Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Vad är Matter? - Så påverkar det våra smarta hem
Vad är Matter? - Så påverkar det våra smarta hem
Jan 25, 2022
Uppdaterad
Jun 26, 2024

Vad är Matter? - Så påverkar det våra smarta hem

Lika tillfredställande och bekvämt det kan vara med ett smart hem kan det vara frustrerande och dyrt. I samma takt som tekniken utvecklats har konsumentprodukter introducerats. Detta har medfört att vi har många olika protokoll, standarder och ekosystem.

Nu har många av de stora techjättarna (Amazon, Apple, Samsung, Google m. fl.) gått ihop för att tillsammans utveckla en ny standard, Matter. Med en del förseningar bakom sig så ska vi ändå få se de första produkterna på marknaden med stöd för Matter i år, 2022.

Vad är Matter?

Matter (tidigare kallat CHIP, Connected Home Over IP) är en standard för smarta hem utformad för att göra det lättare att ansluta och använda smarta hem produkter. Matter är inte ett protokoll likt Z-Wave, ZigBee eller Wifi. Det är inte heller en plattform som Google Home, HomeKit eller Alexa. Inte heller något som automatiserar ditt hem.

Matter tillhandahåller det tillvägagångssätt våra smarta hem produkter använder för att tala med varandra.

En produkt med Matter's logga
Matter's logga kommer att vara synlig på produkter med stöd.

Hur ser det ut idag?

Ett av de största problemen med smarta hem är att det finns alldeles för många standarder på marknaden som tävlar mot varandra. Ingen av dom fungerar riktigt bra heller. De är alla bra på sitt sätt, men ingen av dom har lyckats övertyga marknaden att bli standard. Risken att introducera en ny standard är att man adderar ytterligare till ett redan komplext system. Men nu ser det ut som att Matter faktiskt kommer att förenkla processen för oss användare.

Hur påverkar Matter mig och mitt smarta hem?

Det påstås vara så lätt som att köpa en pryl oavsett tillverkare, koppla in den med ström/batteri, lägg till den i ditt system med ett knapptryck så ska det fungera.

Vissa existerande enheter kommer att få mjukvaruuppdateringar för att bli kompatibla med Matter. Detta gäller då hubbar som t.ex. Philips Hue och Homey. Enheterna som i sin tur är kopplade till hubben kommer att fungera som vanligt och fortsätta att använda sin egen standard så som ZigBee och Z-Wave.

Produkter som kommunicerar med ditt smarta hem direkt utan att gå via en hubb kommer att behöva uppdateras. Om detta är möjligt och tillhandahållet av tillverkaren kommer att bero på fall till fall. Det måste också finnas tillräckligt med flashminne och processorkraft på enheten för att göra en uppdatering. I dagsläget är det svårt att säga vilka produkter detta kommer att gälla.


Vad är fördelarna med Matter?

Förutom den uppenbara fördelen med att det underlättar för oss användare så använder Matter sig av IP-nummer, precis som internet gör. Fördelen med detta är att vi med tiden kommer att bli mindre beroende av våra hubbar som annars krävs för att kommunicera med våra enheter. Men detta beror såklart på hur ditt system hemma ser ut. En annan fördel är att ditt smarta hem kommer att fungera även om du tappar internet eftersom alla enheter kommunicerar lokalt.

Kom ihåg att enheter kommer fortfarande att behöva kommunicera med internet för att uppdatera sin mjukvara och för att bli kontrollerade av dig när du inte är hemma. Denna kommunikation måste ske via en Matter kompatibel enhet t.ex. en mobil, smart högtalare eller hubb.

Tack och adjö till appar. Vi kommer inte längre behöva installera en app för varje varumärke för att kontrollera våra produkter.

Säkerheten kommer att öka då nya mekanismer kommer att kunna förhindra att en hackare installerar malware via falska uppdateringar t.ex. Det ska inte gå att se vilka enheter som ligger på ditt nätverk eller vad de kommunicerar med. Säkerhetsrisken med IOT produkter har alltid varit hög men med Matter ska det bli betydligt bättre.

Det ska också bli lättare för utvecklare att ta fram produkter som stöds av Matter.

Vad är nackdelarna med Matter?

När något låter såhär bra gäller det att fråga sig själv om det kanske är för bra för att vara sant. En del är oroliga över vad som kommer att hända med de små företagen. Uppdelningen på marknaden kan öka och det riskerar att de små bolagen inte hinner med.

En pyramidgraf över de olika protokollen


"Matter is creating connections between more objects, simplifying development for manufacturers and increasing compatibility for consumers"

Vilka plattformar kommer att fungera med Matter?

De stora företagen som är med och utvecklar Matter kommer definitivt att fungera. Amazon Alexa, Google Home, Apple HomeKit och Samsung Smartthings. Du kommer att kunna använda deras appar, smarta högtalare osv för att styra dina enheter.

Med Matters Multi-Admin kontroll kommer du att kunna koppla Matter-kompatibla enheter till flera plattformar. Det kommer att möjliggöra att man i en familj kan välja den röstassistent man själv föredrar.

För att se vilka enheter som är certifierade med Matter kan du läsa mer här.

Vad är en border router och vad är en Matter controller?

En border router är en enhet som fungerar som en brygga mellan Matter-nätverket och ditt hemnätverk. Det är en nödvändig del eftersom den tillåter Matter-enheter, som kan använda Thread-protokollet för kommunikation, att ansluta till Internet och andra nätverk. Det fiffiga med en border router är att det inte måste vara en klassisk hub som bara tar upp utrymme i ditt hem utan det kan vara vilken enhet som helst som har tillgång till konstant strömförsörjning och wifi. Det finns alltså både kameror och smart-plugs som kan agera border router.

En Matter controller är en enhet som inte nödvändigtvis måste vara en Thread border router t.ex. HomePod Gen 1. Denna kräver dock att du har en Thread border router om du ska koppla in en Thread enhet.

Om du planerar att använda Matter-kompatibla enheter i ditt hem, speciellt de som använder Thread för kommunikation, behöver du en border router för att integrera dessa enheter i ditt befintliga nätverk. Vissa moderna smarta hem-hubbar och routrar kan redan agera som border routers för Matter. Det är värt att kontrollera om din befintliga utrustning stöder detta.

Det finns fortfarande många frågetecken kring Matter's sätt att hantera border routers och Matter controllers och hur dessa kommunicerar. Det återstår att se hur de stora techjättarna ska komma överens och lösa alla kvarvarande problem.

Här är några befintliga enheter som idag kan agera border router:

Apple

 • Apple TV 4K Wi-Fi + Ethernet (2022)
 • Apple TV 4K (2021)
 • Apple HomePod (2 gen)
 • Apple HomePod Mini

Google Home

Samsung SmartThings

 • Aeotec SmartThings Smart Home Hub
 • Samsung SmartThings Station
 • Samsung SmartThings Hub Dongle
 • Samsung SmartThings Hub v3
 • Samsung Smart TVs CU8000, CU7000 (2023)
 • Samsung MicroLED TV MNA89MS1BA (2023)
 • Samsung Smart Monitor M80C (2023)
 • Samsung Soundbar HW-Q990C (2023)
 • Samsung NEO QLED 8k and 4K (2023)

Amazon

 • Echo (4 gen)
 • Eero Pro 6E, Pro 6, 6 Plus, 6, PoE 6, och PoE Gateway
 • Echo Show 8 (3 gen)
 • Eero Max 7

Övriga plattformar

 • Homey Pro
 • Nabu Casa Home Assistant Yellow
 • Home Assistant (Sky Connect dongle)
 • Comcast xFi Advanced Gateway
 • Hubitat Elevation Model C-8 hub

Kommande Matter kontroller med Thread border router

 • Echo Hub
 • HOOBS Pro (Thread/Matter 2023)
 • Samsung Family Hub kylskåp (2024)
 • Aqara Hub M3 (Kommer 2024)

Här hittar du en lista på vad de olika företagen har lovat:

Amazon

Amazon Eco 4th gen får stöd och kommer att fungera som en border router. En border router gör det möjligt för Matter att kontrollera t.ex. Thread-enheter. Amazon Echos med ZigBee - Echo Studio, Echo Show 10, and Echo Plus - har alla samma antenn som Echo 4th gen så dessa kommer förmodligen också gå att uppdatera till en border router.

Google Nest

Google har också konfirmerat att alla Nest högtalare, skärmar och routers kommer att uppdatera till Matter. De säger också att deras mål är att så många enheter som möjligt ska bli kompatibla med Matter.

Apple HomeKit

HomePod mini och Apple TV 4K 2nd gen kommer att fungera som border router och få support för Matter. Apple har också meddelat att deras Hem app kommer att vara kompatibel.
I den nya Apple TV 4K är det endast modellen med 128GB och ethernet som kommer att ha Thread.

“We believe all smart home accessories should work together to provide the most choice and interoperability for customers without compromising security and privacy”

- Jacqueline Roy, Apple

Samsung SmartThings

Samsung SmartThings blev det första företaget som blev certifierad för Matter den 12 oktober 2022.

“We’re very excited about the future and utilizing Matter as a central thought for us around what the future smart home looks like”

- Samantha Fein, SmartThings

Ring

Ring har inte gått ut med något officiellt stöd för Matter. Till en början så kommer inte övervakningskameror ingå i Matter.

Homey

Homey presenterade sin nya version av Homey Pro den 12 oktober 2022. Enligt presentationen kommer den att få stöd för Matter Q2 2023 och Thread Q3 2023.

Matter 1.0

Matter har lanserats i sin första version 1.0 den 4 oktober 2022. Vi kan alltså från detta datum förvänta oss kompatibla produkter på marknaden. Denna första version etablerade grunden för Matter-protokollet, med fokus på att förena smarta hem-enheter över olika ekosystem genom att använda IP-tekniker som Wi-Fi och Thread.

Matter 1.1

Denna version fokuserade på förbättringar för utvecklare och enhetstillverkare, vilket gjorde det enklare att komma igång med Matter och certifiera produkter. Den var särskilt fördelaktig för batteridrivna enheter, ofta använda i smarta hem, som sensorer och dörrlås. Förbättringar i testautomation och certifieringsprocessen var också framträdande delar av denna version.

Matter 1.2

Lanserades den 23 oktober 2023 och förde med sig betydande utökningar i enhetstyper och funktioner. Nya enhetstyper inkluderade vitvaror som kylskåp, luftkonditioneringar, diskmaskiner, tvättmaskiner, robotdammsugare, luftkvalitetssensorer, luftrenare, rök- & kolmonoxidlarm, och fläktstyrning. Förbättringar i denna version fokuserade även på att förbättra interoperabilitet och användarupplevelse, inklusive funktioner som lås & bult dörrlås för europeiska marknader, beskrivningar av enhetens utseende, och mer komplexa enhets- och endpoint-sammansättningar.

Ordlista

Matter - En ny standard för smarta hem

Thread - Ett trådlöst protokoll som produkter använder för att kommunicera

Wifi - Ett annat trådlöst protokoll som används i de flesta hem

ZigBee - Ett trådlöst protokoll speciellt utvecklat för smarta hem enheter

Z-wave - Ett annat trådlöst protokoll speciellt utvecklat för smarta hem enheter

Border router - En enhet med stöd för Matter som agerar hubb för dina enheter med Matter

CHIP - Det namn Matter använde först (Connected Home Over IP)

HomeKit - Namnet på Apples smarta hem system

Alexa - Namnet på Amazon's röstassistent

CSA - Connectivity Standards Alliance


Vanliga frågor om Matter

Vad är Matter och hur skiljer det sig från andra smarta hem-standarder?

Matter, tidigare känd som Project CHIP, är ett öppet och standardiserat smarta hem-protokoll som syftar till att skapa enhetlig kommunikation mellan olika smarta enheter oavsett märke.

Vilka fördelar har Matter för mitt smarta hem?

Matter möjliggör enkel och säker interoperabilitet mellan olika smarta enheter, vilket ger dig ett bredare utbud av kompatibla produkter och en mer sömlös användarupplevelse.

Fungerar äldre smarta hem-enheter med Matter?

För att vara kompatibla med Matter krävs specifika tekniska krav. Vissa äldre enheter kan få stöd via firmware-uppdateringar, medan andra äldre enheter kanske inte är kompatibla.

När förväntas Matter-tekniken vara tillgänglig för konsumenter?

Matter-certifierade produkter förväntas vara tillgängliga för konsumenter under 2022, första lanseringen av Matter 1.0 kom den 4 oktober 2022

Hur påverkar Matter mitt smarta hem-nätverk och internetanslutning?

Matter använder trådlösa tekniker som Wi-Fi, Thread och Ethernet för att skapa ett robust och pålitligt smart hem-nätverk, vilket inte bör påverka din övergripande internetanslutning.

Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt