Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

En barnvänlig klocka med ett snyggt yttre & lekfullt inre

4.9

I korthet är Xplora X6 Play en smartklocka som kombinerar kommunikation, platsdelning och aktivitetsfunktioner för att ge både barn och föräldrar en ökad sinnesfrid och möjligheten att hålla kontakten på ett tryggt sätt. I detta test går vi djupare in på vilka funktioner som finns i klockan och appen. För att bena ut vilka för och nackdelar Xplora X6 Play har. Detta är deras senaste modell som släppts inom premium segmentet.

Kamera med 5 Megapixel
Batteri 880 mAh
Tålig
Minne 1 GB + 8 GB
Dyr
Limiterad i färger
Abonnemangs kostnad 109kr/139kr månad

Samtal & meddelande funktion

Med Xplora X6 Play kan ditt barn enkelt ringa och ta emot samtal. Föräldrar kan lägga in de kontakter som barnet skall ha möjlighet att ringa och ta emot samtal från, vilket ger en kontrollerad och säker kommunikation. Man kan även via klockan kommunicera via meddelande funktionen. Antingen använder man förinställda svar som visas i meddelanderutan, eller så kan man skriva sina meddelanden själv. Om barnet önskar kan man läsa in meddelande via en mikrofonfunktion samt skicka bilder. På samma sätt kan föräldrarna kommunicera med barnet via appen. Via meddelande funktionen får man även notiser när barnet lämnar och anländer till sin trygghetszon. Man får även meddelanden om batterinivåerna för klockan i meddelande funktionen.

GPS-spårning

En av de mest framträdande funktionerna i Xplora X6 Play är dess GPS-spårning. Föräldrar kan använda en dedikerad app för att följa barnets plats i realtid. Detta ger föräldrarna extra trygghet och möjligheten att vara medvetna om var deras barn befinner sig. Man ställer in trygga zoner och så fort barnet anländer eller lämnar en tryggzon får föräldern en notis i sin mobil. Detta är en användbar funktion och precisionen i platsinformationen är vi nöjda över. När vi utförde vårt test så visade klockan rätt adresser och var mycket exakt. Appen meddelar att det finns en platsnoggrannhet på +- 9 meter. En trygghetszon är förinställd på 300m och det går tyvärr inte välja en mindre zon.

Stegräknare

Xplora X6 Play har även en inbyggd stegräknare som kan hjälpa barnet att hålla koll på sin fysiska aktivitet. Detta uppmuntrar till en hälsosam livsstil och kan vara en rolig funktion. Barnet samlar även mynt genom att gå steg, som dem sedan kan lösa in mot olika spel och saker i appen. Man kan t.ex. använda sina mynt till att buda hem ett keyboard, X-box eller dansmatta. Det är väldigt många auktioner pågående hela tiden där det finns något för alla barn.

Säkerhet och integritet

Xplora X6 Play prioriterar säkerheten och sekretessen för barn. Endast de kontakter som föräldrarna väljer kan kontakta ditt barn, och klockan samlar inte in personlig information om barnet.

Design och kvalitet

Designen är enkel och snygg. Klockan har olika utformande. Köper du färgen svart tillkommer en ram i grön och en ram i rosa som man kan ha runt uret, den kommer även med matchande öglor, som man fäster klockans band i. Klockan finns även i färgerna blå och rosa. Där hela bandet är blått med ramen i ljusblå och öglorna i ljusblått samt för den rosa varianten så är bandet i rosa med ljust rosa detaljer, ramen och öglan.

Som de flesta GPS-klockorna för barn är själva uret ganska stora och klumpiga till skillnad från Apple watch.

Xplora X6 Play


Installation och konfiguration

Det kom med få instruktioner kring installationen i boxen till klockan. Idag är vi vana med instruktionsböcker på 50 sidor i 10 olika språk. Men vi förstod sedan varför, det krävs inte massa instruktioner för att komma igång med klockan. Att aktivera klockan, ladda ned appen och sedan ställa in klockan gick smidigt och lätt. Appen är användarvänlig, och lättmanövrerad även för en mindre teknisk person. Samma känsla fick vi för klockan när vi skannade igenom klockans innehåll. Visst, det tar ett tag att förstå vad ikonerna betyder, men de flesta ikoner var talade för vilken funktion som dolde sig bakom ikonen. Som vuxen och förälder kan det vara något frustrerande med den lilla skärmen. Den är väldigt liten och ikonerna lika så, ens finger känns lite klumpigt och stora och man klickar enkelt fel när man själv scrollar runt. Men inget att lägga så stor vikt vid, känner vi eftersom klockan riktar sig till barn, med också mindre händer.

Xploras app

Klockan är kopplad till en app som innehåller information om ditt användande i klockan, platsinformation och kommunikationen sker via appen. Den innehåller även en aktivitetsplattform Roligt.Lärarande.Leka. Där hittar du aktiviteter som passar till barn i olika åldrar och med olika intressen. Längre ned i testet hittar du mer detaljerad information om de olika funktionerna och aktiviteterna ni får ta del av i aktivitetsplattformen Roligt.Lärarande.Leka. Det finns både fysiska utmaningar man kan vara med på som kallas äventyret eller få tillgång till fina mönster som man kan ladda ned via appen och sedan skriva ut för att för att fylla i, i delen som kallas färgläggning.


Xplora-mynt

Dessa samlar du när du använder klockan och är aktiv. Ju fler steg du tar desto fler mynt får du och dem kan du sedan använda för att köpa eller låsa upp olika förmåner, spel eller föremål i appen.

Äventyr

Detta är en sektion där barnet kan delta i olika aktiviteter som är kopplade till deras stegräknare i klockan. Där samlar du poäng genom att gå steg och får då Xplora-mynt. Samlar man många mynt så är man i slutet av utmaningen med i en utlottning och har möjlighet att vinna fina priser.

Auktion

Detta är en del i appen där användaren kan delta i auktioner med sina Xplora-mynt och buda hem massor av olika sorters leksaker. Ett kul och spännande sätt att använda sina mynt på.

Arkad

Här kan barnen få tillgång till att spela mini spel, genom att använda sina Xplora-mynt.

GoLearn & Upptäck och Lär

Dessa sektioner i appen har samma innehåll som är inriktad på inlärning och utbildning, där barnen kan få tillgång till pedagogiskt material och genom att läsa eller titta på video. Det finns tips om bakning, små experiment , musik och spännande fakta.

Dinosaurier

I en den av appen kan barnen lära sig fakta om dinosaurier och deras historia.

eBöcker

Här kan barnen få tillgång till olika elektroniska böcker för läsning och underhållning.

Podcast

Här finns en massa olika podcast avsnitt med lärande kring olika djur. Dessvärre är dem på engelska vilket är lite synd.

Video

En del där barnen kan titta på massor av olika videos med pedagogisk videoinnehåll.

Färgläggning

Med denna funktion låts barnen välja bland massa fina mönster och figurer som de sedan kan ladda ned till PDF och skriva ut.

Bakgrunder

Här kan barnen köpa nya bakgrunder för sina Xplora-mynt för att använda i klockan.

Ringsignaler

Möjligheten att köpa ringsignaler för sina Xplora-mynt till samtalsfunktionen på klockan.

Klockans innehåll

Klockans innehåll ger ett enkelt intryck men lekfullt. Ikonerna i klockan är ganska talande och man lär sig snabbt vad man skall trycka för att komma dit man vill. Vi upplever en del fördröjning när man skrollar mellan apparna, så för den otåliga kan det känns frustrerande. Ditt barn kan enkelt själv ändra utseende på skärmen. Det går att använda de förinställda olika bakgrunderna och man kan även köpa appar via appen för Xplora-mynt.

GPS-spårning & Geofencing

GPS-spårningen fungerar bra för att följa sitt barns rörelser i realtid och se var de befinner sig. GPS:n var mycket precis och stämde väl överens med de adresser vi var på. Geofencing möjliggör att föräldrar kan ställa in geografiska områden eller zoner. Om barnet lämnar eller kommer in i dessa områden får föräldrarna en notis. Minsta möjliga zon är på 300meter.


Samtal och meddelanden

Det är endast de kontakter som finns i klockan som barnet kan ta kontakt med, därav blir det enkelt för föräldrarna att ha koll. Man lägger enkelt in nya kontakter via appen som förälder.

Xplora X6 Play i skolläge

Skolläge

Föräldrar kan aktivera skol- eller tyst läge på klockan för att säkerställa att barnet inte blir distraherad av klockan under skoltid eller andra viktiga tillfällen. När detta läge är aktiverat fungerar GPS klockan precis som en vanlig klocka. Föräldrarna kan naturligtvis fortfarande se vart barnet befinner sig och får notiser när barnet ankommer eller lämnar sina trygga zoner.

Larm

Föräldrar kan skapa larm på klockan för att hjälpa barnet att hantera sin dagliga rutin och uppgifter. Man kan skapa 20 olika larm.

Nöd- och SOS-funktion

Klockan har en SOS-knapp som barnet kan använda i fall av omedelbar fara. Man håller in en knapp på sidan av klockan för att aktivera nödfunktioner. Då visas en ruta som meddelar att detta startar ett samtal till SOS, och informerar om att man skall släppa knappen om man inte vill ringa ett SOS samtal.


Är Xplora X6 Play prisvärd?

Priset är i den övre prisklassen för GPS klockor för barn. Men efter att ha testat produkten och jämfört med andra så förstår vi varför den är något dyrare. Klockan känns robust, den har ett bra innehåll och har de funktioner man önskar.


Sammanfattning

Xplora X6 Play motsvarar våra förväntningar för en GPS-klocka för barn. Den är visuellt snygg och eftersom klockan finns i flera färger och man kan addera färg genom remmar och ramar så finns det något för alla. Xplora X6 Play har stötte batteri bland de klockor vi testat hos oss, men det krävs ändå att man laddar klockan varje kväll vid en dags aktivt användande. Önskvärt hade varit att batteritiden för denna typ av klocka ändå kunde bli bättre, så att man inte behöver ladda den så ofta. Stort plus får den för sin aktivitetsplattform man får med, speciellt äventyrs delen där man får Xplora-mynt genom att aktivera sig. Om man inte är intresserad av att ha tillgång till hela aktivitetsplattformen så kan man justera det genom vilket abbonemang man väljer för klockan. Men vissa funktioner i aktivitetsplattformen kommer med i båda abonnemangen.

Vanliga frågor om Xplora X6 Play

Köp av Xplora utan abonnemang

Är det möjligt att köpa Xplora X6 Play utan att binda sig till ett abonnemang? Ja, det går, men då tillkommer en serviceavgift för att täcka kostnader relaterade till utveckling och underhåll av Xploras tekniska plattformar. Denna avgift kan betalas månadsvis eller årligen.

Tillgängliga abonnemang för Xplora

Xplora erbjuder två abonnemangsmodeller för sina smartklockor - Basic och Premium. Basic-abonnemanget ger tillgång till en begränsad version av Xploras aktivitetsplattform, medan Premium-abonnemanget, som är något dyrare, ger full tillgång till plattformen.

Funktioner för videosamtal och kamera

Kan man genomföra videosamtal med Xplora X6 Play? Nej, det är inte möjligt att ringa videosamtal. Dock kan man ta bilder och spela in videoklipp, men inte under pågående samtal.

Barns säkerhet med Xplora X6 Play

Hur kan föräldrar säkerställa sina barns säkerhet när de använder klockan? Genom att utnyttja de inbyggda säkerhetsfunktionerna såsom platsdelning och samtalsspårning, kan föräldrar övervaka sina barns aktiviteter och vistelseort.

Datainsamling och användning

Vilken typ av data samlas in av klockan, och hur används den? Xplora samlar in plats- och användningsdata för att tillhandahålla sina tjänster. All datahantering sker i enlighet med strikta sekretessregler. För mer information, se Xploras sekretesspolicy.

Teknisk support och problem

Vad gör man vid tekniska problem med Xplora X6 Play? Vid tekniska problem rekommenderas att kontakta Xploras kundsupport för assistans och hjälp.

Hur uppdaterar man programvaran på Xplora X6 Play?

Programvaran kan uppdateras genom instruktioner i den tillhörande appen eller direkt på klockan. Användaren blir notifierad när nya uppdateringar är tillgängliga.

Jämförelse mellan Xplora X6 Play och Xplora X5 Play

Vad är de största skillnaderna mellan Xplora X6 Play och dess föregångare X5 Play? Den mest påtagliga skillnaden är kameran; X6 Play har en 5-megapixelkamera jämfört med X5 Play:s 2-megapixelkamera. X6 Play har även en något förbättrad batteritid med ett 880mAh batteri jämfört med X5 Play:s 800mAh. Dessutom har X6 Play en förbättrad noggrannhet i GPS-positionering, även om exaktheten fortfarande kan variera med några meter. Som tidigare kan användare öppna vägbeskrivningar i Apple Maps eller Google Maps.

Specifikationer

Modell: X6Play

Chip-set: Qualcomm 2500

Processor: 1.2GHz Quad-core ARM Cortex A7

OS: Android

Skärm: 1.52″ TFT360 x 400

Batteri: 880 mAh

Kamera: 5MP

Laddare: Platta

SIM-kort: Nano SIM Card

Nätverk: 4G, 3G

Platsposition: GPS + WIFI + LBS

Färger: Svart/Svart, Svart/Limegrön, Svart/Rosa, Blå/Ljusblå & Rosa/Ljusrosa

Mått: 51 x 42.4 x 14.7 mm

Vattentålighet: IP68 (Xplora rekommenderar starkt att klockan ej utsätts för vatten)

Standby: tid72 timmar

Minne: 1 GB + 8 GB

Vikt: 58 g

FAQ

Vilken åldersgrupp är Xplora X6 Play lämplig för?

Xplora X6 Play är utformad för barn i åldrarna 4-12 år.

Vilka är de främsta funktionerna på Xplora X6 Play?

Några av de främsta funktionerna inkluderar samtal, GPS-platsdelning, stegräknare, 5MP kamera och en mängd olika aktiviteter i Xploras app som tillkommer. Utbudet i appen regleras efter vilket abonnemang du har, ett bas abonnemang eller premium.

Kan jag spåra klockans plats med hjälp av GPS?

Ja, du kan använda GPS-funktionen för att spåra klockans plats via din smartphone i Xplora-appen.

Kan jag begränsa vem mitt barn kan ringa eller ta emot samtal från?

Ja, du lägger in de kontakter du vill att ditt barn skall ha via Xplora-appen.

Hur säkerställer jag mitt barns säkerhet när de använder Xplora X6 Play?

Som förälder styr du helt vilka personer ditt barn kan kontakta via sin klocka. Du har bra koll på barnet via geofencing funktionen så du vet när dem anländer och lämnar sin trygga zoner. Eftersom det inte är möjligt att surfa eller ladda ned appar via klockan så vet du exakt vad ditt barn kan göra via klockan.