Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Vad är Matter? - Så påverkar det våra smarta hem
Vad är Matter? - Så påverkar det våra smarta hem
Jan 25, 2022
Uppdaterad
Nov 7, 2022

Vad är Matter? - Så påverkar det våra smarta hem

Lika tillfredställande och bekvämt det kan vara med ett smart hem kan det vara frustrerande och dyrt. I samma takt som tekniken utvecklats har konsumentprodukter introducerats. Detta har medfört att vi har många olika protokoll, standarder och ekosystem.

Nu har många av de stora techjättarna (Amazon, Apple, Samsung, Google m. fl.) gått ihop för att tillsammans utveckla en ny standard, Matter. Med en del förseningar bakom sig så ska vi ändå få se de första produkterna på marknaden med stöd för Matter i år, 2022.

Vad är Matter?

Matter (tidigare kallat CHIP, Connected Home Over IP) är en standard för smarta hem utformad för att göra det lättare att ansluta och använda smarta hem produkter. Matter är inte ett protokoll likt Z-Wave, ZigBee eller Wifi. Det är inte heller en plattform som Google Home, HomeKit eller Alexa. Inte heller något som automatiserar ditt hem.

Matter tillhandahåller det tillvägagångssätt våra smarta hem produkter använder för att tala med varandra.

En produkt med Matter's logga
Matter's logga kommer att vara synlig på produkter med stöd.

Hur ser det ut idag?

Ett av de största problemen med smarta hem är att det finns alldeles för många standarder på marknaden som tävlar mot varandra. Ingen av dom fungerar riktigt bra heller. De är alla bra på sitt sätt, men ingen av dom har lyckats övertyga marknaden att bli standard. Risken att introducera en ny standard är att man adderar ytterligare till ett redan komplext system. Men nu ser det ut som att Matter faktiskt kommer att förenkla processen för oss användare.

Hur påverkar Matter mig och mitt smarta hem?

Det påstås vara så lätt som att köpa en pryl oavsett tillverkare, koppla in den med ström/batteri, lägg till den i ditt system med ett knapptryck så ska det fungera.

Vissa existerande enheter kommer att få mjukvaruuppdateringar för att bli kompatibla med Matter. Detta gäller då hubbar som t.ex. Philips Hue och Homey. Enheterna som i sin tur är kopplade till hubben kommer att fungera som vanligt och fortsätta att använda sin egen standard så som ZigBee och Z-Wave.

Produkter som kommunicerar med ditt smarta hem direkt utan att gå via en hubb kommer att behöva uppdateras. Om detta är möjligt och tillhandahållet av tillverkaren kommer att bero på fall till fall. Det måste också finnas tillräckligt med flashminne och processorkraft på enheten för att göra en uppdatering. I dagsläget är det svårt att säga vilka produkter detta kommer att gälla.


Vad är fördelarna med Matter?

Förutom den uppenbara fördelen med att det underlättar för oss användare så använder Matter sig av IP-nummer, precis som internet gör. Fördelen med detta är att vi med tiden kommer att bli mindre beroende av våra hubbar som annars krävs för att kommunicera med våra enheter. Men detta beror såklart på hur ditt system hemma ser ut. En annan fördel är att ditt smarta hem kommer att fungera även om du tappar internet eftersom alla enheter kommunicerar lokalt.

Kom ihåg att enheter kommer fortfarande att behöva kommunicera med internet för att uppdatera sin mjukvara och för att bli kontrollerade av dig när du inte är hemma. Denna kommunikation måste ske via en Matter kompatibel enhet t.ex. en mobil, smart högtalare eller hubb.

Tack och adjö till appar. Vi kommer inte längre behöva installera en app för varje varumärke för att kontrollera våra produkter.

Säkerheten kommer att öka då nya mekanismer kommer att kunna förhindra att en hackare installerar malware via falska uppdateringar t.ex. Det ska inte gå att se vilka enheter som ligger på ditt nätverk eller vad de kommunicerar med. Säkerhetsrisken med IOT produkter har alltid varit hög men med Matter ska det bli betydligt bättre.

Det ska också bli lättare för utvecklare att ta fram produkter som stöds av Matter.

Vad är nackdelarna med Matter?

När något låter såhär bra gäller det att fråga sig själv om det kanske är för bra för att vara sant. En del är oroliga över vad som kommer att hända med de små företagen. Uppdelningen på marknaden kan öka och det riskerar att de små bolagen inte hinner med.

En pyramidgraf över de olika protokollen


"Matter is creating connections between more objects, simplifying development for manufacturers and increasing compatibility for consumers"

Vilka plattformar kommer att fungera med Matter?

De stora företagen som är med och utvecklar Matter kommer definitivt att fungera. Amazon Alexa, Google Home, Apple HomeKit och Samsung Smartthings. Du kommer att kunna använda deras appar, smarta högtalare osv för att styra dina enheter.

Med Matters Multi-Admin kontroll kommer du att kunna koppla Matter-kompatibla enheter till flera plattformar. Det kommer att möjliggöra att man i en familj kan välja den röstassistent man själv föredrar.

Här hittar du en lista på vad de olika företagen har lovat:

Amazon Alexa

Amazon Eco 4th gen får stöd och kommer att fungera som en border router. En border router gör det möjligt för Matter att kontrollera t.ex. Thread-enheter. Amazon Echos med ZigBee - Echo Studio, Echo Show 10, and Echo Plus - har alla samma antenn som Echo 4th gen så dessa kommer förmodligen också gå att uppdatera till en border router.

Google Nest

Google har också konfirmerat att alla Nest högtalare, skärmar och routers kommer att uppdatera till Matter. De säger också att deras mål är att så många enheter som möjligt ska bli kompatibla med Matter.

Apple HomeKit

HomePod mini och Apple TV 4K 2nd gen kommer att fungera som border router och få support för Matter. Apple har också meddelat att deras Hem app kommer att vara kompatibel.
I den nya Apple TV 4K är det endast modellen med 128GB och ethernet som kommer att ha Thread.

“We believe all smart home accessories should work together to provide the most choice and interoperability for customers without compromising security and privacy”

- Jacqueline Roy, Apple

Samsung SmartThings

Samsung SmartThings blev det första företaget som blev certifierad för Matter den 12 oktober 2022.

“We’re very excited about the future and utilizing Matter as a central thought for us around what the future smart home looks like”

- Samantha Fein, SmartThings

Ring

Ring har inte gått ut med något officiellt stöd för Matter. Till en början så kommer inte övervakningskameror ingå i Matter.

Homey

Homey presenterade sin nya version av Homey Pro den 12 oktober 2022. Enligt presentationen kommer den att få stöd för Matter Q2 2023 och Thread Q3 2023.

Ska jag vänta med att köpa enheter till mitt smarta hem tills Matter har lanserats?

Det korta svaret är nej. Rådet från företagen är att köpa enheter med Thread i först, därefter Wifi, eftersom båda lätt går att uppdatera. Läs också på om hur det varumärke du tittar på ställer sig inför frågan. Många har redan gått ut med sina framtidsplaner. Om du verkligen vill komma igång med Matter så for som möjligt så är det bäst att köpa en enhet som kan agera border router. Just nu finns det hos i HomePod mini och Apple TV 4K. Stöd kommer snart ill Google Home smarta högtalare och skärmar.

Även om Matter kommer att fungera över Thread och Wifi utan en border router så är det ändå rekommenderat att införskaffa en för stabilitet. Eftersom Thread är ett protokoll som använder sig av mesh så kommer en border router hjälpa till att hålla allt sammankopplat. En border router behöver endast ström och wifi vilket betyder att det teoretiskt sätt kan vara en smart plug, smart högtalare eller en TV.

Vi ser fram emot ett smart hem som äntligen kommer att fungera friktionsfritt. Hemautomation kommer bli roligare och mer lättillgängligt. Vi hoppas på bättre priser och att de mindre aktörerna får vara med och konkurrera.

Matter 1.0

Matter har lanserats i sin första version 1.0 den 4 oktober 2022. Vi kan alltså från detta datum förvänta oss kompatibla produkter på marknaden.

Ordlista

Matter - En ny standard för smarta hem

Thread - Ett trådlöst protokoll som produkter använder för att kommunicera

Wifi - Ett annat trådlöst protokoll som används i de flesta hem

ZigBee - Ett trådlöst protokoll speciellt utvecklat för smarta hem enheter

Z-wave - Ett annat trådlöst protokoll speciellt utvecklat för smarta hem enheter

Border router - En enhet med stöd för Matter som agerar hubb för dina enheter med Matter

CHIP - Det namn Matter använde först (Connected Home Over IP)

HomeKit - Namnet på Apples smarta hem system

Alexa - Namnet på Amazon's röstassistent

CSA - Connectivity Standards Alliance


Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt