till 200kvm
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
420ml

Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi påminner om Roborock S6 MaxV på många sätt. Men den halkar efter med något mindre behållare samt batterier. Om priset hade varit bättre så hade denna dammsugare hamnat högre på listan som en värdig konkurrent. Om övervakningskameran är något du värdesätter så kan denna vara ett bara alternativ. Underhållskostnaden är något lägre för denna robotdammsugare vilket också ska tas in i beräkningen.

Om Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi upptäcker ett hinder som gör att den inte kan göra rent på den ytan får du en notis i appen om detta och var ytan finns.

Om du är i behov av en självtömmande station så finns det också att köpa till.

X.

iRobot Roomba S9 Plus

Effektiv städning till ett högt pris
iRobot Roomba S9 Plus
3.3
Köp hos:
Köp här
Bra på att rengöra tjocka mattor
HEPA-filter
Självtömmande
Breda dubbelborstar
Saknar LIDAR
Dyr prislapp
Appen har mer att önska
Ljudnivå
65-75db
Drifttid
120min
Maximal yta
370 estimerat
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
15mm
Dammbehållare
400ml

Jämfört med sin föregångare iRobot Roomba i7+ har S9+ en ny D-formad design för att komma åt bättre i hörn. Ett tidigare problem har varit att borstarna snurrade för fort och spred smutsen istället för att suga upp den. På den nya Roomba S9+ är detta återgäldat med långsammare borstar. 

Dubbelborsten på undersidan har flyttats fram och breddats, detta gör att mindre hår fastnar och och iRobot Roomba S9+ blir en hejare på att rengöra tjocka mattor.

iRobot Roomba S9+ använder sig av en teknik som kallas VSLAM istället för LIDAR som många andra konkurrenter. VSLAM använder en kamera istället för att navigera ditt hem. Ett exempel på när VSLAM kan vara bättre än LIDAR är när en soffa har ett tyg som hänger ner till golvet. LIDAR kommer då undvika detta som ett hinder medan VSLAM kör igenom. VSLAM är beroende av ljus till skillnad från LIDAR, detta kan vara en nackdel i mörka förhållanden. Kanske en kombination av dessa två tekniker hade varit bra.

iRobot ägs numera av techjätten Amazon. Genom sitt förvärv på ca 17 miljarder dollar så greppar Amazon en större del av den smarta hem marknaden.

Produkterna i vår lista
Dreame X40 Ultra
Roborock Q Revo
Dreame L20 Ultra
Ecovacs Deebot T20 OMNI
Roborock S8 Pro Ultra
Roborock S7 MaxV Ultra
Ecovacs Deebot T9+
Dreame D10 Plus
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
iRobot Roomba S9 Plus
Jämför egenskaper
Ljudnivå
Drifttid
Maximal yta
Sugkraft
Tröskelhöjd
Dammbehållare
Dreame X40 Ultra
70dB
Upp till 210min
200kvm
12 000Pa
22mm
300ml
Roborock Q Revo
60.5dB
180min
90
5500Pa
20mm
350ml
Dreame L20 Ultra
63dB
180-260min
-
7000Pa
20mm
300ml
Ecovacs Deebot T20 OMNI
69dB
170min
-
6000Pa
20mm
300ml
Roborock S8 Pro Ultra
68.5dB
180min
300kvm
6000Pa
20mm
350ml
Roborock S7 MaxV Ultra
57-72db
180min
-
5100Pa
20mm
400ml
Ecovacs Deebot T9+
67db
175min
200kvm
3000Pa
20mm
420ml
Dreame D10 Plus
55db
180min
Up till 270kvm
4000Pa
20mm
400ml
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
67db
180min
Upp till 200kvm
2500Pa
20mm
420ml
iRobot Roomba S9 Plus
65-75db
120min
370 estimerat
2500Pa
15mm
400ml
Jämför priserna på Price Runner

Höga trösklar

Ett av de stora problemen för robotdammsugare är trösklar. Även om robotdammsugare blivit bättre på att ta sig över dessa så kan det vara ett problem. De flesta klarar höjder på ca 20mm. Har du högre trösklar så måste du lyfta över din robotdammsugare eller bygga en ramp som gör att dammsugaren kan ta sig över själv. Vissa lägger fram dessa rampar när de inte är hemma för att att robotdammsugaren ska kunna klara sig själv.

