Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Stort test: Bästa hubben till smarta hem system
Uppdaterad
Dec 10, 2023

Stort test: Bästa hubben till smarta hem system

Smarta hem produkter lanseras på löpande band. Helt plötsligt inser man att det är många appar och produkter att hålla reda på i sitt hem. För att dra nytta av alla sina inköpta produkter så är det fördelaktigt att styra dessa i en och samma app. Det är oftast detta ett smart hem system med hubb är till för. Med en hubb (el styrenhet, controller som det också brukar kallas) kan du skapa så kallade flöden som är till för att automatisera dina uppkopplade prylar i hemmet. Det man vill åstadkomma med även kallat hemautomation är ett minskat handpålägg, energieffektivisering och en enklare vardag. 

Top 3
1
.
Homey Pro 2023
Läs mer
2
.
Homey Bridge
Läs mer
3
.
Aeotec Smart Home Hub
Läs mer
1

Homey Pro 2023

Läs mer
2

Homey Bridge

Läs mer
3

Aeotec Smart Home Hub

Läs mer

Vad är en smart hubb?

En smart hubb står för kontakten med dina smarta prylar hemma. Den ser till att rätt enhet utför rätt kommando på rätt tidpunkt. Den sitter också på hela logiken och gör de uträkningar som behövs. I en hubb brukar man skriva sina egna flöden. Flöden är förprogrammerade händelser som utförs på begäran. Fördelen med en bra smart hubb är att du som användare kan programmera dina egna flöden själv utan att behöva tidigare kunskaper inom programmering.

Varför ska man använda ett smart hem system med hubb?

Med en smart hubb ökar chanserna att du kan koppla ihop olika varumärken för att automatisera allt under ett och samma tak. Vi rekommenderar att skaffa en smart hubb om du är en användare som vill ta full kontroll över ditt hem. En fördel med att köpa en smart hubb är att logiken ofta sker lokalt, då slipper du skicka onödig data till något företag i molnet för att tända en lampa. Om ditt internet ligger nere så påverkar detta inte dina lampor.

Läs mer: Kom igång med ditt smarta hem i 5 enkla steg

Såhär fungerar ett flöde (även kallat rutin och automation)

Någon händelse måste starta själva flödet, detta kan vara ett knapptryck, ett klockslag, någon kommer hem, ett fönster öppnas osv. Detta kallas för en ”Trigger”. 

När din hubb tar emot denna trigger så utför den ett eller flera kommandon som du själv valt sedan innan. 

Ett exempel: Du har ett smart lås installerat i din dörr. När du kommer hem och låser upp låset så används detta som en trigger för att starta ditt flöde. Din smart hubb säger då till din hallampa att tändas och sedan släckas 2 minuter senare. Ett enkelt sätt att spara både tid och energi. 

Vad ska man tänka på när man väljer hubb/gateway?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man ska välja en smart hubb/styrenhet. Som vi ofta prator om så handlar det om att göra sin behovsanalys först.

Hos den mindre avancerade användaren kanske det inte ens behövs en hubb. Många klarar sig långt på lampor som pratar med en molntjänst och nöjer sig med det. Tillhör man de användare som inte gillar begränsningar och är beredd att lägga lite tid och pengar på sitt system kan det vara en bra idé att investera i en hubb. Den absolut största fördelen med en bra hubb är att man kan koppla ihop olika varumärken under samma tak och inkludera dessa i ett och samma flöde.

Fundera över hur du kommer att vilja ha det i framtiden och välj en hubb som klarar av detta mål.

Läs mer: Smarta Hem - Den kompletta guiden

X.

Homey Pro 2023

Homey Pro i ny design och en del hårdvaru uppdateringar.
Homey Pro 2023
4.7
Bästa pris hos:
Köp här
En växande plattform
Stöd för 50 000+ enheter
1 000+ anslutna varumärken
Advanced Flow (Homey Pro)
Ganska dyr
Något plastig känsla
Z-Wave
Z-Wave Plus 700 Series
ZigBee
2.4GHz
Wifi
2.4GHz / 5GHz
Bluetooth
Bluetooth LE 5.0
Infrared
Ja
433Mhz
Ja

Homey Pro har fått sig en hel del uppdateringar. Processor, minne, lagring, Wifi, Bluetooth och Z-wave har alla blivit uppgraderade.

Nya saker som tillkommit är Thread, Matter och och möjligheten till att koppla upp din Homey Pro trådbundet till ditt nätvärk med en ethernet adapter för 349kr.

Med Homey Pro får du tillgång till över 50.000 appar skrivna både av enthusiaster men också verifierade appar av tillverkarna. Med inbyggda antenner för de flesta protokollen blir Homey Pro en av de mest kraftfulla styrenheterna på marknaden. Möjligheterna för att automatisera ditt hem är oändliga. Homey Pro är till för de mest avancerade användarna.

X.

Homey Bridge

Den kraftfulla lillebrodern.
Homey Bridge
4.3
Bästa pris hos:
Köp här
En växande plattform
Stöd för 50 000+ enheter
1 000+ anslutna varumärken
Logiken i molnet
Fungerar inte utan internetuppkoppling
Ingen tillgång till Homekit eller Siri
Z-Wave
Z-Wave Plus Gen 5
ZigBee
2.4GHz
Wif
2.4GHz
Bluetooth
Bluetooth LE
Infrared
Ja
433Mhz
Ja

Detta är Athom's försök till att göra Homey tillgängligt för alla med mjukvaran i molnet. Homey Bridge består endast av antenner (till skillnad från sin föregångare Homey och Homey Pro) för att få ner priset på sin hårdvara och bli tillgänglig för en större marknad. Ett bra alternativ för den mindre avancerade användaren.

X.

Aeotec Smart Home Hub

En väldigt kraftfull hubb med många anslutna varumärken.
Aeotec Smart Home Hub
4.1
Bästa pris hos:
Köp här
Stort community
Hundratals varumärken
Tusentals produkter
Något begränsad automation i relation till kapacitet
Z-Wave
Z-Wave Plus Gen 5
ZigBee
2.4GHz
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
-
Infrared
-
433Mhz
-

Aeotec, Samsung, Smartthings? Förra året tog Samsung beslutet att sluta tillverka hårdvara för det smarta hemmet. Aeotec har sedan dess tagit över hubben som fortfarande ser likadan ut på insidan. Är du en Android användare och äger en Samsung TV så är detta ett bra val. Med hundratals anslutna varumärken och tusentals kompatibla produkter så kan du göra det mesta med denna hubb.

X.

Aqara Camera Hub G3

En kamera och hubb i ett för Aqara-användare
Aqara Camera Hub G3
3.8
Bästa pris hos:
Köp här
2K video
AI-funktioner för automation
Inbyggd säkerhetskamera
IR
Stödjer endast Aqara enheter med ZigBee
Z-Wave
-
ZigBee
3.0
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Ja
Infrared
Ja
433Mhz
-

Aqara Camera Hub G3 erbjuder en kombination av övervakning och integration med andra smarta hem-produkter. Kameran stödjer 2K videoupplösning, vilket ger högkvalitativ bildåtergivning. Med en betraktningsvinkel på 110° och möjlighet till panorerings- och tiltningskontroll (340° horisontellt och 45° vertikalt), erbjuder den en omfattande täckning av området den är riktad mot, även med mörkerseende.

Du kan lätt automatisera flöden och scenarier med andra Aqara-enheter. Med sin NPU-processor kan kameran känna igen ansikten, husdjur och gester. Dessa går sedan att använda för olika automationer. Du kan t.ex. ställa in din TV på ljudlös genom att hålla upp handen, dels tack vare enhetens inbyggda IR-lampa.

Installation och konfiguration av Aqara Camera Hub G3 är relativt enkel. App-gränssnittet är användarvänligt, och ger användarna möjlighet att fjärrstyra kameran, se live-strömmar och granska inspelningar.

Aqara Camera Hub G3 kan lagra sina inspelningar på fler sätt. Med Aqaras egna molnlagring får du 30 dagars lagring av krypterad video i 2K upplösning samt ingen begränsning i lagring. Med Apple Secure Video lagrar du dina filmer i iCloud. Du kan även lagra dina filmer på ett MicroSD-kort i kameran (upp till 128gb).

Aqara Camera Hub G3 är en mångsidig och kraftfull smart hem-kamera som erbjuder högkvalitativ övervakning och integrering med Aqara-ekosystemet. Medan dess funktioner och prestanda är imponerande, bör du överväga ekosystemets kompatibilitet och totala kostnad innan köp.

X.

Aqara Hub M2

En uppdaterad hub med begränsad kompabilitet
Aqara Hub M2
3.7
Bästa pris hos:
Köp här
Stöd för HomeKit
Dubbel Wifi antenn
Ethernetkontakt
Ingen tillgång till Mi Home appen
Endast stöd för Aqara-enheter
Z-Wave
-
ZigBee
3.0
Wifi
2.4GHz
Bluetooth
Bluetooth 5.0
Infrared
Ja
433Mhz
-

Aqara har släppt en uppföljare till M1S. En del förbättringar går att hitta men är du ägare av M1S så skulle vi inte säga att det är värt att uppgradera.

Den inbyggda bluetoothfunktionen skapar en del frågetecken till vad den ska användas till då Aqara idag inte har några enheter med bluetooth.

M2 hubben påstås kunna hantera upp til 128 enheter. Detta stämmer endast om du adderar repeters. Varje strömförsörjd repeter kan i sin tur hantera 16 enheter. Så du kan i teorin koppla upp 128 enheter.

Så vad är skillnaden mellan Aqara Hub M2 vs M1S? Den stora skillnaden är att M1S har en led-lampa och saknar ethernetkontakt.


X.

Google Nest Hub (2nd gen)

Google har svar på allt!
Google Nest Hub (2nd gen)
3.6
Bästa pris hos:
Köp här
Kan övervaka och analysera din sömn
Bra röstassistent
Bra för matlagning efter recept
Thread border router
Saknar kamera för videosamtal
Långsam pekskärm
Begränsat system hemautomation
Z-Wave
-
ZigBee
-
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Bluetooth 5.0
Infrared
-
433Mhz
-

Google lanserade sin uppdaterade version av Nest hub i mars 2021. "Sleep tracking" och "gesture controls" är två nya funktioner som adderats. Med Google assistant blir denna hubb en ganska användarvänlig produkt som kommer passa i en del kök samt sovrum. Den känner igen din röst för bättre familjefunktioner. På grund av att systemet är relativt låst och att möjligheten för att skapa rutiner är begränsat till vilket språk man har inställt så förblir det mest en bra röstassistent.

X.

Apple HomePod Mini

Stort ljud i litet format.
Apple HomePod Mini
3.4
Bästa pris hos:
Köp här
Bra ljud
Enkelt att para ihop fler
Intercomfunktion
Thread Border Router
Endast HomeKit produkter
Siri, inte lika pålitlig som konkurrenter
Z-Wave
-
ZigBee
-
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Bluetooth LE
Infrared
-
433Mhz
-

Efter den mindre lyckade lanseringen av HomePod så vill Apple nu konkurrera med Google och Amazon med denna lite mindre och billigare högtalare tillverkad av återvunnen plast. Likt AppleTV så fungerar HomePod Mini som en hubb för för dina HomeKit-prylar. Den fungerar även som en så kallad Thread Border Router vilket möjliggör åtkomst till ditt smarta hem via molnet.

Ljudet i HomePod Mini är förvånansvärt bra. Om du köper fler enheter kan du koppla ihop dessa för stereo. HomePod Mini kommer till sin rätta när du använder hela Apples ekosystem. Framför allt när ni är en familj där alla har Apple prylar. Intercomfunktionen gör att du enkelt kan skicka röstmeddelanden mellan dina enheter för att meddela någon annan i familjen. Du kan t. ex. med hjälp av Siri skicka röstmeddelande fån CarPlay eller din Apple Watch, antingen till alla dina HomePod Mini's eller en utvald. Så vem ska köpa HomePod Mini? Är du en trogen användare av Apple produkter och bor i ett större hem med flera rum så kan detta vara något för dig. Använder du dessutom bara HomeKit och Apple Music så är det nästan ett solklart val.

Produkterna i vår lista
Homey Pro 2023
Homey Bridge
Aeotec Smart Home Hub
Aqara Camera Hub G3
Aqara Hub M2
Google Nest Hub (2nd gen)
Apple HomePod Mini
Jämför egenskaper
Z-Wave
ZigBee
Wifi
Bluetooth
Infrared
433Mhz
Homey Pro 2023
Z-Wave Plus 700 Series
2.4GHz
2.4GHz / 5GHz
Bluetooth LE 5.0
Ja
Ja
Homey Bridge
Z-Wave Plus Gen 5
2.4GHz
2.4GHz
Bluetooth LE
Ja
Ja
Aeotec Smart Home Hub
Z-Wave Plus Gen 5
2.4GHz
2.4GHz and 5GHz
-
-
-
Aqara Camera Hub G3
-
3.0
2.4GHz and 5GHz
Ja
Ja
-
Aqara Hub M2
-
3.0
2.4GHz
Bluetooth 5.0
Ja
-
Google Nest Hub (2nd gen)
-
-
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth 5.0
-
-
Apple HomePod Mini
-
-
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth LE
-
-
Jämför priserna på Price Runner

Hur påverkar Matter mitt val av hubb?

Med den nya standarden för smarta hem som går under namnet Matter kommer vi se en minskning av antal hubbar som ett smart hem ibland kräver. Matter-kompatibla enheter ingår i ett så kallat mesh-nätverk som styrs av bland annat protokollet Thread. För att skapa ett stabilt och användbart mesh-nätverk med Thread är det bra att också skaffa en så kallad border router. Det ät en Matter-kompatibel enhet som försörjs med konstant ström. Ett exempel på detta är Apple TV 4K (andra generationen).

Vad är en border router?

I ett smart hem är en border router en central komponent som spelar en nyckelroll för att skapa ett effektivt och säkert nätverk för alla smarta enheter som är anslutna till det. Border routern fungerar som en brygga mellan ditt wifi och internet.

Matter, tidigare känd som Project CHIP (Connected Home over IP), är en standard för smarta hem-enheter som utvecklas av Matter Working Group, ett samarbete mellan ledande teknikföretag. Matter syftar till att skapa en universell standard för kommunikation mellan olika smarta enheter, oavsett vilken tillverkare de kommer ifrån. Detta innebär att olika smarta enheter, som belysning, termostater, lås och andra apparater, ska kunna kommunicera sömlöst med varandra, oavsett om de använder Wi-Fi, Ethernet eller annan trådlös teknik.

Fördelarna med att använda en border router med Matter i ett smart hem är flera:

  1. Interoperabilitet: Matter-standardens mål är att göra det möjligt för smarta enheter från olika tillverkare att fungera tillsammans utan problem. Border routern spelar en viktig roll i att säkerställa denna interoperabilitet genom att översätta kommunikationsprotokoll.
  2. Säkerhet: En border router fungerar som en brandvägg för det interna nätverket i smarta hemmet. Den kan hantera trafikflödet och implementera säkerhetsåtgärder för att skydda mot oönskade hot och potentiella intrång från det bredare internet.
  3. Smart hemhantering: Border routern kan även fungera som en central punkt för att hantera smarta enheter i hemmet. Den kan övervaka anslutna enheter, tillhandahålla konfiguration och möjliggöra fjärråtkomst till ditt smarta hem.

Såhär har testet gått till

Vi har testar kontinuerligt hubbar/styrenheter med olika kvalitéer. Alla är fullt dugliga och klarar av jobbet. Frågan är vilken som passar dig bäst?

Användarvänlighet – Hur lätt är det att komma igång samt skapa flöden och lägga till nya enheter.

Kompatibilitet – Vilka inbyggda antenner finns. Hur många språk kan hubben kommunicera på.

Ljud – Finns det en högtalare som kan ge dig feedback och kanske spela upp musik. Och i så fall hur bra är ljudet.

Röstassistent – Har hubben en inbyggd väl fungerande röstassistent. Om inte, är det lätt att använda sig av en annan för att enkelt ge röstkommandon till hubben.

Hårdvara – Vad är det för processor och ram-minne i hubben. Utför den all logik lokalt eller skickar den allt vidare till molnet. Hur snabb är den.

Design – En hubb skickar väldigt många signaler och är i behov av en central plats i hemmet för att nå alla dina enheter. Då är alltid designen viktig.

Tester och jämförelser av casino utan licens hittar du hos Goplay.se

Vanliga frågor om hubbar till det smarta hemmet

Vilken är den bästa hubben för ett smart hem system?

Bästa hubben för ett smart hem system inkluderar produkter som Samsung SmartThings Hub, Homey Pro och Google Nest Hub mfl. Dessa hubbar erbjuder bred kompatibilitet med olika smarta hemenheter, enkla installationsprocesser och användarvänliga appar för att styra och automatisera ditt smarta hem.

Vilka enheter kan jag styra med en smart hem hub?

En smart hem hub kan styra och samordna en mängd olika enheter, inklusive smarta lampor, termostater, säkerhetskameror, lås, sensorer och mycket mer. Kompatibiliteten kan variera beroende på hubbens modell och tillverkare, så se till att kontrollera produktbeskrivningen för att se vilka enheter som stöds.

Kan jag använda en smart hem hub från ett märke med enheter från ett annat märke?

Ja, vissa smarta hem hubbar kan användas för att styra enheter från olika tillverkare. Detta kallas ofta för interoperabilitet eller kompatibilitet mellan olika protokoll och standarder som Zigbee och Z-Wave. Kontrollera hubbens kompatibilitetslista för att se vilka enheter och märken som kan integreras.

Tidigare produkter

Dessa produkter har tidigare varit med i vår topplista.

Animus Heart
Fibaro Home Center 3
Amazon Echo (4th gen)
Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt