Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Smart lampa, kontakt eller infälld brytare?
Smart lampa, kontakt eller infälld brytare?
Apr 27, 2022
Uppdaterad
Jul 25, 2023

Smart lampa, kontakt eller infälld brytare?

När möjligheterna är många så kan det vara svårt att välja. Med denna guide ska vi försöka göra valet lättare för dig som konsument.

Smart lampa, infälld brytare eller smart kontakt? När ska man använda vilken egentligen. Som vanligt finns det fördelar och nackdelar med de olika alternativen. Det är viktigt att fundera över hur du vill att det ska fungera när du är klar.

Har du fler lampor du vill ansluta senare, är dessa samma typ av armatur eller kräver de en annan typ av brytare? Kontrollera i så fall om dessa brytare är kompatibla med varandra alternativt din styrenhet/hubb så du kan automatisera dessa tillsammans.

När ska du använda en väggkontakt (Plug in relä)

Ett av de lättaste sättet att konvertera en lampa till en smart lampa är att använda en smart väggkontakt. En av fördelarna är att du inte behöver någon elkunskap, bara att plugga in och köra. Om du ändrar dig och vill automatisera något annat i hemmet så är det lätt att flytta kontakten till något annat, t.ex. en kaffebryggare.

Tänk på att om du vill dimra en lampa så fungerar det inte med en smart kontakt utan där är det bara av och på som gäller. En annan nackdel är att din lampa inte blir tvåvägs kompatibel. Detta innebär att om du råkar släcka din lampa på den vanliga strömbrytaren så förlorar lampan sin smarta funktion till skillnad från takarmaturer som ofta styrs med en infälld dimmer, mer om detta längre ner.

När ska du använda en smart lampa

Precis som väggkontakten så är en smart lampa väldigt enkel att installera. Du skruvar i dessa i befintlig armatur, precis som en vanlig glödlampa. Fördelarna med smarta lampor är att du kan dimra dem samt byta färg och färgtemperatur. Här finns det olika varianter att välja mellan. Lampor med färg, även kallat RGB och lampor som bara har ett vitt ljus. I vissa fall går det att ställa temperaturen på dessa, detta benämns i kelvin.

Med en smart glödlampa har du samma problem som med en smart kontakt. Om någon i familjen väljer att släcka lampan på den vanliga knappen så kommer lampan att tappa kopplingen till din app eller styrenhet.

En lampa som vi gillar väldigt mycket är Lifx. En väldigt pålitligt smart wifi lampa med bra tillhörande app. Det finns många roliga funktioner, scener och schemaläggning. Skulle du bo i ett hem där wifi signalen inte når till alla skrymslen och vrån kan det vara bra att välja en lampa som styrs med ZigBee eller Z-wave. Dessa bygger ett mesh-nätverk med varandra som gör att signalen skickas vidare från de uppkopplade lamporna till nästa. På så sätt når signalen alla lampor. Ett bra exempel på detta är Philips Hue som använder ZigBee.

Till skillnad från en smart kontakt så fungerar bara glödlampan i vald armatur. Det blir således inte möjligt att flytta dem till andra ställen än kompatibla lamparmaturer.


När ska du använda ett infält relä/smart brytare

Smarta infällda strömbrytare installeras bakom din väggbrytare. Den absolut mest fördelaktiga situationen att använda en sån här produkt är när du vill styra en taklampa, och alla andra lampor som styrs med väggkontakt för den delen. Om du har fler lampor kopplade till samma knapp är det bekvämt och ekonomiskt fördelaktigt att använda en inbyggd brytare istället för att byta alla glödlampor i en armatur.

En stor fördel med en infälld brytare är att den blir tvåvägskompatibel. Om någon släcker lampan på den vanliga väggbrytaren som finns det fortfarande ström i dosan vilket gör att du fortfarande kan tända din lampa via en app eller styrenhet. På så sätt fungerar alltid dins scheman eller automationer.

Infällda smarta brytare finns också med dimmerfunktion. Använd då en återfjädrande knapp som du håller in för att dimra.

Nackdelen med denna typ av lösning är att det kräver en del elkunskap. Är du inte trygg med detta så får du räkna med kostnaden att anlita en elektriker. Om du bor tillfälligt i en hyreslägenhet eller liknande så kan det vara smart att använda sig av en smart lampa eller kontakt istället för en infälld brytare då en infälld brytare är mer permanent.

Vanliga frågor

Vilka är skillnaderna mellan en smart lampa, smart kontakt och en infälld smart brytare?

En smart lampa är en självständig enhet som kan styras och dimmas via en app. En smart kontakt omvandlar vanliga apparater till smarta enheter. En infälld smart brytare är installerad i väggen och styr befintliga ljuskällor eller apparater.

Vilka typer av lampor är kompatibla med smarta lampor?

De flesta smarta lampor är kompatibla med vanliga socklar som E27 och E14. Vissa erbjuder också GU10-modeller för spotlights. Kontrollera alltid produktbeskrivningen för att se kompatibilitet.

Kan jag använda både smarta lampor och infällda smarta brytare i mitt hem?

Ja, du kan använda en kombination av smarta lampor och infällda smarta brytare för att skapa ett flexibelt och användarvänligt smart belysningssystem.

Fungerar smarta lampor och enheter utan internetanslutning?

Smarta lampor och enheter kan fortfarande fungera som vanliga lampor även utan internetanslutning, men vissa avancerade funktioner och fjärråtkomst kräver internet.

Vilka är de bästa tillverkarna av smarta lampor och smarta brytare?

Det finns flera pålitliga tillverkare på marknaden, inklusive Philips Hue, LIFX, Ikea Trådfri, Osram och Fibaro, som erbjuder ett brett utbud av smarta lampor och smarta brytare av hög kvalitet.

Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt