Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Topplista: Bästa robotdammsugare just nu
Uppdaterad
May 28, 2023

Topplista: Bästa robotdammsugare just nu

De senaste åren har varit revolutionerande för dammsugare. Den klassiska designen vi alla lärt känna uppstod i början på 1900-talet, ungefär samtidigt som vi fick tillgång till el i våra bostäder. Den första robotdammsugaren "Trilobite" lanserades av Electrolux 1996. Som så många andra robotdammsugare genom tiderna så klarade den inte att göra helt rent samt hade problem med saker som stod i vägen och slutade därför att säljas bara ett år senare. Idag ser det annorlunda ut. Tekniken har kommit långt och robotdammsugaren kan faktiskt underlätta ens liv. Med funktioner som oscillerande våtmoppning, artificiell intelligens, självtömning och övervakningskamera är robotdammsugaren här för att stanna.

Top 3
1
.
Roborock S8 Pro Ultra
Läs mer
2
.
Roborock S7 MaxV Ultra
Läs mer
3
.
Ecovacs Deebot T9+
Läs mer
1

Roborock S8 Pro Ultra

Läs mer
2

Roborock S7 MaxV Ultra

Läs mer
3

Ecovacs Deebot T9+

Läs mer

Vad ska man tänka på vid köp av robotdammsugare?

1. Trösklar och andra hinder i ditt hem

Studera ditt hem och fundera på vilka begränsningar som finns. Hur höga är dina trösklar? Hur låg är soffan? Hur hög är mattan? Välj en robotdammsugare som klarar av de hinder som finns i ditt hem.

2. Golv och underlag

Desto hårdare desto enklare. Har du en väldigt hög matta så bör du kolla så att robotdammsugaren kan ta sig upp på den. Tjocka mattor kräver också en hög sugkraft.

3. Allergier och luftkvalité

Om du är allergisk eller har ett husdjur så rekommenderar vi att du köper en robotdammsugare med ett HEPA-filter "high efficiency particulate air filter". Ett sånt filter kan i teorin samla upp 99.97% av damm, pollen, mögel, bakterier och andra partiklar med en storlek på 0.3 mikron (µm).

4. Drifttid och yta

Hur stort bor du? Hur många våningsplan har du? Alla robotdammsugare har olika kapacitet. En del robotdammsugare stannar mitt på golvet om batterierna tar slut medan vissa andra tar sig tillbaka till sin station för att ladda.

5. Ljudnivå

Om du behöver dammsuga när du är hemma så kan det vara bra att titta på en robotdammsugare som har en lägre ljudnivå. Många robotdammsugare kommer med två lägen, ett tystare läge och ett med full effekt. Om du har möjlighet att programmera din robotdammsugare att städa när du inte är hemma så behöver du inte lägga någon vikt i detta utan välja den som passar dig på andra sätt. De flesta robotdammsugare har en ljudnivå på mellan 60-70db.

X.

Roborock S8 Pro Ultra

Självrengörning med minimalt underhåll
Roborock S8 Pro Ultra
4.8
Bästa pris hos:
Köp här

Roborock S8 Pro Ultra är en revolutionerande och smart robotdammsugare. Den har en elegant och hållbar design som kompletterar de flesta heminredningar. Utrustad med avancerad LiDAR-navigering kartlägger och navigerar den effektivt genom ditt hem och undviker kvarglömda föremål. Dess kraftfulla sugkraft och lyftbara mopp säkerställer noggrann rengöring på alla ytor. Robotens intelligenta funktioner inkluderar anpassningsbara rengöringszoner och virtuella zoner.

Med kartläggning på flera nivåer kan den lagra och rengöra flera planlösningar i flervåningshus. Roborock S8 Pro Ultra innehåller sonisk moppning för djup och gnistrande rengöring av hårda golv. Den har ett avancerat filtreringssystem som fångar upp allergener och förbättrar luftkvaliteten. Det är enkelt att styra roboten genom den intuitiva mobilappen och röstkommandon.

Upplev framtiden för smart rengöring med Roborock S8 Pro Ultra.

Hög sugkraft
Reactive 3D Obstacle Avoidance
Självrengörning av mopphuvud
Dyr
Tar mycket plats
Ljudnivå
68.5dB
Drifttid
180min
Maximal yta
300kvm
Sugkraft
6000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
350ml

X.

Roborock S7 MaxV Ultra

Smartast hittills för den tjocka plånboken
Roborock S7 MaxV Ultra
4.7
Bästa pris hos:
Köp här

Roborock presenterar sin mest avancerade men även dyraste robotdammsugare hittills. En dammsugare många har väntat på! Robotdammsugaren är baserad på Roborock S7 och kommer med tre olika behållare i den helt omdesignade och dockningsstationen som kallas "Empty Wash Fill Dock". En behållare för damm, en för rent vatten samt en tredje för det smutsiga vattnet som blir över efter rengöring av moppen.

Med hjälp av AI samt ett par nya sensorer så kan Roborock S7 MaxV Ultra känna igen och undvika eventuella hinder i ditt hem för en effektivare och noggrannare städning. Med hjälp av en ny LED-lampa blir det även möjligt för robotdammsugaren att se i mörker.

Funktionerna i medföljande app är oändliga. Det går att välja vilka zoner som ska rengöras eller vilka enstaka rum. Med hjälp av sin LIDAR kartlägger robotdammsugaren ditt hem i detalj och vet precis var den behöver ta sig. Det går också att schemalägga städningen, välj vilken dag, rum och funktion som ska användas. Om du inte vill välja själv så går det också att överlämna beslutsfattandet till robotdammsugaren själv.

Helt omdesignad dockningsstation
Exceptionell sugkraft
Flera smarta sensorer för smart städning
Priset
Dockningsstationen tar plats
Ljudnivå
57-72db
Drifttid
180min
Maximal yta
-
Sugkraft
5100Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
400ml

X.

Ecovacs Deebot T9+

Den bästa Deeboten med förnyade egenskaper
Ecovacs Deebot T9+
4.6
Bästa pris hos:
Köp här

Tack vare TrueDetect 3D 2.0 och TrueMapping 2.0 navigerar DEEBOT T9+ genom rummet med precision, undviker hinder och rengör golv med den ökade sugkraften från tidigare modeller. DEEBOT T9+ har förmågan att rengöra alla typer av golv med lätthet, från mattor till parkett och vanligt damm till husdjurshår. Och när städningen är klar, doftar huset fräscht tack vare den integrerade luftfräscharen. En annan stor fördel med DEEBOT T9+ är den automatiska tömningsstationen som medföljer. Du slipper tömma dammbehållaren i upp till 30 dagar, vilket sparar tid och gör hela processen så mycket smidigare. Med en mängd nyttiga uppgraderingar och nya funktioner är detta definitivt en utmanare på marknaden.

Inbyggd luftfräschare
Bra batteritid
Automatisk tömning
Något dyr
Kör på kablar
Ljudnivå
67db
Drifttid
175min
Maximal yta
200kvm
Sugkraft
3000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
420ml

X.

Roborock S7+

Stormopparen med allt man behöver
Roborock S7+
4.5
Bästa pris hos:
Köp här

Roborock S7+ har de funktioner som du behöver. Man har sett till att lägga till det mesta till denna robotdammsugare som t.ex Laser direct structuring (LDS) mappning, självtömning, moppfunktion, vibrerande mopp, automatisk mopplyft, dedikerad app, schemaläggning, röststyrning, zonkontroll, stöd för flera våningar, rumskontroll, no-mopp zones.

Roborock S7 går även att köpa utan självtömmning till en början. Om man skulle vilja lägga till det senare så går det bra också.

Roborock S7 är en hejare på att moppa golv. Den moppar golvet fler gånger med bättre precision än sina konkurrenter. Resultatet blir betydligt bättre. Med en inbyggd sensor och en uppfällbar mopp ser Roborock S7 till att undvika att moppa mattor.

Till skillnad från Roborock S6 saknar S7:an ReactiveAI Obstacle Avoidance vilket gör att den kan ha svårigheter med saker som ligger på golvet som är för stora för att suga upp.

Roborock har tre produkter på ingång i S7 serien. Så fort dessa lanseras i Sverige kommer vi kika på dessa för att utvärdera om de platsar på listan. Där utlovas det mycket starkare sugkraft samt ReactiveAI Obstacle Avoidance.

NY Product design awards logo.

Ingen påse krävs i stationen
Självtömmande
Automatisk mopplyft
Bristfällig automatisk tömning
Passar inte för husdjursägare
Ljudnivå
67db
Drifttid
180min
Maximal yta
300kvm
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
470ml

X.

Roborock S6 MaxV

Den smarta robotdammsugaren med AI
Roborock S6 MaxV
4.2
Bästa pris hos:
Köp här

Med sin stereoskopiska kamera kan denna robotdammsugare med AI-teknik uppfatta olika föremål och på så sätt undvika dem. Om du är hundägare kan detta var något för dig eftersom Roborock 6 MaxV kan undvika hundbajs. Den håller då ett extra avstånd till skillnad från ett par tofflor t. ex.

Roborock 6 MaxV kartlägger ditt hem noggrant men skickar aldrig vidare bilderna till molnet för högsta säkerhet.

En väldigt effektiv moppfunktion kommer med din Roborock 6 MaxV, sätt upp specifika zoner i ditt hem och kontrollera vilka av dessa som ska moppas eller inte via appen.

Roborock S6 MaxV är ett perfekt val för dig som är ute efter en lite smartare robotdammsugare som effektivt moppar dina golv.

Känner igen objekt med AI och LIDAR
Känner igen hundbajs
Kommer inte alltid åt
En del problem med mattor och trösklar
Ljudnivå
67db
Drifttid
180min
Maximal yta
Upp till 300kvm
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
460ml

X.

Dreame D10 Plus

En uppdaterad D9 med några mindre förbättringar
Dreame D10 Plus
4.1
Bästa pris hos:
Köp här

Efterföljaren till Dreame D9 kommer med självtömmning och 1000Pa mer i sugkraft. Till skillnad från sin storebror Dreame Z10 Pro så saknar D10 Plus 3D sensorn för att kunna undvika objekt.

Damm- och vattentanken är lite mindre än på D9 eftersom den har förmågan att tömma sig själv.

D10 Plus är alltså ett väldigt bra alternativ för den som vill ha lite mer sugkraft, självtömmning och inte har behov av 3D-funktionen. Om du vet med dig att du är en person som inte alltid har ett helt tomt golv så kan det vara bra att kika på Dreame Z10 Pro, här får du 3D-funktionen som möjliggör att dammsugaren kan undvika objek på golvet så som strumpor sladdar eller liksaker.

I övrigt så liknar denna robotdammsugare sina syskon väldigt mycket.

Stark sugkraft
Självtömmning
Når inte i alla hörn
Moppfunktion utan vibration
Ljudnivå
55db
Drifttid
180min
Maximal yta
Up till 270kvm
Sugkraft
4000Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
400ml

X.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi

Robotdammsugaren med videoövervakning
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
3.8
Bästa pris hos:
Köp här

Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi påminner om Roborock S6 MaxV på många sätt. Men den halkar efter med något mindre behållare samt batterier. Om priset hade varit bättre så hade denna dammsugare hamnat högre på listan som en värdig konkurrent. Om övervakningskameran är något du värdesätter så kan denna vara ett bara alternativ. Underhållskostnaden är något lägre för denna robotdammsugare vilket också ska tas in i beräkningen.

Om Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi upptäcker ett hinder som gör att den inte kan göra rent på den ytan får du en notis i appen om detta och var ytan finns.

Om du är i behov av en självtömmande station så finns det också att köpa till.

Känner igen och undviker föremål
Övervakningskamera
Undviker mattor vid moppning
AIVI är inte 100% pålitligt
Ljudnivå
67db
Drifttid
180min
Maximal yta
Upp till 200kvm
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
420ml

X.

Roborock E5

En kraftfull budgetdammsugare
Roborock E5
3.5
Bästa pris hos:
Köp här

Roborock E5 är uppföljaren till Roborock E4. Till skillnad från de mer avancerade modellerna från Roborock använder sig inte Roborock E5 av LIDAR-tekniken för att navigera i ditt hem. Det gör att prisbilden blir betydligt billigare. Är du inte i behov av t. ex. virtuella avgränsningar och rumsindelning så kan det här vara robotdammsugaren för dig.

Roborock kräver ett hem utan hinder. I en mindre lägenhet med rent golv kommer denna robotdammsugare till sin rätta. Dammsugaren känner inte av några hinder och behöver därför fri väg.

En ganska trevlig pryl som tillkommer är en fjärrkontroll. För enklare styrning utan schemaläggning osv så blir fjärrkontrollen en ganska fördelaktig pryl som inte kommer med de andra modellerna.

Skillnaden mellan Roborock E5 och Roborock E4 är marginell. Du får lite starkare sugeffekt. Frågan är om det inte finns bättre alternativ i liknande prisklass så som Roborock S6 Pure t. ex.

Stor dammbehållare
Bra kvalité
Saknar LIDAR
Går inte att använda Roborock appen
Ljudnivå
69db
Drifttid
200min
Maximal yta
Upp till 200kvm
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
20mm
Dammbehållare
640ml

X.

Irobot Roomba S9 Plus

Effektiv städning till ett högt pris
Irobot Roomba S9 Plus
3.3
Bästa pris hos:
Köp här

Jämfört med sin föregångare iRobot Roomba i7+ har S9+ en ny D-formad design för att komma åt bättre i hörn. Ett tidigare problem har varit att borstarna snurrade för fort och spred smutsen istället för att suga upp den. På den nya Roomba S9+ är detta återgäldat med långsammare borstar. 

Dubbelborsten på undersidan har flyttats fram och breddats, detta gör att mindre hår fastnar och och iRobot Roomba S9+ blir en hejare på att rengöra tjocka mattor.

iRobot Roomba S9+ använder sig av en teknik som kallas VSLAM istället för LIDAR som många andra konkurrenter. VSLAM använder en kamera istället för att navigera ditt hem. Ett exempel på när VSLAM kan vara bättre än LIDAR är när en soffa har ett tyg som hänger ner till golvet. LIDAR kommer då undvika detta som ett hinder medan VSLAM kör igenom. VSLAM är beroende av ljus till skillnad från LIDAR, detta kan vara en nackdel i mörka förhållanden. Kanske en kombination av dessa två tekniker hade varit bra.

iRobot ägs numera av techjätten Amazon. Genom sitt förvärv på ca 17 miljarder dollar så greppar Amazon en större del av den smarta hem marknaden.

Bra på att rengöra tjocka mattor
HEPA-filter
Självtömmande
Breda dubbelborstar
Saknar LIDAR
Dyr prislapp
Appen har mer att önska
Ljudnivå
65-75db
Drifttid
120min
Maximal yta
370 estimerat
Sugkraft
2500Pa
Tröskelhöjd
15mm
Dammbehållare
400ml
Produkterna i vår lista
Roborock S8 Pro Ultra
Roborock S7 MaxV Ultra
Ecovacs Deebot T9+
Roborock S7+
Roborock S6 MaxV
Dreame D10 Plus
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
Roborock E5
Irobot Roomba S9 Plus
Jämför egenskaper
Ljudnivå
Drifttid
Maximal yta
Sugkraft
Tröskelhöjd
Dammbehållare
Roborock S8 Pro Ultra
68.5dB
180min
300kvm
6000Pa
20mm
350ml
Roborock S7 MaxV Ultra
57-72db
180min
-
5100Pa
20mm
400ml
Ecovacs Deebot T9+
67db
175min
200kvm
3000Pa
20mm
420ml
Roborock S7+
67db
180min
300kvm
2500Pa
20mm
470ml
Roborock S6 MaxV
67db
180min
Upp till 300kvm
2500Pa
20mm
460ml
Dreame D10 Plus
55db
180min
Up till 270kvm
4000Pa
20mm
400ml
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
67db
180min
Upp till 200kvm
2500Pa
20mm
420ml
Roborock E5
69db
200min
Upp till 200kvm
2500Pa
20mm
640ml
Irobot Roomba S9 Plus
65-75db
120min
370 estimerat
2500Pa
15mm
400ml
Jämför priserna på Price Runner

Höga trösklar

Ett av de stora problemen för robotdammsugare är trösklar. Även om robotdammsugare blivit bättre på att ta sig över dessa så kan det vara ett problem. De flesta klarar höjder på ca 20mm. Har du högre trösklar så måste du lyfta över din robotdammsugare eller bygga en ramp som gör att dammsugaren kan ta sig över själv. Vissa lägger fram dessa rampar när de inte är hemma för att att robotdammsugaren ska kunna klara sig själv.

Hundhår, husdjur och allergi

Vissa robotdammsugare är bättre anpassade för hundhår och allergier. Något att hålla utkik efter är ett så kallat HEPA-filter "high efficiency particulate air filter". Detta filter kan i teorin samla upp 99.97% av damm, pollen, mögel, bakterier och andra partiklar med en storlek på 0.3 mikron (µm).

Sugeffekt (Pa)

Vi föreslår att införskaffa en robotdammsugare med minst 15000 Pa. Pa står för pascal men kan också mätas i watt (W) av vissa tillverkare. I samband med att batterier och laddningseffekten blir effektivare så ser vi också en ökning av sugeffekten. Det blir särskilt viktigt att välja en robotdammsugare med hög sugeffekt och du har tjocka mattor.

Moppning funktion

Våtmoppning är något som blir allt mer vanligt och robotdammsugarna blir bara bättre på att moppa. Vissa robotdammsugare har idag en oscillerande moppning som gör att de till och med kan få bort intorkade fläckar. Nu för tiden kan vissa robotdammsugare lyfta på moppen när de åker över en matta. Det går också i vissa fall att ställa in i den tillhörande appen vilka områden av ditt hem som inte ska moppas.

Batteri, drifttid och yta

Se till att din robotdammsugare klarar av att dammsuga hela ditt hem på en laddning. De flesta robotdammsugarna klarar av minst 100kvm men vissa enda upp till 370kvm. Ett hem som är komplicerat för robotdammsugaren kan resultera i att det tar längre tid att göra klart en yta eftersom robotdammsugaren måste hitta nya vägar för att komma åt en viss yta. Därför är det bra att ha lång batteritid.

Pris

En robotdammsugare kan kosta mellan ett par hundra och tiotusentals kronor. Du bör noga väga in alla fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för en robotdammsugare i din prisklass.

Kablar

Generellt sätt är robotdammsugare riktigt dåliga på att hantera kablar som ligger i vägen. Se till att kablar inte ligger framme innan du ska dammsuga med din robotdammsugare för att undvika problem.

Självtömmning och självrengörning

Något som blir allt vanligare är robotdammsugare som tömmer sin dammbehållare själv. Genom att köpa till en station där robotdammsugaren kan tömma sin behållare själv kommer du ett steg närmare en helt automatiserad städning. Vissa stationer använder sig av dammsugarpåsar och vissa kräver ingen påse alls. Detta är värt att tänka på om du inte vill ha den extrakostnaden.

Artificiell intelligens (AI), mapping

Några av de nya robotdammsugarna på marknaden är utrustade med LIDAR-teknik. Det är laserstrålar som skickas ut för att skapa ett så kallat point cloud av din lägenhet. På så sätt får din robotdammsugare full koll på hur ditt hem ser ut och kan använda sig av detta i sin navigering och planering av sina rutter.

Fler våningsplan

Om du bor i en villa eller hus med flera våningsplan kan det vara bra att se till att din robotdammsugare har stöd för detta. Några robotdammsugare kan alltså spara flera våningsplan så du lätt kan bära upp robotdammsugaren när det är dags att städa.

Räcker det med en robotdammsugare

Även om tekniken kommit långt så finns det mer att önska och du kommer att behöva komplettera med en skaftdammsugare då och då. Men visst underlättar det. Tänk på att det inte passa alla hem. Möblering, trösklar och den generella städningen är avgörande för om en robotdammsugare ska kunna ta sig fram.

Övervakningskamera

Om du är nyfiken på vad som händer där hemma när du är borta eller om du vill hålla ett öga på vad din hund sysslar med när du inte är hemma så finns det modeller där du kan använda kameran som övervakningskamera.

Framtiden

Tillvärkarna av robotdammsugare strävar efter en underhållsfri robotdammsugare med tekniker som minimerar din egna handpåläggning. Stationerna för självtömmning blir allt större och mer avancerade. Artificiell intelligens är också något som blir större och större. Robotdammsugaren ska alltså själv hålla reda på var det går att städa och lära sig ditt hem, både hur det ser ut och hur det fungerar.

Hur fungerar en robotdammsugare?

En robotdammsugare är liten, batteridriven och till för att klara sig själv så långt det går. Idag har alla robotdammsugare inbyggda system av olika tekniker för att känna av hinder och försöka undvika dessa. Vissa av dessa tekniker är mycket billigare än andra. Man styr oftast sin robotdammsugare från sin mobiltelefon med tillhörande app, med den kan man ofta dela in sitt hem i olika rum och på så sätt välja vad som ska dammsugas och när. Nya funktioner och finesser släpps hela tiden för att minimera handpåläggning.

Robotdammsugare är ett praktiskt hjälpmedel för att hålla hemmet rent utan att behöva lägga ner så mycket tid på det själv. De är utformade för att automatiskt söka upp och suga upp damm och smulor från golv och andra ytor.

De flesta robotdammsugare är utrustade med sensorer som hjälper dem att navigera runt i rummet och undvika hinder som möbler och trappor. De använder även en kombination av sugkraft och borstverktyg för att effektivt samla upp smuts och skräp.

En av de största fördelarna med robotdammsugare är att de gör det möjligt att hålla hemmet rent utan att man själv behöver lägga ner tid på det. Det är också ett bra val för personer med funktionsnedsättning eller svårigheter att böja sig ner.

Robotdammsugare är också utrustade med avancerade funktioner som schemaläggning, som gör att man kan ställa in dammsugaren att köra på specifika tider på dagen, och även fjärrkontroll, som gör att man kan styra dammsugaren från sin mobiltelefon.

Det finns också ett antal nackdelar med robotdammsugare. En av de främsta är att de inte alltid kan hantera höga mattor eller tjocka mattor och att de ibland kan fastna under möbler eller i hörn. De är också ofta dyrare än traditionella dammsugare.

Sammanfattningsvis är robotdammsugare ett praktiskt hjälpmedel för att hålla hemmet rent, men det är viktigt att känna till både fördelar och nackdelar innan man bestämmer sig för att köpa en.

Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt