Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Owlet Smart Sock - Få mer kontroll över ditt barns sömn och mående under vila

3.8

Vi på Smarta Hem Test uppskattar produkter som är innovativa och höjer säkerheten. Owlet Smart Sock är just det, en produkt designad för att övervaka barnets hjärtfrekvens och syrenivåer under sömnen. Vi testade produkten under några veckor på ett litet spädbarn för att se hur den fungerar och hur man använder den som komplement till en babymonitor.

Owlet Smart Sock är produkt utformad för att övervaka spädbarns hjärtfrekvens och syrenivåer under sömnen. Genom avancerad teknik och realtidsdata ger den föräldrar möjligheten att hålla koll på sina barns vitala tecken från sin smartphone, vilket kan ge extra sinnesro. Denna innovativa produkt har blivit en symbol för hur teknologi kan användas för att förbättra barnsäkerhet och familjers hälsa och välbefinnande. Den synkroniseras med en basenhet via Bluetooth och erbjuder realtidsrapportering av barnets vitala statistik genom Owlet-appen. Strumpan finns i två storlekar för att passa barn från födseln upp till cirka 18 månader och kan användas ensam eller i kombination med Cam2 från Owlet.

Vi har under några veckors tid testat Owlet Smart Sock på ett spädbarn för att se om den möter våra förväntningar och se hur användarvänlig den är. I detta test kommer vi gå igenom installation, användning och utvärdering.

Hur fungerar Owlet Smart Sock?

Denna smarta strumpa fäster man på barnets ena fot när barnet skall sova. Owlet använder sig av pulsoximetriteknik för att övervaka hjärtfrekvensen och syrenivåerna i blodet. Informationen överförs sedan trådlöst till en basstation stor som en snusdosa och vidare till en app på föräldrarnas smartphone, vilket ger realtidsuppdateringar och larm om några av barnets vitala tecken avviker från det normala. Föräldrar kan övervaka barnets tillstånd genom Owlet-appen, som ger detaljerad information och historik om barnets sömn och hälsa. Denna teknik erbjuder en extra trygghet för föräldrar, särskilt under nattetid, genom att ge dem möjlighet att hålla ett öga på sitt barn även när de inte är i samma rum. Strumpan är designad för att vara mjuk och bekväm för barnet, och kan enkelt justeras för att passa när barnet växer.


Design och kvalitet

Strumpan är mjuk och bekväm för barnet att ha på sig. Vi har inte märkt att barnet stör sig på att ha på sig strumpan på natten. Det var lite krångligt att få på strumpan korrekt i början. De sparkande minifötterna vill gärna slingra sig när strumpan skulle tas på. Några gånger gled strumpan åt sidan under nattens aktiva sparkar vilket gjorde att larm utlöses. Det gjorde oss oroade förstås men lättade när man insåg att det endast var strumpan som hamnat snett. Övning ger färdighet och det blev lättare med tiden att få på strumpan så att den satt ordentligt under hela natten. Strumpan går att beställa i olika färger, rosa, grön, ljusblå och mörkblå. Färgerna är behagliga och fina och vi tycker att strumpan är söt på den lilla bebisfoten.

Installation och konfiguration

Installationen av Owlet Smart Sock var en relativt enkel process som innebär några få steg.

 1. Ladda ner Owlet-appen: Först bör du ladda ner Owlet-appen till din smartphone. Appen är tillgänglig för både Android och iOS-enheter.
 2. Anslut basstationen: Plugga in basstationen till ett eluttag. Denna enhet kommer att fungera som en basstation för att skicka data från strumpan till din telefon. Vi rekommenderar att placera stationen nära din säng så att det är enkelt att stänga av larmet om det skulle utlösas.
 3. Förbered strumpan: Fäst sensorn på Owlet-strumpan. Sensorn är det viktigaste elementet som övervakar barnets vitala tecken. Tänk även på att titta på vilken av storlekarna som passar ert barn bäst och välj den. Det kommer med två olika storlekar som passar om man har en mindre eller större fot.
 4. Ladda strumpan: Innan du använder strumpan för första gången, se till att den är fulladdad. Detta görs genom att placera strumpan på dess trådlösa laddningsstation. En fullt laddad strumpa räcker ca 16h.
 5. Synkronisera strumpan med appen: Öppna Owlet-appen och följ instruktionerna för att synkronisera strumpan med appen via Bluetooth. Detta gör att du kan få realtidsuppdateringar direkt till din smartphone. Man fyller även i lite information om barnet och lägger in bild.
 6. Placera strumpan på barnets fot: När allt är inställt och synkroniserat, placera försiktigt strumpan på ditt barns fot. Se till att den sitter bekvämt och säkert.
 7. Kontrollera anslutningen: Efter att ha placerat strumpan på barnets fot, kontrollera appen för att se till att den överför data korrekt och att anslutningen är stabil.

Säkerhet och integritet

Enligt Owlet själva så är säkerheten och integriteten av högsta vikt. Från en säkerhetsaspekt använder Owlet pulsoximetriteknik, som anses vara säker för barn. Materialen i produkten är BPA-fria, latexfria och blyfria, vilket minimerar risken för hudirritationer eller allergiska reaktioner. När det gäller datasekretess, är all information som samlas in av Owlet Smart Sock skyddad. Appen är lösenordsskyddad, vilket säkerställer att endast auktoriserade användare har åtkomst till barnets hälsodata. Även om Owlet Smart Sock ger värdefull information om barnets vitala tecken, är det viktigt att komma ihåg att det inte är en medicinsk enhet och bör inte användas som ersättning för professionell medicinsk rådgivning eller övervakning. Owlet uppmanar användare att alltid följa säker sömnpraxis och rådfråga hälsovårdspersonal vid eventuella hälsorelaterade frågor.

Owlet gick nyligen ut med informationen "detta är den första och enda receptfria babymonitorn med FDA-godkända levande hälsoavläsningar och hälsomeddelanden för friska bebisar mellan 1 och 18 månader. Tillgänglig för nuvarande och nya Dream Sock-användare, med start i slutet av 2023."

Meddelanden och notiser

Basstationen har flera funktioner. Den fungerar först och främst som en hubb för att skicka data från strumpan till din telefon så att du får in datan i appen. Basstationen laddar strumpan när den inte sitter på ditt barn med magnetkontakt. Den ger också ifrån sig färger beroende på vad avläsningen från strumpan säger. Det finns 3 olika färger som basstationen visa beroende på avläsningen, gul, blå och röd. Nedan hittar ni förklaringar för samtliga färger.

Under veckorna vi testade strumpan så utlöstes larmet ett flertalet gånger under natten. Det är en melodi som går när avläsningen blir avvikande och uppmärksammar att något är fel. Det var "falskt alarm" vid samtliga tillfällen och barnet var inte vid fara. Visst kan man tycka det är irriterande att larmet låter när barnet mår bra. Men man kan välja att se det positivt, larmet fungerar och barnet mår bra. Vid de gångarna larmet löstes för oss under testperioden var det strumpan som flyttat på sig under natten och därför inte kunnat läsa av ordentligt, samt att basstationen var lite långt ifrån strumpan i ett annat rum som gjorde att signalen blockerades. Vi rekommenderar att ha basstationen nära tillgängligt så att signalen håller sig stark, samt att man inte behöver springa upp allt för långt för att stänga av larmet.


Appen

Appen är snyggt lätt att förstå och innehåller inte massa onödig information och en uppdatering av appen är på gång med nya smarta funktioner. När man öppnar appen kommer ser man avläsningen i realtid, det kan ta några sekunder innan informationen synkat. Om strumpan inte sitter på foten kan man istället gå in och titta på historik. Där finns 3 olika grafer.

Sömn

Första grafen visar hur ditt barn har sovit under natten eller dagen medan strumpan har varit på. Den indikerar vilka perioder som den läst av att barnet sover lätt, djupt eller varit vaket. Det framkommer även om strumpan inte kunnat läsa av någon data under en viss period. Som förälder har vi tyckt att denna grafen har varit intressant efter en lång natt sömn. Eftersom man även kan få förståelse kring sin egna sömn. Som t.ex. ammande mamma kunde man läsa av graferna och se mönstret på den och avläsa hur många gånger man ammade under natten och vilka vaken perioder man hade tillsammans med sitt barn. Likadant vid blöjbyten eller vid tillfällen då barnet vaknat och haft svårt att somna om. Även om inte datan säger hela sanningen om förälderns sömn så kunde vi ändå se ett visst mönster och kunde få bättre förståelse kring varför man kände sig mer eller mindre trött efter en natts sömn.

Syresättning

Grafen i mitten visar hur syresättningen varit under en natt sömn. Syrefrekvensen kartläggs i genomsnitt 10 minuter och uppdateras var 30:e minut. Grafdata och aviseringar lagras i 30 dagar. Grafen ligger inom det gröna området om avläsningen är inom det normala spannet. Gult om det trendar mot rött intervall och rött är att avläsningarna har fallit utanför förinställda värden och när avläsningen hamnar där går ett larm till föräldrarna så att man får kolla till barnet.

Puls

Den tredje och sista grafen visar hur pulsen ser ut under sömnen. Den kan gå upp eller ned under perioden men så länge den håller sig på normala nivåer i det gröna området så utlöses inte larmet.

Owlet Smart Sock

Är Owlet Smart Sock prisvärd?

Owlet Smart Sock kostar mellan 3000 och 3800kr beroende på vilken butik man köper den från, vi har sett att priset kan variera en del. Det är svår att sätta pris på en produkt som har med säkerhet och barn att göra eftersom våra barn är det mest dyrbara man har och många är beredda att betala mycket för säkerhet och hälsa. Owlet är tydliga med att man inte kan ersätta strumpan för professionell medicinsk rådgivning eller övervakning av sömn utan att det endast är ett komplement.

Owlet Cam 2 - En Perfekt Komplettering till Owlet Smart Sock

För att ytterligare förhöja föräldrars trygghet och bekvämlighet, erbjuder Owlet inte bara Smart Sock, utan också Owlet Cam 2. Denna babymonitor är designad för att fungera sömlöst tillsammans med Smart Sock, vilket skapar ett omfattande övervakningssystem för ditt barn.

Funktioner och Fördelar

 1. Videoövervakning: Owlet Cam 2 erbjuder 1080p HD-video i din smartphone. Detta ger dig möjligheten att se ditt barn, dag som natt, tack vare nightvision.
 2. Tvåvägskommunikation: Med inbyggd mikrofon och högtalare kan du inte bara höra ditt barn utan även prata med dem, vilket kan vara lugnande för både barn och förälder.
 3. Temperatursensor: En integrerad sensor i kameran hjälper till att hålla koll på rumstemperaturen, så att du kan se till att ditt barn alltid har en bekväm och säker sovmiljö.
 4. Rörelse- och Ljudvarningar: Kameran kan skicka notiser till din smartphone om den upptäcker ljud eller rörelse i barnets rum, vilket ger extra trygghet.
 5. Säker och Privat Anslutning: Liksom med Smart Sock är datasekretessen och säkerheten centrala. Owlet Cam 2 använder en säker, krypterad anslutning för att försäkra att endast auktoriserade användare har åtkomst till videon.

Samverkan med Owlet Smart Sock

Den största fördelen med Owlet Cam 2 är hur den kompletterar Smart Sock. Medan Smart Sock övervakar barnets vitala tecken, ger Cam 2 dig en visuell och ljudmässig dimension till övervakningen. Detta innebär att du inte bara kan se realtidsstatistik om ditt barns hälsa genom appen, utan också se och höra ditt barn direkt. Detta ger en mer heltäckande bild av barnets välbefinnande.

Läs hela vår recension av Owlet Monitor Duo.

Användarupplevelse

Integrationen mellan Owlet Smart Sock och Owlet Cam 2 är sömlös och användarvänlig. Du kan enkelt växla mellan att se ditt barns vitala tecken och övervaka dem genom video direkt i Owlet-appen. Detta gör att du inte behöver använda separata appar eller enheter för att få en helhetsbild av ditt barns hälsa och säkerhet.


Sammanfattning

Fördelarna med denna produkt är många. Det finns få produkter idag där man har möjlighet att som förälder kunna övervaka sitt barns hjärtfrekvens, syrenivå och sömntrender. Vi upplever att produkten har gett oss notifikationer så fort avläsningen har varit avvikande från de förinställda zonerna. Strumpan i sig är bra designad för att passa foten och är mjuk och skön och inget som barnet reagerar på eller får skav på foten av. Appen är lätt att använda med översikt av realtidsdata och möjlighet att personifiera appen med barnets foto​​.

De få nackdelar vi ser är att det till en början kan kännas svårt att få till strumpan så den sitter bra och inte tappar koppling. Man kan inte ställa in sina egna parametrar utan det är något som redan ligger inlagt. Kostnaden är relativt hög för en kortvarig användning även om ett förlängnings paket finns för äldre barn.

Specifikationer

 • Storlekar: För barn 0-18 månader.
 • Garanti: 1 år.
 • Mått: 20 x 8.5 x 14 cm.
 • Pris: Cirka 3000 SEK
 • Inkluderar: Två Owlet-strumpor, sensor, basstation, laddningskablar, installationsinstruktioner, snabbreferensguide, garantidokumentation​​​​.

Användarupplevelse och Hållbarhet

 • Batteritid: Upp till 16 timmar efter full laddning
 • Design: Enkel, gjord av mjukt och stretchigt tyg.
 • Rengöring: Strumporna kan tvättas för hand eller i maskin.
 • Säkerhet: Använder pulsoximetriteknik som är säker för barn, material är BPA-fritt, latexfritt och blyfritt.
 • Extra Funktioner: Appen registrerar detaljerad information om barnets sömntrender​​​​.

FAQ

Behöver jag Wifi för att använda Owlet Smart Sock?

Basstationen kommunicerar med Smart Sock genom Bluetooth-anslutning. Endast när du önskar se direkt data via Owlet-appen eller till installationsprocessen behöver du WiFi. Basstationen fungerar som huvudsakligt varningssystem, vilket innebär att även om din WiFi-anslutning avbryts eller din mobiltelefonen slutar fungera (eller om du saknar en mobiltelefon), kommer basstationen ändå att kunna leverera notifikationer. Även om WiFi inte är nödvändigt, förhöjer det användarupplevelsen. Användning av HotSpot WiFi är inte att föredra.

Hur länge kan jag använda Owlet Smart Sock?

Owlet Smart Sock är avsedd för barn från födseln upp till cirka 18 månader, men det finns ett förlängningspaket tillgängligt för äldre barn.

Vad övervakar Owlet Smart Sock?

Owlet Smart Sock övervakar ditt barns hjärtfrekvens och syrenivåer under sömnen för att ge dig en realtidsuppfattning om deras välbefinnande.

Är Owlet Smart Sock säker att använda för mitt barn?

Ja, den använder pulsoximetriteknik som är säker för barn. Dessutom är materialen BPA-fria, latexfria och blyfria.

Kan Owlet smart sock förhindla plötslig spädbarnsdöd?

Det är viktigt att förstå att Owlet inte förhindrar plötslig spädbarnsdöd (SIDS), utan snarare informerar föräldrar om deras barn skulle hålla på att kvävas eller tappar andan.