Hundhår, husdjur och allergi

Vissa robotdammsugare är bättre anpassade för hundhår och allergier. Något att hålla utkik efter är ett så kallat HEPA-filter "high efficiency particulate air filter". Detta filter kan i teorin samla upp 99.97% av damm, pollen, mögel, bakterier och andra partiklar med en storlek på 0.3 mikron (µm).

Sugeffekt (Pa)

Vi föreslår att införskaffa en robotdammsugare med minst 15000 Pa. Pa står för pascal men kan också mätas i watt (W) av vissa tillverkare. I samband med att batterier och laddningseffekten blir effektivare så ser vi också en ökning av sugeffekten. Det blir särskilt viktigt att välja en robotdammsugare med hög sugeffekt och du har tjocka mattor.

Moppning funktion

Våtmoppning är något som blir allt mer vanligt och robotdammsugarna blir bara bättre på att moppa. Vissa robotdammsugare har idag en oscillerande moppning som gör att de till och med kan få bort intorkade fläckar. Nu för tiden kan vissa robotdammsugare lyfta på moppen när de åker över en matta. Det går också i vissa fall att ställa in i den tillhörande appen vilka områden av ditt hem som inte ska moppas.

Batteri, drifttid och yta

Se till att din robotdammsugare klarar av att dammsuga hela ditt hem på en laddning. De flesta robotdammsugarna klarar av minst 100kvm men vissa enda upp till 370kvm. Ett hem som är komplicerat för robotdammsugaren kan resultera i att det tar längre tid att göra klart en yta eftersom robotdammsugaren måste hitta nya vägar för att komma åt en viss yta. Därför är det bra att ha lång batteritid.

Pris

En robotdammsugare kan kosta mellan ett par hundra och tiotusentals kronor. Du bör noga väga in alla fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för en robotdammsugare i din prisklass.

Kablar

Generellt sätt är robotdammsugare riktigt dåliga på att hantera kablar som ligger i vägen. Se till att kablar inte ligger framme innan du ska dammsuga med din robotdammsugare för att undvika problem.

Självtömmning och självrengörning

Något som blir allt vanligare är robotdammsugare som tömmer sin dammbehållare själv. Genom att köpa till en station där robotdammsugaren kan tömma sin behållare själv kommer du ett steg närmare en helt automatiserad städning. Vissa stationer använder sig av dammsugarpåsar och vissa kräver ingen påse alls. Detta är värt att tänka på om du inte vill ha den extrakostnaden.

Artificiell intelligens (AI), mapping

Några av de nya robotdammsugarna på marknaden är utrustade med LIDAR-teknik. Det är laserstrålar som skickas ut för att skapa ett så kallat point cloud av din lägenhet. På så sätt får din robotdammsugare full koll på hur ditt hem ser ut och kan använda sig av detta i sin navigering och planering av sina rutter.

Fler våningsplan

Om du bor i en villa eller hus med flera våningsplan kan det vara bra att se till att din robotdammsugare har stöd för detta. Några robotdammsugare kan alltså spara flera våningsplan så du lätt kan bära upp robotdammsugaren när det är dags att städa.

Räcker det med en robotdammsugare

Även om tekniken kommit långt så finns det mer att önska och du kommer att behöva komplettera med en skaftdammsugare då och då. Men visst underlättar det. Tänk på att det inte passa alla hem. Möblering, trösklar och den generella städningen är avgörande för om en robotdammsugare ska kunna ta sig fram.

Övervakningskamera

Om du är nyfiken på vad som händer där hemma när du är borta eller om du vill hålla ett öga på vad din hund sysslar med när du inte är hemma så finns det modeller där du kan använda kameran som övervakningskamera.

Framtiden

Tillvärkarna av robotdammsugare strävar efter en underhållsfri robotdammsugare med tekniker som minimerar din egna handpåläggning. Stationerna för självtömmning blir allt större och mer avancerade. Artificiell intelligens är också något som blir större och större. Robotdammsugaren ska alltså själv hålla reda på var det går att städa och lära sig ditt hem, både hur det ser ut och hur det fungerar.

Hur fungerar en robotdammsugare?

En robotdammsugare är liten, batteridriven och till för att klara sig själv så långt det går. Idag har alla robotdammsugare inbyggda system av olika tekniker för att känna av hinder och försöka undvika dessa. Vissa av dessa tekniker är mycket billigare än andra. Man styr oftast sin robotdammsugare från sin mobiltelefon med tillhörande app, med den kan man ofta dela in sitt hem i olika rum och på så sätt välja vad som ska dammsugas och när. Nya funktioner och finesser släpps hela tiden för att minimera handpåläggning.

Robotdammsugare är ett praktiskt hjälpmedel för att hålla hemmet rent utan att behöva lägga ner så mycket tid på det själv. De är utformade för att automatiskt söka upp och suga upp damm och smulor från golv och andra ytor.

De flesta robotdammsugare är utrustade med sensorer som hjälper dem att navigera runt i rummet och undvika hinder som möbler och trappor. De använder även en kombination av sugkraft och borstverktyg för att effektivt samla upp smuts och skräp.

En av de största fördelarna med robotdammsugare är att de gör det möjligt att hålla hemmet rent utan att man själv behöver lägga ner tid på det. Det är också ett bra val för personer med funktionsnedsättning eller svårigheter att böja sig ner.

Robotdammsugare är också utrustade med avancerade funktioner som schemaläggning, som gör att man kan ställa in dammsugaren att köra på specifika tider på dagen, och även fjärrkontroll, som gör att man kan styra dammsugaren från sin mobiltelefon.

Det finns också ett antal nackdelar med robotdammsugare. En av de främsta är att de inte alltid kan hantera höga mattor eller tjocka mattor och att de ibland kan fastna under möbler eller i hörn. De är också ofta dyrare än traditionella dammsugare.

Sammanfattningsvis är robotdammsugare ett praktiskt hjälpmedel för att hålla hemmet rent, men det är viktigt att känna till både fördelar och nackdelar innan man bestämmer sig för att köpa en.

Vanliga frågor om robotdammsugare

Vilka robotdammsugare är bäst i test?

Bästa robotdammsugarna just nu inkluderar produkter som iRobot Roomba i7+, Roborock S6 MaxV och Neato Botvac D7 Connected. Dessa robotdammsugare erbjuder avancerade navigeringsfunktioner, kraftfulla rengöringsförmågor och möjlighet till fjärrstyrning via mobilenheter.

Kan jag använda robotdammsugaren på olika typer av golv?

Ja, de flesta robotdammsugare kan användas på olika typer av golv, inklusive trägolv, laminat, mattor och kakel. Många modeller har också sensorer som anpassar rengöringsmetoderna och sugkraften beroende på golvmaterialet.

Hur lång tid tar det för en robotdammsugare att rengöra mitt hem?

Tiden det tar för en robotdammsugare att rengöra ditt hem beror på faktorer som storlek på ytan, möblering och eventuella hinder. Generellt sett tar det mellan 1-2 timmar för en robotdammsugare att utföra en grundlig rengöring av ett normalstort rum.

Tidigare produkter

Dessa produkter har tidigare varit med i vår topplista.

Dreame D9
Roborock S7+
Roborock S6 MaxV
Roborock E5
Neato Botvac D7 Connected
Neato Botvac D4 Connected
Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt