Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Kom igång med ditt smarta hem i 5 enkla steg
Kom igång med ditt smarta hem i 5 enkla steg
Sep 14, 2021
Uppdaterad
Jul 25, 2023

Kom igång med ditt smarta hem i 5 enkla steg

Har du precis bestämt dig för att skaffa ett smart hem? Eller är du bara nyfiken på om det är något som som skulle passa dig och dina behov? Då har du kommit rätt. I denna artikel reder vi ut vad ett smart hem är och hur du som konsument kan dra nytta av alla produkter som finns på marknaden. Följ dessa 5 enkla steg:

1. Gå igenom ditt hem
2. Behovsanalys
3. Sätt en budget
4. Primär styrenhet
5. Inköpslista

Vad är ett smart hem egentligen?

Idag finns det många elektroniska enheter (lampor, vitvaror, robotgräsklippare, tv osv) som är uppkopplade mot ett lokalt nätverk och i sin tur mot internet. Detta möjliggör att enheterna går att styra via tex mobilen, röstassistenten eller datorn. Många konsumenter köper en uppkopplad glödlampa som första steg. Den går att tända, släcka och dimma med mobilen, men är det verkligen ett smart hem?

Det som gör ett smart hem till ett “smart” hem är möjligheten att automatisera hemmets enheter. Detta brukar också kallas för hemautomation. Att automatisera sin belysning eller värme kan sparar tid och energi men också ta lång tid att förstå sig på och installera. Därför ska vi i denna artikel försöka guida dig och täcka alla delar du behöver för att komma igång.

Så kommer du igång

För att lyckas med ditt smarta hem har vi satt ihop en guide nedan som går igenom allt steg för steg. Det finns så otroligt mycket att välja mellan på marknaden, det är alltså mycket lättare att utgå från dig själv och ditt hem. Vad har du och/eller din familj för behov. 


1. Gå igenom ditt hem

För att veta vad du behöver så är det bra att veta vad du redan har. Se över vilka produkter som redan finns i ditt hem. Idag är chansen ganska stor att du redan har en del produkter som du skulle kunna ansluta till ditt smarta hem. Vilket operativsystem använder du på datorn och mobilen? Använder du någon röstassistent som Google Assistant, Alexa eller Siri kanske?


2. Behovsanalys

Det är väldigt viktigt att göra en behovsanalys för att veta vad du kommer att behöva. Vad vill du att ditt smarta hem ska hjälpa dig med? Du kanske är morgontrött och vill sätta upp en bra morgonrutin där musik slås på, lampor dimmas upp och kaffebryggaren går igång? Eller du kanske vill ha hjälp med belysning och lås när du kommer hem och är trött efter en dag på jobbet? Möjligheterna är oändliga och behoven du har är helt avgörande för val av produkter. Sätt dig ner och fundera på vad du har för problem i hemmet som en automation skulle kunna hjälpa dig med. Se över vilka funktioner dina befintliga enheter har och om dessa möjligtvis kan automatiseras.


3. Sätt en budget och börja i liten skala

Smarta hem marknaden är fortfarande relativt ung och komponenterna för att tillverka produkterna är fortfarande ganska dyra. Ett smart hem kan därför dra iväg i pris ganska fort.

När man väl har börjat koppla upp sitt hem är det lätt att man blir smått beroende och inte kan sluta. Det som en gång bara var en vanlig lampa är nu ett extra irriterande moment då man måste tända den på vanligt vis. Sätt därför en rimlig budget så du lättare kan välja produkter. Räkna med att det kan kosta från ett par tusenlappar upp till 10 000-20 000 kronor. Tänk på att vissa tjänster också kan bestå av ett abonnemang med löpande kostnader.

4. Bestäm dig för en primär styrenhet

Är det så att du bara kommer att använda enheter som är kopplade mot molnet så är chansen stor att du inte behöver någon fysisk styrenhet i hemmet. Sätt att styra ditt hem då kan t.ex. vara Google Assistant, HomeKit, Homey, IFTTT etc. 

Eller är det så att du behöver styra enheter som inte är kopplade till molnet så kan du behöva en styrenhet som t.ex. Homey, Fibaro Home Center, Home Assistant, Smartthings, Animus Home etc.

Undersök vad din styrenhet har för begränsningar och möjligheter. Fundera på vad du möjligtvis skulle vilja använda för funktioner i framtiden så du inte målar in dig i ett hörn.

I oktober 2022 lanserades den nya standarden Matter för smarta hem. Med Matter blir det lättare att koppla upp enheter till ditt smarta hem. Du behöver en så kallad border router för att din Matter-kompatibla enheter ska fungera. I skrivande stund är några av dessa:

  • Nest Hub Max smart display
  • Nest Hub smart display (2nd gen)
  • Nest Wifi mesh router
  • Apple TV 4K (2nd gen)
  • Apple HomePod mini
  • Echo smart högtalare (4th gen)
  • Nanoleaf Shapes, Elements, och Lines LED light paneler
  • All Wi-Fi 6 Eero mesh routrar

Vad är Matter?: Läs vår guide här för att lära dig mer om Matter

Val av röstassistent

Många användare idag vill kunna styra sitt hem med en röstassistent. Om du är en iOS (iPhone) användare eller Android användare kan ha betydelse för val av produkter så se gärna över om det du köper har stöd för just din röstassistent. Tänk på att t.ex. en lampa kan gå att koppla till en styrenhet som i sin tur har stöd för din röstassistent. Så bara för att lampan i sig inte har stöd för din röstassistent så betyder det inte att det inte kommer att fungera.

5. Se över vilka enheter du behöver köpa

Välj ut de olika enheterna du behöver för att möta din budget och behov. Det finns så oändligt många enheter att välja på. Försök att hålla dig till samma varumärke så långt det går för att minska jobb med att installera och felsöka.

När du är klar med dessa fem steg så är det bara att köra igång och börja experimentera. Var kreativ och försök att se möjligheterna. Ta inspiration av andra men kom ihåg, keep it simple. Det är väldigt lätt att man tar i för mycket och gör det mer komplicerat än vad det behöver vara.

Läs mer: Bästa vita smart lampan

Internetuppkoppling och nätverk

Idag har de flesta hushållen en stabil uppkoppling men se till att detta fungerar som det ska då det är en förutsättning för att ditt smarta hem ska fungera korrekt. Val av router och placering kan vara avgörande för ett stabilt nätverk.

Säkerhet

Kom ihåg att ett smart hem kan vara ganska sårbart. En bra lösning kan vara att separera sitt smart hem från sitt normala nätverk som man använder till sin dator och telefon. På så sätt får hackare svårare att komma åt din känsliga data. 

FAQ

Måste jag ha en hubb?

Även om marknaden rör sig mot en hubbfri framtid så finns det fördelar med vissa hubbar. Se över dina behov för att utvärdera om din lösning kräver en hubb eller om du klarar dig utan. Använder du dig av enheter som styrs av t.ex. ZigBee och Z-wave så är chansen stor att du behöver någon typ av hubb med antenner som kan skicka dessa signaler.

Hur mycket kostar ett smart hem?

Detta beror såklart på hur stort hem du har och hur mycket av dina prylar du behöver koppla upp. Så det är jätte svårt att svara på då det är helt individuellt. Men det du bör tänka på är att t.ex. Z-wave enheter generellt kostar lite mer då alla tillverkare måste betala en licensavgift för att få använda protokollet. Och kom ihåg, sätt en tydlig budget innan du börjar. Hemautomation kan lätt bli smått beroendeframkallande.

Ordlista

Flöde/Scene – Förprogrammerade händelser som startas av ett kommando. Exempelvis, kaffekokaren startar och lampan dimmar upp när väckarklockan ringer.

Trigger – Engelska för utlösare. Den händelse som i sin tur får ett flöde att starta.

Geofencing – Ett virtuellt stängsel som kan användas för att t.ex. trigga ett flöde när du kommer hem. Stängslet känner av när du kliver in och ut ur det.

Hubb – En hubb kopplar ihop olika enheter som kan vara kompatibla med olika protokoll och sedan ger dig kontroll över dessa via en app, röstassistent eller pekskärm.

Internet of Things (IOT) – Detta refererar till konceptet att koppla upp saker mot internet. Inte bara I ett smart hem utan även företagsvärlden och städer.

Sensor – En senson är något som kan känna av skillnader i sin omgivning. Detta kan vara rörelse, temperatur luftfuktighet, ljud etc. En perfekt trigger för att starta ett flöde.

Matter – Ett nytt interoperabilitetsprotokoll som det så vackert kallas. Kort och gott ett protokoll som ska försöka få våra smarta produkter att prata med varandra lite bättre. Många av tech-världens stora företag som t.ex. Google och Apple ligger bakom detta initiativ.

Thread – Det protokoll som Matter använder sig av för att kommunicera mellan enheter.

ZigBee & Z-Wave – Två populära protokoll som är framtagna speciellt för smarta hem. ZigBee är känt för höga hastigheter och låg energiförbrukning. Z-wave är känt för att klara av långa avstånd och ett bra meshnätverk.

IFTTT (If this then that) – En molnbaserad tjänst som kan starta flöden baserat på en trigger. "If this" = trigger, "then that"=flödet.

Meshnätverk – Konceptet att skicka signaler mellan alla uppkopplade enheter istället för att använda bara en. På så sätt får man bredare täckning. Detta används idag av många nätverksroutrar men också av ZigBee och Z-wave. Fördelen med detta när det kommer till smart hem är att man kan täcka en större yta då signalen skickas vidare från enhet till enhet tills den kommer fram. Perfekt om man har en stor tomt/hus med långa avstånd.

Router – Den enhet som skickar ut din wifi-signal i hemmet. De flesta routrar idag har också ett inbyggt modem som är kopplat till internet.

Wi-fi – Wireless internet. Faktum är att bokstäverna inte står för något speciellt utan bara lät bra enligt grundaren.

Vanliga frågor om hur man kommer igång med ett smart hem

Vad är de första stegen för att komma igång med ett smart hem?

De första stegen inkluderar att välja en smart hubb, ansluta den till ditt Wi-Fi-nätverk, lägga till smarta enheter i appen och anpassa inställningar för ditt smarta hem.

Hur väljer jag den bästa smarta hubben för mitt hem?

När du väljer en smart hubb bör du överväga faktorer som kompatibilitet med dina smarta enheter, användarvänlighet och stöd för de protokoll du vill använda, t.ex. Zigbee eller Z-Wave.

Kan jag kontrollera mitt smarta hem när jag är borta?

Ja, genom att ansluta din smarta hubb till internet och använda en mobilapp kan du enkelt fjärrstyra och övervaka ditt smarta hem även när du inte är hemma.

Vilka är de vanligaste problemen med att komma igång med ett smart hem?

Vanliga problem inkluderar nätverksanslutning, kompatibilitetsproblem och felaktiga inställningar. Kontrollera att alla enheter är korrekt anslutna och att de är kompatibla med din hubb.

Vilka smarta enheter rekommenderas för nybörjare?

För nybörjare rekommenderas smarta enheter som smarta lampor, smarta pluggar, smarta termostater och säkerhetskameror då de är relativt lätta att installera och använda.

Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt