Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Stort test: Bästa hubben till smarta hem system
Uppdaterad
May 17, 2023

Stort test: Bästa hubben till smarta hem system

Smarta hem produkter lanseras på löpande band. Helt plötsligt inser man att det är många appar och produkter att hålla reda på i sitt hem. För att dra nytta av alla sina inköpta produkter så är det fördelaktigt att styra dessa i en och samma app. Det är oftast detta ett smart hem system med hubb är till för. Med en hubb (el styrenhet, controller som det också brukar kallas) kan du skapa så kallade flöden som är till för att automatisera dina uppkopplade prylar i hemmet. Det man vill åstadkomma med även kallat hemautomation är ett minskat handpålägg, energieffektivisering och en enklare vardag. 

Top 3
1
.
Homey Pro 2023
Läs mer
2
.
Homey Bridge
Läs mer
3
.
Aeotec Smartthings
Läs mer
1

Homey Pro 2023

Läs mer
2

Homey Bridge

Läs mer
3

Aeotec Smartthings

Läs mer

Vad är en smart hubb?

En smart hubb står för kontakten med dina smarta prylar hemma. Den ser till att rätt enhet utför rätt kommando på rätt tidpunkt. Den sitter också på hela logiken och gör de uträkningar som behövs. I en hubb brukar man skriva sina egna flöden. Flöden är förprogrammerade händelser som utförs på begäran. Fördelen med en bra smart hubb är att du som användare kan programmera dina egna flöden själv utan att behöva tidigare kunskaper inom programmering.

Varför ska man använda ett smart hem system med hubb?

Med en smart hubb ökar chanserna att du kan koppla ihop olika varumärken för att automatisera allt under ett och samma tak. Vi rekommenderar att skaffa en smart hubb om du är en användare som vill ta full kontroll över ditt hem. En fördel med att köpa en smart hubb är att logiken ofta sker lokalt, då slipper du skicka onödig data till något företag i molnet för att tända en lampa. Om ditt internet ligger nere så påverkar detta inte dina lampor.

Läs mer: Kom igång med ditt smarta hem i 5 enkla steg

Såhär fungerar ett flöde (även kallat rutin och automation)

Någon händelse måste starta själva flödet, detta kan vara ett knapptryck, ett klockslag, någon kommer hem, ett fönster öppnas osv. Detta kallas för en ”Trigger”. 

När din hubb tar emot denna trigger så utför den ett eller flera kommandon som du själv valt sedan innan. 

Ett exempel: Du har ett smart lås installerat i din dörr. När du kommer hem och låser upp låset så används detta som en trigger för att starta ditt flöde. Din smart hubb säger då till din hallampa att tändas och sedan släckas 2 minuter senare. Ett enkelt sätt att spara både tid och energi. 

Vad ska man tänka på när man väljer hubb/gateway?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man ska välja en smart hubb/styrenhet. Som vi ofta prator om så handlar det om att göra sin behovsanalys först.

Hos den mindre avancerade användaren kanske det inte ens behövs en hubb. Många klarar sig långt på lampor som pratar med en molntjänst och nöjer sig med det. Tillhör man de användare som inte gillar begränsningar och är beredd att lägga lite tid och pengar på sitt system kan det vara en bra idé att investera i en hubb. Den absolut största fördelen med en bra hubb är att man kan koppla ihop olika varumärken under samma tak och inkludera dessa i ett och samma flöde.

Fundera över hur du kommer att vilja ha det i framtiden och välj en hubb som klarar av detta mål.

X.

Homey Pro 2023

Homey Pro i ny design och en del hårdvaru uppdateringar.
Homey Pro 2023
4.7
Bästa pris hos:
Köp här

Homey Pro har fått sig en hel del uppdateringar. Processor, minne, lagring, Wifi, Bluetooth och Z-wave har alla blivit uppgraderade.

Nya saker som tillkommit är Thread, Matter och och möjligheten till att koppla upp din Homey Pro trådbundet till ditt nätvärk med en ethernet adapter för 349kr.

Med Homey Pro får du tillgång till över 50.000 appar skrivna både av enthusiaster men också verifierade appar av tillverkarna. Med inbyggda antenner för de flesta protokollen blir Homey Pro en av de mest kraftfulla styrenheterna på marknaden. Möjligheterna för att automatisera ditt hem är oändliga. Homey Pro är till för de mest avancerade användarna.

En växande plattform
Stöd för 50 000+ enheter
1 000+ anslutna varumärken
Advanced Flow (Homey Pro)
Ganska dyr
Z-Wave
Z-Wave Plus 700 Series
ZigBee
2.4GHz
Wifi
2.4GHz / 5GHz
Bluetooth
Bluetooth LE 5.0
Infrared
Ja
433Mhz
Ja

X.

Homey Bridge

Den kraftfulla lillebrodern.
Homey Bridge
4.3
Bästa pris hos:
Köp här

Detta är Athom's försök till att göra Homey tillgängligt för alla med mjukvaran i molnet. Homey Bridge består endast av antenner (till skillnad från sin föregångare Homey och Homey Pro) för att få ner priset på sin hårdvara och bli tillgänglig för en större marknad. Ett bra alternativ för den mindre avancerade användaren.

En växande plattform
Stöd för 50 000+ enheter
1 000+ anslutna varumärken
Logiken i molnet
Fungerar inte utan internetuppkoppling
Ingen tillgång till Homekit eller Siri
Z-Wave
Z-Wave Plus Gen 5
ZigBee
2.4GHz
Wif
2.4GHz
Bluetooth
Bluetooth LE
Infrared
Ja
433Mhz
Ja

X.

Aeotec Smartthings

En väldigt kraftfull hubb med många anslutna varumärken.
Aeotec Smartthings
4.1
Bästa pris hos:
Köp här

Aeotec, Samsung, Smartthings? Förra året tog Samsung beslutet att sluta tillverka hårdvara för det smarta hemmet. Aeotec har sedan dess tagit över hubben som fortfarande ser likadan ut på insidan. Är du en Android användare och äger en Samsung TV så är detta ett bra val. Med hundratals anslutna varumärken och tusentals kompatibla produkter så kan du göra det mesta med denna hubb.

Stort community
Hundratals varumärken
Tusentals produkter
Något begränsad automation i relation till kapacitet
Z-Wave
Z-Wave Plus Gen 5
ZigBee
2.4GHz
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
-
Infrared
-
433Mhz
-

X.

Aqara Hub M2

En uppdaterad hub med begränsad kompabilitet
Aqara Hub M2
3.7
Bästa pris hos:
Köp här

Aqara har släppt en uppföljare till M1S. En del förbättringar går att hitta men är du ägare av M1S så skulle vi inte säga att det är värt att uppgradera.

Den inbyggda bluetoothfunktionen skapar en del frågetecken till vad den ska användas till då Aqara idag inte har några enheter med bluetooth.

M2 hubben påstås kunna hantera upp til 128 enheter. Detta stämmer endast om du adderar repeters. Varje strömförsörjd repeter kan i sin tur hantera 16 enheter. Så du kan i teorin koppla upp 128 enheter.

Så vad är skillnaden mellan Aqara Hub M2 vs M1S? Den stora skillnaden är att M1S har en led-lampa och saknar ethernetkontakt.


Stöd för HomeKit
Dubbel Wifi antenn
Ethernetkontakt
Ingen tillgång till Mi Home appen
Endast stöd för Aqara-enheter
Z-Wave
-
ZigBee
3.0
Wifi
2.4GHz
Bluetooth
Bluetooth 5.0
Infrared
Ja
433Mhz
-

X.

Google Nest Hub (2nd gen)

Google har svar på allt!
Google Nest Hub (2nd gen)
3.6
Bästa pris hos:
Köp här

Google lanserade sin uppdaterade version av Nest hub i mars 2021. "Sleep tracking" och "gesture controls" är två nya funktioner som adderats. Med Google assistant blir denna hubb en ganska användarvänlig produkt som kommer passa i en del kök samt sovrum. Den känner igen din röst för bättre familjefunktioner. På grund av att systemet är relativt låst och att möjligheten för att skapa rutiner är begränsat till vilket språk man har inställt så förblir det mest en bra röstassistent.

Kan övervaka och analysera din sömn
Bra röstassistent
Bra för matlagning efter recept
Thread border router
Saknar kamera för videosamtal
Långsam pekskärm
Begränsat system hemautomation
Z-Wave
-
ZigBee
-
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Bluetooth 5.0
Infrared
-
433Mhz
-

X.

Apple HomePod Mini

Stort ljud i litet format.
Apple HomePod Mini
3.4
Bästa pris hos:
Köp här

Efter den mindre lyckade lanseringen av HomePod så vill Apple nu konkurrera med Google och Amazon med denna lite mindre och billigare högtalare tillverkad av återvunnen plast. Likt AppleTV så fungerar HomePod Mini som en hubb för för dina HomeKit-prylar. Den fungerar även som en så kallad Thread Border Router vilket möjliggör åtkomst till ditt smarta hem via molnet.

Ljudet i HomePod Mini är förvånansvärt bra. Om du köper fler enheter kan du koppla ihop dessa för stereo. HomePod Mini kommer till sin rätta när du använder hela Apples ekosystem. Framför allt när ni är en familj där alla har Apple prylar. Intercomfunktionen gör att du enkelt kan skicka röstmeddelanden mellan dina enheter för att meddela någon annan i familjen. Du kan t. ex. med hjälp av Siri skicka röstmeddelande fån CarPlay eller din Apple Watch, antingen till alla dina HomePod Mini's eller en utvald. Så vem ska köpa HomePod Mini? Är du en trogen användare av Apple produkter och bor i ett större hem med flera rum så kan detta vara något för dig. Använder du dessutom bara HomeKit och Apple Music så är det nästan ett solklart val.

Bra ljud
Enkelt att para ihop fler
Intercomfunktion
Thread Border Router
Endast HomeKit produkter
Siri, inte lika pålitlig som konkurrenter
Z-Wave
-
ZigBee
-
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Bluetooth LE
Infrared
-
433Mhz
-

X.

Amazon Echo (4th gen)

Marknadsledande röstassistenten från USA med stora möjligheter.
Amazon Echo (4th gen)
3.1
Bästa pris hos:
Köp här

Amazon Echo har funnits i Sverige ganska länge nu men saknar fortfarande en del funktioner som många av oss här i Sverige använder ofta.

Echo och Echo Dot är nu uppdaterade med rörelsesensor som med ultraljud kan känna av om någon befinner sig i rummet.

Bra ljud
Rörelsesensor
Thread border router
Inget stöd för svenska
Dåligt stöd för svenska tjänster
Inget stöd för Google Chromecast eller Apple Airplay
Z-Wave
Ja, men begränsad
ZigBee
-
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Bluetooth LE
Infrared
-
433Mhz
-

X.

Fibaro Home Center 3

En efterlängtad uppdatering.
Fibaro Home Center 3
2.7
Bästa pris hos:
Köp här

Fibaro startades redan 2010. Under dessa år har de hunnit lansera fem stycken hubbar. Home Center 3 är den senaste i ledet. Att sätta upp flöden i HC3 kan snabb bli en aning komplicerat. Användargränssnittet skulle behöva sig en uppdatering för att tilltala den större massan. Men tillhör du den användaren som gillar detta och kan tänka dig att spendera lite mer tid så kanske HC3 är rätt för dig.

Lång räckvidd
Många anslutningsalternativ
Omodernt interface
Blir snabbt lite för tekniskt och komplicerat
Z-Wave
Z-Wave Plus Gen 5
ZigBee
2.4GHz
Wifi
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth
Bluetooth LE
Infrared
-
433Mhz
-

X.

Animus Heart

Den svenska styrenheten med stora ambitioner.
Animus Heart
2.4
Bästa pris hos:
Köp här

Animus Heart är än relativt enkel hubb som gör det den ska. Gränssnittet känns inte så genomarbetat men är enkelt att förstå. Är du en användare som verkligen inte gillar att skicka data till molnet och är i behov av att det ska fungera utan uppkoppling så är detta något för dig. Det finns en del att önska och vi hoppas att Animus Home fortsätter att utveckla denna produkt, för den har potential.

Fungerar utan uppkoppling
Ethernet kontakt
Litet community
Saknar ZigBee
Z-Wave
Z-Wave Plus Gen 5
ZigBee
-
Wifi
2.4 GHz
Bluetooth
Bluetooth 5.0
Infrared
-
433Mhz
Ja
Produkterna i vår lista
Homey Pro 2023
Homey Bridge
Aeotec Smartthings
Aqara Hub M2
Google Nest Hub (2nd gen)
Apple HomePod Mini
Amazon Echo (4th gen)
Fibaro Home Center 3
Animus Heart
Jämför egenskaper
Z-Wave
ZigBee
Wifi
Bluetooth
Infrared
433Mhz
Homey Pro 2023
Z-Wave Plus 700 Series
2.4GHz
2.4GHz / 5GHz
Bluetooth LE 5.0
Ja
Ja
Homey Bridge
Z-Wave Plus Gen 5
2.4GHz
2.4GHz
Bluetooth LE
Ja
Ja
Aeotec Smartthings
Z-Wave Plus Gen 5
2.4GHz
2.4GHz and 5GHz
-
-
-
Aqara Hub M2
-
3.0
2.4GHz
Bluetooth 5.0
Ja
-
Google Nest Hub (2nd gen)
-
-
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth 5.0
-
-
Apple HomePod Mini
-
-
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth LE
-
-
Amazon Echo (4th gen)
Ja, men begränsad
-
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth LE
-
-
Fibaro Home Center 3
Z-Wave Plus Gen 5
2.4GHz
2.4GHz and 5GHz
Bluetooth LE
-
-
Animus Heart
Z-Wave Plus Gen 5
-
2.4 GHz
Bluetooth 5.0
-
Ja
Jämför priserna på Price Runner

Såhär har testet gått till

Vi har testat åtta hubbar/styrenheter med olika kvalitéer. Alla är fullt dugliga och klarar av jobbet. Frågan är vilken som passar dig bäst?

Användarvänlighet – Hur lätt är det att komma igång samt skapa flöden och lägga till nya enheter.

Kompatibilitet – Vilka inbyggda antenner finns. Hur många språk kan hubben kommunicera på.

Ljud – Finns det en högtalare som kan ge dig feedback och kanske spela upp musik. Och i så fall hur bra är ljudet.

Röstassistent – Har hubben en inbyggd väl fungerande röstassistent. Om inte, är det lätt att använda sig av en annan för att enkelt ge röstkommandon till hubben.

Hårdvara – Vad är det för processor och ram-minne i hubben. Utför den all logik lokalt eller skickar den allt vidare till molnet. Hur snabb är den.

Design – En hubb skickar väldigt många signaler och är i behov av en central plats i hemmet för att nå alla dina enheter. Då är alltid designen viktig.

Tester och jämförelser av casino utan licens hittar du hos Goplay.se

Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt