Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

En komplett lösnings för dig som vill övervaka ditt barns sömn

4.1

Owlet Monitor Duo erbjuder en ny dimension av barnövervakning för teknikintresserade föräldrar. Denna innovativa enhet kombinerar övervakning av hjärtfrekvens och syrenivåer med en högkvalitativ videokamera, detta möjliggör en detaljerad och trygg övervakning av ditt barn under sömn. Om du nånsin funderat över om din bäbis sover i en komfortabel temperatur så kan du med Owlets kamera även se det direkt i appen. Owlet Monitor Duo är en idealisk lösning för föräldrar som söker en avancerad och pålitlig metod för att övervaka sitt barns välbefinnande.

Gratis app
Temperaturmätare
Gråt-dektektering
Bra bildkvalitet
Dyr
Ibland falsk alarm
Tappar ibland uppkoppling

Med Owlet Monitor Duo får du bra kontroll över ditt barns vitala hälsa medan det sover. Detta duo paket kan vara den ultimata lösningen för babyövervakning. Owlet har traditionellt fokuserat på kvalitet och säkerhet, vilket reflekteras i denna produkts något högre pris. Kameran, strumpan med sensor och appen arbetar i symbios med varandra vilket gör att övervakningen till ditt barn känns tryggt. Vi kommer gå igenom Cam generation 2, Smart Sock Generation 3 och appen separat först för att få en bättre förståelse för vad de olika produkterna gör och varför dem arbetar så bra tillsammans.

Vårt test inkluderar installation, användning och en allmän utvärdering av produkten. Vi granskar hur väl Owlet Smart Sock, Cam 2 och appen fungerar i praktiken, dess användarvänlighet och dess effektivitet.

Owlet Smart Sock Generation 3

Owlet Smart Sock är en innovativ produkt designad för att övervaka spädbarns hjärtfrekvens och syrenivåer under sömnen. Det är en strumpa som ditt barn har på sig under natten som gör avläsningar som skickas via strumpan till basstationen och sedan redovisas i appen så att du kan läsa av ditt barns puls och syrenivå i realtid. Denna smarta strumpa har blivit ett symboliskt exempel på hur teknologi kan förbättra säkerheten och välbefinnandet hos barn och familjer. Det är viktigt att understryka att man fortfarande behöver ha översikt över sitt barn under deras sömn. Avläsningarna från sockan hjälper dig att få förståelse kring ditt barns hälsa men är ingen garanti för att undvika olyckor.

Funktion och teknik

Strumpan använder sig av pulsoximetriteknik för att övervaka och överföra viktig hälsoinformation till din mobil via en basstation som du enkelt kopplar till ditt wifi. Strumpan finns i flera storlekar och kan användas ensam eller tillsammans med Owlet Cam 2. Du kan välja att köpa Owlet Monitor duo för barn mellan 0-18 månader eller Owlet Monitor Duo för barn mellan 0-5 år. I paketet som riktar sig till 0-18 månader får man 2 olika storlekar på strumpan och i paketet som är mellan 0-5 år levereras 3 olika storlekar på strumpan. Det är viktigt att strumpan sitter bra på foten så att avläsningarna fungerar ordentligt samt att barnet skall känna att strumpan sitter bekvämt.

Design och kvalitet

Strumpan är mjuk och skön för barnet att ha på sig, vilket är viktigt för att säkerställa bekvämlighet under natten. Vi noterade att det krävdes lite övning för att få den att sitta korrekt, men med tiden blev processen enklare. Strumpan finns i olika färger som är estetiskt tilltalande och passar fint på foten.

Installation och konfiguration

Installationsprocessen var enkel och rättfram. Det inkluderar att ladda ner appen, ansluta basstationen och förbereda och ladda strumpan. Vi uppskattade den smidiga konfigurationen och de tydliga instruktionerna.

Säkerhet och integritet

Owlet betonar starkt säkerheten och integriteten för användarna. Produkten är tillverkad av barnsäkra material och datasekretessen hanteras väl med lösenordsskyddad app. Det är dock viktigt att notera att Owlet Smart Sock inte är en medicinsk enhet.

Meddelanden och notiser

Basstationen fungerar som en hubb för att skicka informationen från strumpan till din app samt laddning av strumpan. Du fäster strumpan på basstationen med magnet för laddning. Vi upplevde några sk. falsklarm under vårt test, men fann det betryggande att att det utlöstes larm även om larmet inte hade med barnets hälsa att göra. Det råder delade meningar angående smart strumpans notiser. Vissa känner att det blir en stor stress när det blir falskt larm och vill därför inte använda strumpan efter ett tag. Vi kände att även om vi fick larm några gånger som visade sig vara p.g.a. strumpan hade glidit åt sidan eller att basstationen tappat förbindelse så tyckte vi att fördelarna överväger nackdelarna. Alltså hellre ett larm för mycket som visar sig vara ofarligt än att det inte bli något larm alls. Men det är såklart helt upp till var och än och därför värt att tänka på innan köp av denna produkt. En annan sak att tänka på är att placera basstationen nära för att säkerställa en stark signal och enkel åtkomst. Detta för att förhindra larm om basstationen skulle tappa teckning och att det går snabbt att stänga av larmet om det sätter igång.

Owlet Cam Gen 2

Owlet Cam Generation 2

Owlet Cam2 HD Video är en avancerad uppgradering från sin föregångare Owlet Cam och kommer med en rad förbättrade funktioner och förfinad teknik.

Design och funktionalitet

Owlet Cam2 är en fristående kamera som kan monteras både på en vägg och placeras på bord. Den levereras med ett monteringskit och ett kabelöverdrag för att minimera risken för att barnet drar i kablarna. En magnetisk fästning underlättar justering av kameravinkeln. Vi har valt att ha kameran fristående i vårt test då vi har velat testa kameran på olika platser i hemmet med det går självklart att montera kameran på väggen eller liknande. Kameran kommer med en lagom lång kabel för den som behöver en mer flexibel lösning och kanske behöver flytta kameran då och då. Bottenplattan är ganska tung vilket gör att det är lätt att placera kameran i en säng t.ex. utan att kameran välter. Kameran går enkelt att justera i sin fot för att få en optimal vinkel. Det lyser en blå lampa när kameran är igång och kameran läser av rummet, lampan blir röd om någon tittar live via appen. Så det är enkelt att notera om ens partner tittar i kameran. Vi har haft kameran på ca 1 meter avstånd från sängens huvuddel och upplever att ljuset kan vara ganska starkt från den blå lampan. Inget som noteras av barnet, men något vi själva uppmärksammat under nattning av barn. Eftersom vi valt att ha kameran fristående har vi löst det genom att vrida kameran ifrån sängen när vi varit närvarande i rummet.

Owlet Cam Gen 2 drivs av micro USB och har en mikrofon på baksidan

HD-video och tvåvägskommunikation

Med Owlet Cam 2 kan användaren njuta av bra HD-videoövervakning 1080p i realtid. Kameran erbjuder även tvåvägskommunikation, vilket innebär att du kan prata med ditt barn genom enheten. Mikrofonen tar upp bra med ljud från rummet kameran står i. Den är så pass känslig att vi hör ljud via appen även från rummet bredvid som kamerans mikrofon tar upp. Det kan skapa en viss förvirring men inget vi tycker stör eftersom man enkelt kan titta till barnet via kameran och se så att allt står rätt till.

Kamerans mörkerseende är imponerande och möjliggör tydlig syn även i låg ljusstyrka. Dess zoom-funktion, med upp till 4x digital förstoring, och en vidvinkel på 130 grader ger dig stor flexibilitet i hur du övervakar rummet. Kamerans kvalitet är godkänd, saknar en del skärpa.

Säkerhet och kryptering

Säkerheten är högsta prioritet enligt Owlet Cam2. Den använder AES 128-bitars kryptering och TLS-anslutning till WiFi-nätverket, vilket garanterar en relativt säker och privat anslutning. Vi upplever en tryggare miljö med kameran i kombination med sockan.

Owlet Monitor Duo - Socka och kamera

Appen

Appen har en snygg och användarvänlig design. Den undviker överflödig information, vilket gör det enkelt för användarna att navigera och förstå dess funktioner. En spännande nyhet är att en uppdatering är planerad för appen som kommer att införa nya och smarta funktioner för att ytterligare förbättra användarupplevelsen.

Owlet Cam Gen 2 - Skärmavbild

Realtidsavläsning och synkronisering

När appen öppnas presenteras avläsningarna i realtid. Det kan dock förekomma en kort fördröjning på några sekunder medan informationen synkroniseras. Utöver realtidsinformationen kan du gå tillbaka i tid och studera ditt barns sömn från tidigare nätter. Ibland tar det ett tag innan bilden från kameran laddas in vilket kan vara frustrerande när man snabbt vill se om sitt barn behöver ens uppmärksamhet eller inte. Vid vissa tillfällen laddas intebilden in alls och vi behöver starta om appen för att det ska fungera.

Grafer och sömnövervakning

Appen erbjuder tre olika typer av grafer för att övervaka olika aspekter ditt barns välbefinnande.

Sömnkvalitet

Grafen illustrerar hur barnet sovit under natten eller dagen, med indikationer på lätt sömn, djup sömn eller vaken tid. Grafen visar också perioder då strumpan inte kunnat samla data. För föräldrar är denna information värdefull, inte bara för att övervaka barnets sömn utan även för att få insikt i deras egen vila. Exempelvis kan en ammande mamma använda denna data för att spåra nattliga amningstillfällen eller perioder av vakenhet, vilket hjälper till att förstå mönster i både barnets och den egna sömnen.

Syresättnings övervakning

Den mellersta grafen fokuserar på syresättning under sömnen. Syrenivåerna kartläggs i genomsnitt var tionde minut och uppdateras var 30:e minut. All data lagras i upp till 30 dagar. Om syresättnings nivåerna ligger inom det normala spannet visas de inom det gröna området på grafen. Om nivåerna närmar sig ett oroväckande intervall visas de i gult, och om de faller utanför de förinställda värdena visas de i rött. När sådana avvikelser sker, skickas ett larm till föräldrarna för att de snabbt ska kunna kontrollera barnet.

Pulsövervakning

Den tredje grafen visar barnets puls under sömnen. Denna graf illustrerar hur pulsen varierar över tid, men så länge den håller sig inom normala intervaller (markerade i grönt) utlöses inget larm. Detta är en viktig funktion för att övervaka barnets allmänna hälsotillstånd under sömnen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis erbjuder Owlet Monitor duo avancerad övervakning av barnets vitala funktioner och är användbar för föräldrar som vill ha extra sinnesro. Även om Owlet Smart sock inte är ett substitut för professionell medicinsk rådgivning, erbjuder det en avancerad tekniklösning för att övervaka och försäkra barnets välbefinnande.

Appen är snygg och välfungerande. Som användare hittar man väsentlig information snabbt och värdena är lättöverskådliga.

Kameran har en bildkvalitet som är godkänd för ändamålet, snygg och funktionell design samt bra ljudupptagning. De två saker som vi funnit negativa med Owlet Monitor Duo är att strumpan ibland utlöser falska larm som inte har med barnets hälsa att göra och att det kan ta några sekunder innan appen får kontakt med kameran vilket gör att det kan dröja när man går in i appen för att se sitt barn. Det händer inte varje gång man går in i appen men har hänt ett flertal gånger. Frånsett detta tycker vi att duon är ett välfungerande koncept för dem som vill övervaka sitt barn med mer än en traditionell babyvakt.

Specifikationer

Ålder: Finns tillgängligt för två olika ålderspann 0-18 månader och 0-5 år

Garanti: 1 år

Pris: För Duo mellan 4000 - 5000kr

Inkluderar: Owlet-strumpor i flera storlekar, sensor, basstation, laddningskablar, installationsinstruktioner, garantidokumentation​​​​, Owlet cam 2 och kabellist.

Batteritid: Smart strumpan, upp till 16 timmar efter full laddning

Design: Smart strumpan är gjord av mjukt och stretchiga tyg. Den finns i flera färger, bl. mingrön, mörkgrön, rosa och blå. Cam 2 är sofistikerad och har en rund design. Den finns att köpa i grön och vit färg.

Kameran är ca 11cm hög och ca 5 cm bred, inkl foten.

Rengöring: Strumporna kan tvättas för hand eller i maskin.

Säkerhet: Pulsoximetriteknik som är säker för barn, material är BPA-fritt, latexfritt och blyfritt.

Extra Funktioner: Appen registrerar detaljerad information om barnets sömntrender​​​​.

FAQ

Från vilken ålder kan man använda Owlet Monitor Duo?

Du kan använda Owlet Monitor Duo från att ditt barn kommit hem från förlossningen. Strumpan kommer i två storlekar för att passa för bebisar mellan 0-18 månader. Det finns även en strumpa för äldre barn upp till 5 år. Så det är helt enkelt upp till dig som förälder att känna efter när du har ett behov av att övervaka ditt barn när den sover.

Kan du övervaka tvillingar med Owlet Monitor Duo?

Ja det kan du. Smart Sock 3 och Cam 2 fungerar perfekt för tvillingar eller syskon. Varje bebis behöver sin egna strumpa samt tillhörande basstation och kamera. Sedan lägger du in varje enhet i Owlet appen för att kunna läsa av barnens värden i samma app. Det går dessvärre inte att strömma från fler anslutna kameror samtidigt utan du behöver växla mellan de olika kamerorna i appen för att se de olika flödena.

Kan man tvätta strumpan?

Ja, Owlet rekomenderar att du tvättar strumpan varannan vecka för att undvika irritation på barnets hud. Viktigt att tänka på är att följa anvisningar hur man skall tvätta strumpan så att man stänger av strumpans sensor ordentligt innan tvätt. Strumpan tvättas med samma tvättmedel som du tvättar barnets kläder med och man kan använda en mjuk tandborste för att rengöra den ordentligt.

Behöver man alltid använda kameran och strumpan samtidigt?

Inom Owlet Monitor Duo-systemet kan användaren välja att använda antingen kameran eller Smart Sock separat. Det innebär att du har möjlighet att enbart använda kameran eller endast Smart Sock, beroende på dina specifika behov vid varje enskilt tillfälle.

Har kameran mörkerseende?

Ja kameran har mörkerseende eller sk. night vision. Du kan även zooma in 4x digitalt och kameran har vidvinkel på 130 grader.