Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Så sparar du el och pengar med ett smart hem
Så sparar du el och pengar med ett smart hem
Nov 26, 2022
Uppdaterad
Aug 9, 2023

Så sparar du el och pengar med ett smart hem

Idag är det mer aktuellt än någonsin att hålla ned elförbrukningen och många hushåll gör allt de kan för att spara el och pengar. I de flesta fall handlar det om att identifiera de stora eltjuvarna i hemmet och strypa eller minska elförbrukningen till dessa. Om du är intresserad av hur du ytterligare kan sänka din elförbrukning så har du kommit rätt!

Vi går igenom och listar de allra viktigaste återgärderna du kan göra i ditt hem med hjälp av ett Smart Hem för att spara ännu mer el och pengar.

Artikeln innehåller affiliatelänkar.

Vad är ett smart hem?

Ett smart hem är ett hem vars prylar är uppkopplade till internet. På så sätt kan du t.ex. styra din belysning och värme med din mobiltelefon. För att göra saken ännu bättre så kan du oftast automatisera hur dina prylar ska bete sig. Du kan t.ex. släcka belysningen och sänka värmen när du går hemifrån. Möjligheterna blir oändliga.

Läs mer om smarta hem och hur du kommer igång.

Hur kan ett "smart hem" hjälpa till att sänka min elförbrukning?

Smarta hem marknaden är relativt ny. Det är inte förens nu, hösten 2022 som det börjar ta riktig fart med den nya standarden Matter. För ett par år sedan var det ganska komplicerat och krävde mycket tid och engagemang. Idag äger de flesta hushållen uppkopplade prylar utan att ens veta om det eller tänkt på det.

Med så kallad hemautomation så kan ditt hem styra sig själv. Det går på så sätt att optimera elförbrukningen genom att t.ex. välja vilka lampor som ska vara tända och när.

I denna guide går vi igenom de olika kategorier som du kan ha användning av och hur de i sin tur kan hjälpa dig att spara el.

Värme

Vi bor i ett kallt land, framför allt på vintern såklart. Det är därför ca 65% av vår elförbrukning kommer från uppvärmning av våra hus. I och med detta så är det också här vi kan spara mest el. Så vad kan man göra i det smarta hemmet för att sänka sina uppvärmningskostnader?


 1. Sänk temperaturen
  Att sänka temperaturen med endast endast en grad kan sänka din förbrukning med hela 5%. Ta hjälp av en sensor där du kan läsa av temperaturen i mobilen och automatisera din uppvärmning efter detta. Ett av de bästa ställena att börja på är i sovrummet. Det finns många studier på att vi till och med sover bättre när det är lite svalare.

  Exempel på produkter som har en temperaturgivare:
  Fibaro Z-wave-rökdetektor
  Aeotec Multisensor 7
 2. Sänk temperaturen ytterligare när ingen är hemma
  Använd dig av familjemedlemmarnas mobiltelefoner för att hålla reda på vem som är hemma och inte. På så sätt kan du enkelt sänka temperaturen i hemmet någon grad när ingen är hemma. Detta kan du ställa in i t.ex. HomeKit, Google Home eller någon av de andra hubbarna för hemautomation.

  Passa på att stänga av badrumsgolvet också, här kan du spara en hel del el. Ett badrumsgolv som är väl isolerat under värmeslingorna och inte har mattor på sig är mycket bättre. Om du dessutom har en innomusgivare som reglerar övrig uppvärmning av huset som i sin tur påverkas av värmen från golvvärmen så är det ännu bättre. Golvvärme bör ses som en komfortfunktion i första hand.

  Heatit termostat – Styr din golvvärme med Z-Wave.
  Aqara E1 Smart Termostat  Styr dina element med ZigBee
 3. Automatisera motorvärmare och kupévärmare
  Om du äger en bil och brukar använda dig av en motorvärmare och kupévärmare under vintertid kan det vara smart att automatisera dessa. En bil drar dessutom mindre bränsle om den är varm när den startas. Med en temperaturmätare utomhus kan du lätt ställa in regler för när motorvärmaren ska användas eller inte. Om du t.ex har en Homey hemma kan du enkelt sätta upp en automation för detta med en smart plug kopplad till din motorvärmare. Om det är varmare än 10°C utomhus så behöver motorvärmaren inte slås på. Om det är mellan 0°C och 10°C så behöver motorvärmaren bara gå i en timme. Om det är mellan -15°C och 0°C så behöver motorvärmaren gå i ca 1,5 timme. Utomhustemperaturen kan du med Homey hämta från olika appar utan en fysisk temperaturmätare.
 4. Automatisera dina gardiner
  Något som kan hjälpa till att spara en hel del på elräkningen är gardiner, framför allt mörkläggningsgardiner. Skapa en automation för dina motoriserande gardiner som drar för dina fönster när solen försvinner. Detta varierar såklart från hus till hus så se till att kontrollera när solen försvinner just i ditt hus. På detta sätt isolerar du den värme som solen byggt upp i ditt hus under dagen.

  Exempel på produkter som kan hjälpa dig med detta:
  Olika tillbehör för att automatisera dina gardiner
  Somfy - Invändigt solskydd
  IKEA - Smarta och elektriska rullgardiner

Tibber

Med Tibber kan du koppla in din värmepump, termostat eller element och aktivera smart uppvärmning. På så sätt håller Tibber koll på elpriset och anpassar din uppvärmning. Du kan även hålla koll på aktuell temperatur samt justera den. Är du ägare av en Homey så kan du även ladda ner Tibber's app och skapa flöden. Är du bortrest så kan du aktivera semesterläge, då spar Tibber energi åt dig när du är borta och ser till att det är varmt och behagligt till du kommer hem.

Läs mer om Tibber här

Smart belysning

Eftersom vi också bor i ett mörkt land så använder vi betydligt mycket mer lampor. Fundera över vilka lampor du använder och vad dessa drar i elförbrukning. Byt sedan de lampor som inte är LED, här kan du spara in många kronor per år. På Konsumentguiden kan du räkna ut hur mycket.

Så vad kan du göra med ett smart hem för att optimera din belysning?

 1. Automatisera styrkan på dina lampor
  Olika tidpunkter på dygnet kräver olika mängder ljus. Genom att testa dig fram så kan du låta dina lampor hemma dimma i samma takt som det blir mörkare utomhus. På så sätt slipper du själv justera ljuset och du spar en hel del el.

  Några produkter som kan hjälpa dig med detta är:
  Homey Pro
  Homey Bridge
  Aeotec SmartThings
 2. Släck alla lampor när ingen är hemma
  Ibland glömmer man att släcka. Så passa på att automatisera din belysning. Som vi nämnde ovan så går det t.ex. att göra genom att ditt hem känner av vems mobiltelefon som befinner sig i eller nära hemmet. Här kan du ibland sätta upp en så kallad geofence-zon. Alltså en virtuell zon runt ditt hem, om man befinner sig innan för denna så räknas det som att man är hemma. När alla mobiltelefoner i hemmet befinner sig utanför den virtuella zonen så släcks alla lampor. Då kan du självklart också välja att temperaturen ska sättas ner och att golvvärmen ska stängas av och på så sätt spara ännu mer energi.

  Du kan också koppla denna automation till en strömbrytare i hallen. Ett tryck på denna så sätter sig huset i "Ingen hemma-läget".
 3. Använd dig av smart plugs
  Om du har lampor hemma som inte är uppkopplade så kan du köpa en så kallad smart plug. Denna kopplar du in mellan lampans sladd och vägguttaget. Många smart plugs kan också mäta den energiförbrukning så går genom den. På så sätt kan du avgöra hur mycket en av dina lampor faktiskt förbrukar.

  Ett annat smart sätt att använda dessa är att sätta dem mellan din grendosa och vägguttaget. Då kan du enkelt med en automation stänga av allt som är kopplat till grendosan. Idag är elförbrukningen väldigt mycket lägre för apparater i standby-läge än förr i tiden men om du har många apparater kopplade till en grendosa så kan det vara värt att testa, många bäckar små.

  Om du vill automatisera din dekorativa julbelysning så kan du lätt göra det med en smart plug. Passa på att kika på hur mycket el den dekorativa belysningen drar först. Oftast så är det så lite att den nästan inte är värd att släcka med tanke på vad det kostar att köpa en smart plug.

  Här är några smart plugs som vi gillar:
  Shelly Plug S - Wifi
  Fibaro Wall Plug - Z-Wave
  Aqara Smart Plug - ZigBee

Mat

Med ett smart kylskåp tillkommer en hel del funktioner som gör att du kan hålla bättre koll på ditt kylskåp och dess innehåll. Du kan dels monitorera temperaturen i kyl och frys för att hålla den optimala temperaturen för dina matvaror men också för att inte slösa onödig energi. Du kan också i vissa smart kylar se med en kamera vilka matvaror du har hemma och på så sätt slippa att köpa för mycket av något och hålla ner matsvinnet. En annan bra funktion är du kan slå på ett ECO läge när du reser bort för att spara ytterligare el.

Läs mer här om smarta kylskåp.


Vanliga frågor om hur man spar energi med ett smart hem

Hur kan ett smart hem hjälpa mig att spara el?

Genom att optimera energiförbrukningen med funktioner som schemaläggning, automatisk avstängning och energiövervakning, kan ett smart hem minska onödig elförbrukning och därmed spara pengar på elräkningen.

Vilka är de mest energieffektiva smarta enheterna?

LED-lampor, smarta termostater, energisnåla smarta apparater och energimätare är några av de mest energieffektiva enheterna som kan hjälpa dig att spara el och pengar.

Kan ett smart hem verkligen minska mina elkostnader?

Ja, medan investeringen i smarta enheter kan vara initialt högre, kan de långsiktiga besparingarna på elförbrukningen hjälpa dig att balansera kostnaderna och spara pengar över tid.

Vilka platser i mitt hem kan dra nytta av smarta energilösningar?

Rum med hög elförbrukning, som kök och vardagsrum, är bra kandidater för smarta energilösningar. Dessutom kan uppvärmning och kylning av ditt hem optimeras med smarta termostater.

Fungerar smarta hem-enheter även när jag inte är hemma?

Ja, de flesta smarta enheter kan fjärrstyras via mobilappar, så du kan övervaka och kontrollera ditt hemens elförbrukning även när du är borta, vilket hjälper dig att spara pengar.

Superdeals just nu! - Minst 20% rabatt