Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Apple HomePod Mini - En röstassistent med utvecklingspotential

3.4

HomePod Mini lanserades den 16 november 2020. Inte förens hösten 2022 fick vi ta del av Siri på svenska. Utan Siri på svenska så blev det helt enkelt inte värt att köpa en HomePod Mini. Tiden går och tekniken uppdateras. Vi har testat HomePod Mini i fyra månader och vill nu dela med oss av vår upplevelse och slutsats. Vi förklarar både vilka fördelar och nackdelar det finns med en HomePod Mini så du kan bestämma dig om du ska köpa en eller inte. Eller varför inte köpa fler?

Bra ljud
Enkelt att para ihop fler
Intercomfunktion
Thread Border Router
Endast HomeKit produkter
Siri, inte lika pålitlig som konkurrenter

Efter den stora floppen HomePod har Apple tänkt om och uppföljaren heter HomePod Mini. Detta är en kompakt högtalare fullproppad med funktionalitet.

När du installerar din HomePod Mini så behöver du en iPhone eller iPad, håll någon av dessa nära högtalaren för att påbörja installationen. Se till att Hem appen är installerad på din iPhone, därefter sker alla inställningar i här.

En väldigt enkel process men som tyvärr kräver att du redan äger en iPhone eller iPad. Det går inte att installera en HomePod Mini med en Mac.

Musik & ljud

HomePod Mini har ett otroligt bra ljud. Med tanke på storleken (endast 9.8 cm bred) så levererar HomePod Mini ett fylligt ljud med ett stort register i 360 grader. Den gör detta tack vare sin neodymmagnet, med andra ord en väldigt stark permanentmagnet.

Det nya S5-chippet som sitter i högtalaren ser till att ljudet låter bra oavsätt vilken volym du väljer.

En av de stora besvikelserna för de flesta här i Sverige är att HomePod Mini inte har stöd för Spotify som standardapp. Det betyder t.ex. att du inte kan använda Apples röstassistent Siri för att spela upp musik. I dagsläget är det bara Amazon Music och Apple Music som fungerar. DU kan även använda Apples podcast-app för att lyssna på dina poddar. Det enda sättet att spela upp musik från Spotify på en HomePod Mini är att streama musiken med Airplay. Det kan du antingen göra från en iPhone eller en Mac.

Om du lyssnar på musik så kan du hålla din iPhone mot din HomePod Mini för att föra över uppspelningen av din musik eller pod. Om du t.ex. kommer hem och lyssnar på en pod i hörlurar så räcker det att hålla din iPhone mot högtalaren och vipps så spelas ljudet upp i högtalaren. Detta fungerar också med telefonsamtal.

Home appen i iPhone
Home appen i iPhone

Stereo

HomePod Mini har möjligheten att paras samman med en annan för att spela upp stereoljud. Denna inställning gör du enkelt i Hem appen. På så sätt kan du använda högtalarna som extrahögtalare till din Apple TV.

Intercom-funktion

Med Apples ny intercom-funktion kan du enkelt skicka röstmeddelanden mellan dina enheter antingen med hjälp av Siri eller i Hem appen. Du kan välja att skicka dina röstmeddelanden till en eller flera HomePod Mini's samtidigt.

Om du bor i ett större hus kan du enkelt berätta för familjen när maten är klar eller när det är dags för barnen att gå och lägga sig. Intercom fungerar också på din iPhone, Apple Watch och CarPlay så du kan tala om för familjen när du är på väg hem t.ex.

I Hem appen går det också att välja vem som ska kunna använda Intercom-funktionen i ditt hem.

HomePod mini i ett fönster


Röstassistenten Siri

Tyvärr så är det här som Apple inte lyckas. Konkurransen från andra stora techjättar är alldeles för stor och Apple har inte lyckats fullt ut. Men det finns ljusglimtar.

När det kommer till använda röstassistenten Siri till att fråga faktafrågor som t.ex. "Vilken stad i Sverige är störst?" så är Siri näst intill värdelös. Det är å andra sidan inte så konstigt att Google Assistant sitter på de flesta svaren och Siri inte gör det. Ryktena säger att Apple kan komma att lansera sin egen sökmotor i framtiden och då skulle Apple kunna utmana på den här fronten. Men om det ens blir verklighet så får vi nog vänta ett tag.

Siri missförstår ofta vad vi säger och resultatet blir oftast fel. Efter ett tag blir man tokig och inser att HomePod Mini inte håller vad den lovar.

Efter fyra månader med HomePod Mini så finner vi oss själva endast använda röstassistenten till våra IoT-prylar. Alltså det vi har inlagt i vår Home-app. Responstiden är snabb och högtalaren förstår oftast vad vi säger t.ex. när vi vill tända en lampa.

En annan funktion som vi använder ofta är timer funktionen. Till skillnad från iPhone så kan du på HomePod Mini sätta fler timers samtidigt vilket är väldigt smidigt vid t.ex. matlagning.

Tack vare de fyra mikrofoner som samverkar för att reducera brus och lyssna efter "Hej Siri" så kan du prata med högtalaren även om den spelar hög musik eller om något annat i hemmet stör.

När vi sammanställer Siri's totala förmågor som röstassistent så finns det mer att önska. Det blir många missförstånd och Siri klarar inte av alla uttal på Svenska. Väldigt ofta skickar Siri sitt svar i form av olika sökningar på Google till din telefon och det är ju inte alltid det man vill när man använder en röstassistent.

Design

HomePod Mini är byggd i ett snyggt rutnät skapat från återvunnen plast och kommer i fyra färger, vit, rymdgrå, blå, gul och orange. Upptill finner du touchpanelen som också fungerar som indikator med en mängd led-lampor under sig. Dessa lyser i olika färger när du interagerar med högtalaren för att ge en visuell konfirmation. Den är ganska liten och har en diameter på 97,9 mm. Strömsladden sitter i botten och ca en meter lång.

HomePod Mini närbild

Sensorer

Med uppdateringen 16.3 fick du som användare tillgång till två stycken sensorer som sitter i din HomePod Mini. En temperatursensor och en luftfuktighetssensor. I Hem appen kan du nu se dessa värden och skapa automationer baserat på värdena. Värdena kan vara missvisande när du kommer igång, det är därför bra att kalibrera dessa genom att dra ut strömkabeln till högtalaren en liten stund och sen sätta tillbaka den. Tänk nu på var du placerat din HomePod Mini för att mäta den korrekta temperaturen i rummet. Nära ett element eller vid ett fönster är alltså inte att rekommendera.

HomeKit

Förra året lanserades den nya standarden för smarta hem, Matter. Ett samarbete mellan några av techjättarna för att förenkla det smarta hemmet för oss som användare. I och med detta så krävs det en så kallad Thread border router i ditt hem om du vill ha möjligheten att styra eller komma åt ditt smarta hem när du inte är hemma.

HomePod Mini är en av de produkter på marknaden som fungerar som en Thread border router och blir därför ett väldigt bra val om du ändå är ute efter att investera i en border router

Här är en lista på några av de produkter som kan agera som en Thread border router:

 • Apple HomePod Mini​
 • Apple HomePod (2nd Gen)
 • Apple TV 4K (2nd Gen eller senare)​
 • SmartThings Hub V3 (iOS Q1 2023)
 • Nanoleaf Lines​
 • Nanoleaf Shapes​
 • Nanoleaf Elements​
 • eero 6​
 • eero Pro 6​
 • eero Pro​
 • eero Beacon​
 • Echo (4th Gen)​
 • Nest Hub (2nd Gen)​
 • Nest Hub Max​
 • Nest Wifi

HomePod Mini dyker upp i Hem appen i den iPhone som är en del av ditt smarta hem. Här kan du göra olika inställningar, automatiseringar och ställa in timers och alarm.

Hemautomation

I Hem appens inställningar finns möjligheten att lägga till olika automatiseringar. Du kan tex välja att spela upp musik och tända lamporna när någon eller en specifik person i hemmet kommer hem. HomePod Mini blir alltså en del av ditt smarta hem där det går att skapa automationer som inkluderar de olika funktionerna som HomePod Mini erbjuder.

Home appen i iPhoneTelefonsamtal

Något vi också använder rätt ofta är att ringa telefonsamtal med HomePod Mini. Du ber helt enkelt din HomePod Mini att ringa upp någon från din telefonbok. Ljudet är tydligt och bra och vi har inte upplevt några problem med volym eller liknande. Extra användbart när man lagar mat och är kladdig om händerna. Det går alltid att hålla sin telefon mot sin HomePod Mini för att föra över samtalet till telefonen.


Vem ska köpa HomePod Mini?

HomePod Mini är framför allt en produkt vi rekommenderar till användare som använder sig av iPhone. Ju fler Apple prylar du använder desto mer kommer du få ut av din HomePod Mini. Om du dessutom behöver en Thread border router och gillar att lyssna på musik i små utspridda högtalare så kan vi rekommendera HomePod Mini.


Vår slutsats

HomePod Mini fungerar bra när det kommer till att kontrollera ditt HomeKit hem med rösten. När det kommer till Siri och HomePod Mini's försök att konkurrera som röstassistenter så ligger Google en bit före. Siri behöver få sig en rejäl uppgradering i framtiden om Apple ska ha en chans att ta en större del av marknaden.

Även om HomePod Mini är liten och nätt så är det inte en bärbar högtalare eftersom den kräver strömsladd. En del rykten har gått om att Apple skulle släppa en större HomePod i samma runda format, förhoppningsvis då med ännu bättre ljud.

Denna artikel är inte sponsrad och ingen har kunnat påverka vår recension i hur vi skriver eller vad vi skriver.

Specifikationer

 • Mått: 97,9 mm bred & 84,3mm hög
 • Vikt: 345g
 • Ljud: 360-graders ljud med stöd för Airplay 2
 • Stereo: Två st kan parkopplas för stereo
 • Röstassistent: Siri
 • Mikrofoner: 4st
 • Thread border router
 • Wifi: 802.11n
 • Bluetooth 5.0
 • Thread
 • Temperatur för användning: 0 °C till 35 °C
 • Strömadapter 20 W
 • Fäger: Vit, rymdgrå, blå, gul och orange

FAQ

Finns Siri på svenska till HomePod Mini?

Ja! I juli 2022 lanserades Siri på svenska till HomePod Mini i samband med uppdateringen till iOS 15.6.

Fungerar Spotify med HomePod Mini?

Om du vill kunna styra din musik med rösten och Siri så är svaret i skrivande stund nej. Spotify finns inte tillgänglig som standardapp för musik, det gör dock Amazon Music och Apple Music. Det går däremot att använda AirPlay för att streama din musik till din HomePod mini.

Kan jag koppla ihop flera HomePod Mini?

Ja! Om du äger två HomePod Mini så kan du koppla ihop dessa till ett stereopar. Paret måste vara i samma rum i Home-appen. Då spelas vänsterkanalen i den ena högtalaren och högerkanalen i den andra.

Fungerar HomePod Mini med Matter?

Ja! HomePod Mini har idag stöd för den nya standarden för smarta hem, Matter. Om du vill kunna styra dina Matter-kompatibla tillbehör med Home-appen när du inte är hemma så krävs det en border router. HomePod Mini och Apple TV 4K fungerar som en så kallad border router.

Vilka färger finns HomePod Mini i?

HomePod Mini kommer i vit, rymdgrå, blå, gul och orange.