Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Hubben som tillåter automationer från olika märken via en enda app

4.1

Aeotec Smart Home Hub är kärnan i det uppkopplade hemmet, en enhet designad för att förena och styra alla dina smarta hem-produkter genom en enda plattform. Genom att erbjuda stöd för Z-wave, Zigbee och WiFi, möjliggör denna hub att smarta lampor, lås, termostater, kameror, och sensorer inte bara kan styras samtidigt utan också integreras i automatiserade scenarion och rutiner för en effektivare vardag. Med funktioner som energihantering möjliggör enheten dig att optimera din elanvändning i hemmet.

Stort community
Hundratals varumärken
Tusentals produkter
Något begränsad automation i relation till kapacitet

Aeotec Smart Home Hub är en enhet designad för att koppla ihop dina smarta hem produkter så att de kan styras tillsammans. Du ansluter dina smarta hem enheter via Z-wave, Zigbee eller Wifi.

Tidigare hette hubben SmartThings Hub, men idag heter den Aeotec Smart Home Hub. Det är samma hub men de bytte namn på hubben då Samsung och Aeotec inte har det samarbetet längre. Däremot är används fortfarande Smarthings appen, tillsammans med hubben.

Fungerar med olika tillverkare

Det går bra att intrigera enheter från olika tillverkade med Aeotec Smart Home Hub. Några exempel på tillverkare som Aeotec Smart Home hub fungerar med är t.ex. Samsung, Aeotec, Fibaro, Google Nest, Sonos, Aqara, Philips Hue, Ikea (utan krav på Ikea gateway), Shelly mm.

Säkerhet

Aeotec Smart Home hub är säker att använda i ditt hem. Hubben använder kommunikation via Z-Wave, Zigbee och WiFi, vilka alla har inbyggda säkerhetsprotokoll, så din data och integritet är skyddad.

Status Offline

Om hubben skulle gå Offline så kan man enkelt göra en diagnostik för att få reda på vart problemet är. Man väljer då i appen att öppna diagnostiken och följa anvisningarna. Det tog enbart några minuter för oss att få igång vår smart Hub efter att vi hade kopplat ur den och gått igenom diagnostiken.

SmartThings app

I SmartThings-appen kan du lägga till och konfigurera dina smarta hem enheter. Du kan se statusen på alla anslutna enheter som lampor, lås, termostater, sensorer, och mer, allt från appens översiktliga gränssnitt.

Mäta Energi förbrukning

Du kan använda Aeotec Hub för att övervaka och hantera energiförbrukningen i ditt hem. I appen kan du se vilka enheter som drar mest energi som är kopplade till hubben och där av har du möjlighet att optimera användningen för att spara in på elräkningen.

Scener och Automationer

I appen kan du anpassade scener och skapa automationer. Detta innebär att du kan definiera vad som ska hända när vissa villkor uppfylls, som att lampor tänds automatiskt vid solnedgång eller att termostaten justeras baserat på tid på dygnet. Du kan bland annat bestämma att dina lampor skall stängas av och övervakningskameran sättas igång när du lämnar hemmet. Likadant när du kommer hem så kan du bestämma att lamporna skall slås på, övervakningskameran av etc. Vilket är tidseffektivt och spara energi.

Röststyrning

SmartThings är kompatibel med stora röstassistenter som Google Assistant och Amazon Alexa, vilket gör det möjligt för dig att utföra röstkommandon för att styra dina enheter.

Säkerhetsfunktioner

I appen kan du övervaka säkerhetsenheter som dörrlås och övervakningskameror, och tillåta dig att få notifikationer om ovanliga aktiviteter eller säkerhetshändelser i realtid. Det är perfekt när man är iväg från hemmet så att man kan koppla av och veta med sig att man kommer få information om något sker i hemmet.

Mobil & Plattformskompatibilitet

SmartThings-appen är tillgänglig för både iOS och Android-enheter, vilket gör den tillgänglig för en bred användarbas. Men är du en android användare och har mycket Samsung enheter så kan du maximera upplevelsen mer än om du har Iphone. Eftersom hubben inte är integrerad med Homekit kan du tyvärr inte använda dig av Homey eller Siri, vilket många Iphone användare föredrar. Däremot vill vi vara tydliga med att hubben är komplatibel med hundratals produkter och tillverkare. Så man är absolut inte begränsad.

Installation

Det var lätt att få igång Smart Home Hub och få den kopplad till appen. Vi laddade ned SmartThings appen och valde rätt produkt i appen. Sedan var det bara att följa anvisningarna. I korthet kopplade man in hubben med elsladden i vägguttaget. Vi valde att ansluta hubben via Wifi. Men det går bra att ansluta med Ethernet kabeln som kom med i paketet om man önskar. Viktigt att hålla mobilen och hubben i närheten av varandra så att dem hittar varandra. Jag fick problem första gången jag försökte ansluta enheterna, så jag började om processen och andra gången hittade appen hubben snabbt och kunde sedan fullfölja installationen. Installationen gick på några få minuter och sedan var allt klart.

Fördelar och nackdelar

Vi har listat några fördelar och nackdelar för att hjälpa dig i ditt val av Smart hub. Vilken hub man väljer beror ofta på hur man vill sätta upp sitt smarta hem eller om man redan har påbörjat sin smarta hem resa. Nedan har vi listat några av de fördelar och nackdelar vi ser med Aeotec Smart Home Hub.

Fördelar

Kompatibilitet med flera protokoll

Aeotec stödjer Z-Wave, Zigbee och WiFi, vilket gör den mer kompatibel med ett brett spektrum av enheter jämfört med hubbar som bara stöder ett eller två av dessa protokoll. Detta gör att utbudet av produkter som du kan ansluta till hubben blir stort.

Hundratals anslutna varumärken

Det är otroligt många ansluta varumärken till Aeotec Smart Home Hub. Vilket gör att utbudet blir brett och du blir inte låst att köpa produkter enbart från ett och samma varumärke.

Stark säkerhet

Med stöd för säkra kommunikationsprotokoll som Z-Wave och Zigbee, erbjuder Aeotec bra säkerhet som är nödvändig i ett smart hem-system.

Automation och Scenarion

Aeotec tillåter dig att skapa komplexa scenarion och automationer som kan förbättra både bekvämlighet och energieffektivitet i hemmet.

Energiövervakning

Förmågan att övervaka och hantera energianvändningen ger en ekonomisk fördel genom potentiellt sänkta elräkningar.

Nackdelar

Ej kompatibel med Homekit

En nackdel som vi ser det är att hubben inte är kompatibel med Homekit. Vilket innebär att om du har en Iphone kan du inte använda Siri som röstassistent eller Homey appen. Hubben funkar alltså bättre för android användare vilket gör att produkten känns något smalare i sitt utbud.

Saknar Bluetooth

Hubben saknar bluetooth vilket tar bort en del enheter från marknaden.

Interoperabilitetsproblem

Trots bred protokollstöd kan vissa specifika enheter eller märken ha kompatibilitetsproblem, vilket kan begränsa valfriheten eller kräva extra arbete för att integrera dem fullt ut.

Specifikationer

Trådlös teknik: Zigee, Z-Wave, Wifi

Kompatibel med: Android, iOS

App: Samsung SmartThings, Aeotec

Röststyrning: Ja, via Bridge

Anpassad röststyrning: Amazon Alexa, Google Assistans (Google Home)

Strömförsörjning: Eluttag

Storlek

Höjd: 12,9cm

Bredd: 12,7cm

Djup 2,9cm

Vikt: 205gram

FAQ

Är Aeotec Smart Home Hub samma sak som SmartThings Hub?

Ja, det är samma hubb men har fått nytt namn.

Vilken app är Aeotec ansluten till ?

Aeotec är ansluten till SmartThings App.

Kan man använda huben utan internet?

Ja den kan fungera utan internet så länge du är ansluten via Zigbee och Z-Wave.

Behöver man ha ett abonnemang anslutet till sin Aeotec Smart Home Hub?

Nej, inget abonnemang är nödvändigt.

Är Aeotecs Smart Home Hub säker?

Ja, säkerhet är högsta prioritet för Aeotec. Du kan vara säker på att din data och integritet är skyddad, med robusta säkerhetsåtgärder på plats för att skydda ditt smarta hem.