Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Bästa smart plugs för smarta hem
Uppdaterad
Oct 23, 2023

Bästa smart plugs för smarta hem

Smart plugs har verkligen exploderat det senaste året. Det är en perfekt produkt för dig som vill hålla koll på din energiförbrukning samtidigt som du vill effektivisera och förenkla ditt vardagsliv. Det finns olika modeller av smart plugs och prisklasser. Vi har listat några av de populäraste smart plugsen som finns på marknaden.

Top 3
1
.
Meross Matter Smart Wi-Fi Plug
Läs mer
2
.
Shelly Plug S
Läs mer
3
.
Fibaro Wall Plug
Läs mer
1

Meross Matter Smart Wi-Fi Plug

Läs mer
2

Shelly Plug S

Läs mer
3

Fibaro Wall Plug

Läs mer

Vad är en smart plug?

Dem finns i lite olika utformande. En variant ser ut som en vanlig adapter sedan finns det sådana som ser ut mer som en förlängningssladd. Dessa går att ansluta till ditt wifi t.ex. och går att styra genom appar i din mobiltelefon. När du är klar med anslutningen till ditt smarta hem ansluter du dina apparater till din smart plug och kan sedan styra dina apparater genom mobilen eller din HomePod Mini t.ex. Det som är bra att veta är att alla är inte likadana och skiljer sig något åt. Så vi har tittat på några smart plugs som är ledande i branschen och vi kommer redovisa skillnaden mellan de olika smart plugs:en så att du kan hitta en som passar just dig.

Minskar smart plugs elanvändningen?

Smart plugs skapar möjligheten att minska energianvändningen. Genom att ha möjligheten att styra apparater som är kopplade till smart plugs så kan du minska elanvändningen. Ett vanligt problem är lampanvändningen i stora lägenheter eller hus där det är svårt att kontrollera att alla lampor är avstängda när alla familjemedlemmar lämnar hemmet. Genom att automatisera när alla lampor och apparater skall vara avstängda under dagen kan man undvika energislöseri. Man kan enkelt automatisera så att alla lamport automatiskt stängs av när man lämnar hemmet och vissa tänds när man kommer hem.

X.

Meross Matter Smart Wi-Fi Plug

En av de första smart pluggarna med Matter
Meross Matter Smart Wi-Fi Plug
4.8
Köp hos:
Köp här
Enkel installation och användning
Har en inbyggd energimätare
Prisvärd
Stödjer Matter
Några rapporter om problem med stabilitet
Kan vara lite stor för vissa elektriska apparater
Design
Modern
Mäta Energi
Ja
Protokoll
WiFi
Ledljus
Ja
Överspänningsskydd
-
Maxräckvidd
-

Meross Matter Smart Wi-Fi Plug är enkel att installera och använda. Du kan ansluta den till din befintliga 2,4 GHz Wi-Fi-nätverk och sedan installera appen Meross. I appen kan du skapa scheman för när din apparat ska slås på eller av, eller du kan använda röstkommandon för att styra den.

En av de mest unika sakerna med Meross Matter Smart Wi-Fi Plug är att den är en av de första smarta kontaktadapterna som stöder Matter. Matter är en ny standard för smarta hemenheter som syftar till att förenkla integrationen av enheter från olika tillverkare. Detta gör att Meross Matter Smart Wi-Fi Plug är ett utmärkt alternativ för personer som vill bygga ett smart hem som är kompatibelt med en mängd olika enheter.

Meross Matter Smart Wi-Fi Plug har en inbyggd energimätare. Detta gör att du kan se hur mycket energi dina apparater använder, så att du kan spara pengar på din elräkning.

Meross Matter Smart Wi-Fi Plug är ett utmärkt val för personer som vill lägga till lite smarta funktioner i sitt hem. Den är kompatibel med de flesta elektriska apparater och är enkel att installera och använda. Dessutom är den en av de första smarta kontaktadapterna som stöder Matter, vilket gör den till ett framtidssäkert val.

X.

Shelly Plug S

Liten & kompakt smart plug med av/på funktion och effektmätning
Shelly Plug S
4.8
Köp hos:
Köp här
Barnsäker
Bra pris
Effektmätning
Design
Enkel & Snygg
Mäta Energi
Ja
Protokoll
WiFi
Ledljus
Ja
Överspänningsskydd
-
Maxräckvidd
-

Shelly Plug S är en liten och kompakt smart plug med av/på och effektmätning. I Shellys app kan man själv välja om man vill styra direkt eller sätta på en viss tid t.ex. släck efter 10 min. Det går även bra att schemalägga för av och på en viss tidpunkt eller en viss veckodag. Du kan även styra Shelly Plug S utefter solens upp och nedgång. Man kan t.ex. styra den om man vill att alla lampor ska tändas 10 min efter solens nedgång i fönstret. 

Shelly Plug S har ett öppet API som gör det möjligt att integrera med andra system.

Den har stöd för HTTP REST och MQTT anrop samt att den fungerar bra med exempelvis Google Assistant, Alexa, och Homey.

Det är en enkel och snygg app för iOS och Android, men går även att styra lokalt direkt från webbläsaren. Ingen hubb behövs utan man ansluter direkt till sitt WiFi. 

Designen är utformad så att den skyddar barn mot att komma åt någon ström om deras nyfikenhet skulle få dem att undersöka eluttaget och smart plugen. 

X.

Fibaro Wall Plug

Väletablerad och genomtänkt design
Fibaro Wall Plug
4.7
Köp hos:
Köp här
Snygg design
Effektmätning
Komplatibelt med HomeKit
Säkerhets hölje för barn
Dyr
Design
Futuristik
Mäta Energi
Ja
Protokoll
Z wave, Wifi
Ledljus
Ja
Säkerhetshölje
Ja
Max räckvidd
30m

Fibaro Wall Plugg är har en snygg och sofistikerad design. Den känns välarbetad och genomtänkt. 

Den har flera olika funktioner t.ex strömbrytare, monitorering av din energiförbrukning, effektmätning och överspännings skydd.

Den har även en LED-ring i olika färger som definierar mängden ström som används av den anslutna enhet. Man kan enkelt läsa av det genom färgkoden och är en enkel och praktisk funktion. Ett exempel på det är när smart plug:en är kopplad till en datorskärm som drar 550w, så är färgen på ringen gul och om smart plug:en är kopplad till en vattenkokare med 2000w, så ändras färgen till röd. Färgen på ringen är definierad beroende på hur mycket ström som används av den anslutna enheten. 

Fibaro Wall Plug är kompatibel med bland annat Home assistant, Homey, Fibrao Home Center och Apple HomeKit. 

Den är också utrustad med en effektmätningsfunktion vilket hjälper dig att identifiera vilka av dina apparater i hemmet som drar mest. Man kan även mäta energianvändandet i vissa rum eller under vissa perioder. Ett bra sätt att få koll på sin elanvändning helt enkelt. 

Beroende på vilka inställningar du har, kan även systemet notifiera dig om oegentligheter i driften av dina enheter, så om något är fel på enheten så varnas du i mobilen så att du kan kontrollera apparaten. 

X.

Aqara Smart Plug

Prisvärd smart plug med stöd för röststyrning
Aqara Smart Plug
4.6
Köp hos:
Köp här
Prisvärd
Går att röststyra
Överbelstningsskydd
Täcker kontakter i grendosa
Design
Robust
Mäta Energi
Ja
Protokoll
Zigbee
Ledljus
Nej
Överspänningsskydd
Ja
Maxräckvidd
-

En prisvärd smart plug för ditt smarta hem. Med Aqara smart plug kan du mäta hur mycket energi dina apparater gör av med i hemmet. Den har ett inbyggt överbelastnings skydd samt överhettningsskydd vilket innebär att om smart plugen skulle bli för varm så stängs elen av, allt för att undvika risken för överhettning. Aqara smart plug har även flamskyddsmedel av klass V-0, vilken innebär att den har ett skyddande skal för att undvika att du av misstag får en elektrisk stöt. Smart plugen kan hantera hushållsapparater med en maximal strömförbrukning på 2300W.

Med denna smart plug kan du styra dina smarta och icke smarta apparater genom appen eller röststyrning. Den är kompatibel med Apple HomeKit, Amazon Alexa, Aqara Home och Google Assistant. Du kan på ett mycket bekvämt sätt styra ditt hem, antingen genom att schemalägga dem beroende på när du vill att apparaterna skall slås på, slås av eller så ger du kommandon direkt till t.ex. Google Assistant. Aqara Smart plug kan kommunicera till Aqara Gateway och Homey.

X.

Aeotec Smart Switch 7

Sofistikerad design
Aeotec Smart Switch 7
4.2
Köp hos:
Köp här
Enkel design
Effektmätning
Nätt storlek
Smart start
Dyr
Design
Sofistikerad
Mäta Energi
Ja
Protokoll
Z Wave, Wifi
Ledljus
Ja
Överspänningsskydd
Ja
Max räckvidd
35m

En liten och nätt design med en hel del bra funktionalitet trots sin storlek.

Det finns en liten on/off knapp på sidan av denna smart plug för att manuellt kunna styra utan att öppna någon app eller liknande.

Aeotec Smart Switch 7 registrerar och rapporterar din förbrukning så du kan ha full kontroll över hur mycket dina apparater förbrukar och samtidigt titta på var du kan spara in på elförbrukningen. KWh- och watt rapporter kan användas till kompatibla z-wave system för att ha möjligheten till att se hur mycket pengar dina apparater förbrukar när dem är i påkopplade. 

Genom den inbyggda smart starten så parar du din smart switch enkelt genom att scanna en QR kod till din smart hub för en snabb och smärtfri start. 

Aeotec smart switch 7 har en hög säkerhet. Man använder sig av 3 olika lager av säkerhet, inklusive Z-wave S2 vilket gör hacknings försök praktiskt taget omöjligt.

X.

Plejd Smart Plug SPR - 1

För Plejd älskaren eller för den som gillar enkelhet
Plejd Smart Plug SPR - 1
4.1
Köp hos:
Köp här
Minimalistisk design
Kompatibelt med Google Home & Apple HomeKit
Täcker ej kontakter i grendosa
Går ej att mäta energi
Ej ledljus
Design
Minimalistisk & snygg
Mäta Energi
Nej
Protokoll
Bluetooth
Ledljus
Nej
Överspänningsskydd
Nej
Maxräckvidd
10m

Plejd första smart plug är nu ute på marknaden. En produkt som passar perfekt för alla er som redan använder Plejd där hemma. Smart plugen är enkel & minimalistisk i sitt utförande. Den har inga led-lampor som många av de andra smart plugs:en i testet men har en otroligt enkel och sofistikerad design. Den täcker inte andra grenuttag som kan sitta bredvid vilket är ett stort plus. Till alla ägare av svarta uttag glädjer det oss att meddela att Plejds smart plug finns både i vitt och ett svart utförande.

Installationen av Smart plugen går smidigt. Man sätter den i eluttaget helt enkelt, laddar ned Plejd appen eller öppnar den i mobilen. Man lägger till enheten, gör sina justeringar och sedan är det bara att börja använda den. Det går även bra att styra Smart plug SPR -1 genom Google Home & Apple HomeKit men då behöver du Plejds egna Gateway.

Man kan välja att sätta på och stänga av sin apparat både genom appen, Smart plugens knapp på sidan eller genom andra produkter från Plejd.

X.

Eve Energy

Perfekt för HomeKit
Eve Energy
4.0
Köp hos:
Köp här
Energimätning
Barnsäker
Ganska dyr
Design
Ganska stor
Mäta Energi
Ja (Med Eve appen)
Protokoll
Bluetooth, Thread
Ledljus
Ja
Överspänningsskydd
Ja
Max räckvidd inomhus
-

Eve Energy är den perfekta smart plugen för ett hem med HomeKit, då allt styrs genom dina Apple enheter. I appen kan man justera strömbrytaren och se hur mycket ström dina apparater drar, du kan också enkelt analysera vilka apparater som drar mest energi. Med den smarta Eve sensorn kan du spara mycket energi genom att analysera elanvändningen på dina apparater samtidigt som att sensorn knappt förbrukar någon el själv.

Eftersom man kan koppla ihop den med Apple HomeKit går apparaterna man kopplar ihop med Eve Energy att justera med röststyrning via Siri.

Den är enkelt att installera endast genom att ansluta till din iOS-enhet via Bluetooth. Det gör att det inte är nödvändigt att ansluta enheten via någon hubb.

Smart plugen har en säker autentisering vilket gör att dina uppgifter ej kan nås av tredje part. Även om uppkopplingen styrs via Bluetooth istället för Wifi går det bra att styra enheterna även när du är iväg. Viktigt är att du har en Apple enhet hemma där allt är kopplat till, t.ex Apple Tv.

X.

Nedis Smartlife Smart Plug 1-Pack

Enkel & funktionell
Nedis Smartlife Smart Plug 1-Pack
3.0
Köp hos:
Köp här
Prisvärd
Enkel att installera
Slimmad design
Startar i avstäng läge efter strömavbrott
Något krånglig app
Ej Ledljus
Design
Slimmad
Mäta Energi
Ja
Protokoll
Wifi
Ledljus
Nej
Överspänningskydd
Nej
Max räckvidd inomhus
-

En enkel smart plug som du antingen kan styra genom Nedis egna app eller genom Amazon Alexa eller Google Assistant. Om du redan har andra Nedis produkter så är den här ett bra komplement att addera till appen. Den har en låg kostnad och enkla funktioner. Nedis smart plug är väldigt enkel att installera, du behöver ingen teknisk begåvning för att klara av det. Det enda du behöver är en din smart plug och din Wi-Fi-router. Designen är tunn och blockerar inte angränsande uttag. Du kan övervaka strömförbrukningen för att kontrollera hur mycket energi dina apparater drar. Du kan själv välja om du vill använda denna som en fristående produkt eller ansluta till andra Nedis SmartLife-produkter.

X.

TP-Link P110 Mini

En rektangulär smart plug som redovisar strömförbrukning i realtid
TP-Link P110 Mini
2.9
Köp hos:
Köp här
Mäta energi i realtid
Ej ledljus
Stor modell
Design
Rektangulär
Mäta Energi
Ja
Protokoll
Wifi
Ledljus
Nej
Överspänningsskydd
-
Maxräckvidd
-

Denna smart plug kan du styra med hjälp av en app. Du kan mäta strömförbrukningen i realtid men också följa upp den historiska strömförbrukningen. Den har stöd för röststyrning genom Amazon Alexa och Google Assistant vilken gör den till ett bra tillbehör till det smarta hemmet. Appen finns till iOS och Android.

Den är perfekt till att schemalägg dina apparater i hemmet när ni är väg på semester eller under en arbetsdag när ingen är hemma. Man kan ställa in kaffebryggaren till morgonen eller schemalägga lamporna så att dem tänds lagom tills att den första familjemedlemmen kommer hem. Glömde du stänga av strykjärnet eller plattången inna du gick hem? Inga problem du kan stänga av enheten genom appen bara genom ett knapptryck påväg till jobbet.

TP Link P110 Mini har ett flamskyddat material, UL94-V0 PC. Designen är barnsäker för att förhindra oavsiktliga stötar.

Produkterna i vår lista
Meross Matter Smart Wi-Fi Plug
Shelly Plug S
Fibaro Wall Plug
Aqara Smart Plug
Aeotec Smart Switch 7
Plejd Smart Plug SPR - 1
Eve Energy
Nedis Smartlife Smart Plug 1-Pack
TP-Link P110 Mini
Jämför egenskaper
Design
Mäta Energi
Protokoll
Ledljus
Överspänningsskydd
Maxräckvidd
Shelly Plug S
Enkel & Snygg
Ja
WiFi
Ja
-
-
Fibaro Wall Plug
Futuristik
Ja
Z wave, Wifi
Ja
Ja
30m
Aqara Smart Plug
Robust
Ja
Zigbee
Nej
Ja
-
Aeotec Smart Switch 7
Sofistikerad
Ja
Z Wave, Wifi
Ja
Ja
35m
Plejd Smart Plug SPR - 1
Minimalistisk & snygg
Nej
Bluetooth
Nej
Nej
10m
Eve Energy
Ganska stor
Ja (Med Eve appen)
Bluetooth, Thread
Ja
Ja
-
TP-Link P110 Mini
Rektangulär
Ja
Wifi
Nej
-
-
Jämför priserna på Price Runner

Vilka apparater kan man använda smart plugs till?

Nedan är tips på apparater som man kan koppla till en smart plug.

 • Lampor
 • Vattenkokare & kaffekokare
 • Element
 • Laddare
 • Datorer
 • TV apparater
 • Radio
 • Högtalare
 • Spel & spelkonsoler
 • Tvättmaskiner & torktumlare
 • Frys & kylar
 • Air condition
 • Plattänger & locktänger
 • Luftrenare
 • Utebelysning
 • Ljudsystem
 • Slow cookers & bakmaskiner
 • Husdjurs matare
 • Poolpump

Använd smart plugs för att bryta strömmen

Om du har fler prylar kopplade till en och samma grendosa så kan det vara en bra idé att ansluta grendosan till en smart plug. På så sätt kan du stänga av alla prylar med endast en smart plug. Det finns även stor risk att om du har äldre elektronikprylar hemma som är inkopplade så använder dem mycket el vid ett sk standby-läge.

Att tänka på innan köp av Smart plug

Välj en smart plug som fungerar för just dig och ditt hem. Det finns många olika modeller att välja på och vi skall försöka hjälpa till hur du kan tänka innan köp.

 • Välj smart plugs som passar till ditt hem. Välj antingen någon som du kan koppla ihop med din smart hub eller någon som fungerar ensam.
 • Läs igenom specifikationerna noggrant så att du säkerställer att produkten är kompatibelt till ditt system.
 • Läs noggrant igenom specifikationerna som smart plug:en har samt titta på kapaciteten.
 • Gå igenom och planera hur du skall använda dina smart plugs. Kontrollera den belastningskapacitet som dina apparater behöver för var och en av apparaterna. T.ex. tvättmaskiner, torktumlare, kylskåp och luftkonditioneringar kan dra mer ström än vad smart plug:en kan hantera.
 • Kontrollera designen på din smart plug, vad passar för ditt hem? Vissa modeller är större än andra och kan då vara i vägen för dels andra el uttag, men också för möbler i rummet. Så viktigt att noga tänka igenom vart och hur el-uttagen är placerade i hemmet.
 • En bra sak att tänka på att börja använd smart plugs på enheter som du ofta använder. Tänk igenom vilka apparater som ingår i din vardagsrutin och använd smart plugs för dem, för att optimera användandet och spara in på elförsörjningen.
 • En otrolig viktig sak är att kontrollera så att produkten är UL-certifierad för att minska risken att din smart plug skapar säkerhetsproblem. Det finns en hel del opålitliga märken som säljer smart plugs och vi rekommenderar verkligen att kontrollera så att det är ett säkert och bra företag som står bakom produkten och att produkten är certifierad.

Vad är smart plugs?

Smart plugs är små, kompakta enheter som fungerar som en bro mellan dina vardagliga elektroniska enheter och det smarta hemmet. Genom att plugga in dem i vanliga eluttag kan du omvandla nästan vilken elektronisk enhet som helst till en smart enhet som kan styras fjärran via din smartphone, surfplatta eller röstassistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant. Denna teknik ger dig möjlighet att kontrollera, schemalägga och övervaka dina anslutna enheter, oavsett var du är.

Användningsområden för smart plugs

 • Fjärrstyrning: Det huvudsakliga syftet med smart plugs är att tillåta fjärrstyrning av anslutna enheter. Du kan enkelt slå på/av dem, eller till och med ställa in scheman för när de ska vara aktiva.
 • Energiövervakning: Ett antal smart plugs kommer med inbyggda energiövervakningsfunktioner som låter dig se exakt hur mycket energi dina enheter förbrukar, vilket kan vara en ögonöppnare och en motivator för att minska energiförbrukningen.
 • Röstkontroll: Genom att ansluta dina smart plugs till röstassistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant kan du styra dina enheter med enkla röstkommandon, vilket kan vara oerhört bekvämt.
 • Automation och Scener: Smart plugs kan programmeras för att reagera på olika händelser eller villkor i ditt hem, som temperaturändringar eller tid på dagen. De kan också inkluderas i "scener" där flera enheter aktiveras samtidigt för att skapa en viss atmosfär eller funktion.

Problem som smart plugs kan lösa

 • Överdriven Energiförbrukning: Med energiövervakningsfunktioner kan du identifiera och minska onödig energianvändning, vilket kan hjälpa till att sänka dina energiräkningar.
 • Säkerhet och Trygghet: Smart plugs kan ge en känsla av säkerhet genom att till exempel schemalägga belysning eller radio att slås på/av när du är borta, vilket ger intrycket att någon är hemma.
 • Bekvämlighet och Tillgänglighet: Bekvämligheten att kunna kontrollera dina enheter fjärran eller med röstkommandon kan inte underskattas, särskilt för personer med rörelsehinder.

Fördelar med smart plugs

 • Enkel Installation och Användning: Installationen av smart plugs är oftast enkel och smidig, med användarvänliga appar som guidar dig genom processen.
 • Energiinsparande: Genom att övervaka och kontrollera energiförbrukningen kan du potentiellt spara mycket på energikostnaderna över tid.
 • Förbättrad Säkerhet och Trygghet: Förmågan att schemalägga och fjärrstyra enheter kan förbättra säkerheten i ditt hem.

Nackdelar med smart plugs

 • Priset: Initialkostnaden för smart plugs kan vara högre jämfört med traditionella pluggar.
 • Kompatibilitet: Det kan vara en utmaning att hitta smart plugs som är kompatibla med alla dina enheter eller smarta hem-plattformar.
 • Beroende av Nätverk och Ström: Smart plugs kräver en stabil Wi-Fi-anslutning och elnät, vilket kan vara en begränsning i vissa områden.

Tips för ett Säkrare och Mer Energieffektivt Hem

 1. Schemaläggning: Schemalägg dina enheter att slås på/av vid specifika tider för att minska energiförbrukningen och förbättra säkerheten.
 2. Vakansläge: Skapa ett "vakansläge" med hjälp av smart plugs som simulerar mänsklig aktivitet när du är borta.
 3. Energiövervakning: Använd energiövervakningsfunktionen för att identifiera energislösande enheter och förändra deras användning för att spara energi.

Smart plugs är en enkel och kostnadseffektiv lösning för att börja din resa mot ett smartare och mer effektivt hem. Med rätt strategi och produkter kan du dra maximal nytta av de möjligheter som smarta hem-teknologin erbjuder.

Vanliga frågor om smart plugs

Vilka är de bästa smart plugs för smarta hem?

De bästa smart plugs för smarta hem inkluderar produkter från Meross, Shelly Fibaro och Aqara. Dessa smart plugs erbjuder användarvänliga funktioner, fjärrstyrning via mobilappar och kompatibilitet med populära röstassistenter.

Kan jag använda smart plugs för att spara energi i mitt smarta hem?

Ja, smart plugs kan användas för att spara energi i ditt smarta hem genom att ställa in tidsscheman för att slå av och på anslutna enheter. Du kan också övervaka energiförbrukningen och identifiera energislukande enheter för att optimera ditt energianvändning.

Vilka enheter kan jag ansluta till smart plugs?

Du kan ansluta olika enheter till smart plugs, inklusive lampor, TV-apparater, laddare, luftrenare och mycket mer. Se till att kontrollera att den enhet du vill ansluta är kompatibel med smart plugs och dess strömkrav.

Tidigare produkter

Dessa produkter har tidigare varit med i vår topplista.

No items found.
Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt