Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Senaste tillskottet i Cmee play familjen, G5 Pro, som en mobiltelefon på armen.

4.8

Den senaste GPS klockan för barn som släpptes nu under i slutet av 2023, Cmee Play G5 Pro. En klocka med bra innehåll och en app till som har allt man kan önska sig om man är en förälder som vill ha koll på sitt barn, när barnet inte är i ens närhet. I detta test går vi djupare in på vilka funktioner klockan innehåller samt Safekid-appen. För att du skall få en bra förståelse om denna klocka är något för dig och ditt barn.

Videosamtal
Nordiska språk
Videovakt
Gratis app
Något stor på armen
3 Megapixel kamera

Cmee Play G5 Pro är en bra kombination av säkerhet, teknik och stil. Klockan är anpassad för barn mellan 7-12 år. Cmee Play har nyligen köps upp av Safekid och därför används safekid-appen tillsammans med Cmee Play G5 Pro. Vi har testat klockan under en tid och nedan kan ni läsa om innehållet i klockan och appen samt vår bedömning av klockan.

Klockans innehåll

Design och Användarvänlighet

Klockans design är enkel och stilren och finns i flera färger. Cmee Play Pro G5 har en 1,85" IPS touch-skärm som är både responsiv och lättläst. Klockans silikon armband är bekvämt och hållbart, perfekt för ett barns vardag med allt vad det innebär. Klockan väger 56 gram, vilket gör att den sitter bekvämt på barnets handled. Man kan också personligfiera klockan genom att välja mellan flera olika bakgrundsbilder och menylayouter. Klockans ikoner gör det enkelt att förstå innehållet i klockan och dess funktioner. Om man swipar höger på skärmen kommer man till genvägar och får fram appar för att ringa, skicka meddelanden, göra inställningar och kontakter. Swipar man vänster kommer man till alla appar och kan scrolla sig fram till den app man vill använda. Genom att hålla in nedersta knappen till höger så ringer man upp de SOS nummer som föräldern har lagt in i appen. Man kan lägga in 3 SOS nummer. Klockan är lätt manövrerad och man får snabb förståelse vad den innehåller och hur den fungerar.

Kommunikationsfunktioner

Klockan stödjer både vanliga och videosamtal, vilket är en stor fördel. Du kan enkelt kontakta ditt barn, och de kan nå dig med en knapptryckning. Telefonboken rymmer upp till 30 kontakter och visas med bilder, vilket gör det enklare för barnet att känna igen vem dem ringer eller vem som ringer. Barnet kan välja att smsa via klockan. Det är lite av en utmaning i början p.ga. att tagentbordet är något litet. Men det går och man får ha lite tålamod till en början. Barnet kan även välja att kommunicera via chat. Där kan man skicka bilder, videor eller göra ljudinspelningar. Vilket vi tyckte var mycket smidigt. Klockan har en 3 Megapixel kamera så kvalitén är inte den samma som vi är vana vid när det kommer till smartphones så bilderna och videorna blir av växlande kvalité beroende på hur mycket ljus det är när man filmar eller tar kort. Men fullt dugligt för att användas i kommunikationssyfte.

Säkerhet och Platsdetektering

Säkerhetsfunktionerna är omfattande. Med GPS, WiFi och mobilmastbaserad positionering får du en noggrann lokalisering av ditt barn. Den kan dock inte garantera en perfekt positionering då det beror på vart i landet man befinner sig och om man är inomhus eller utomhus. Det går enkelt och smidigt att sätta upp säkerhetszoner i appen. Du kan välja mellan en radie på 200 m till 500 m och får notifikationer om ditt barn lämnar dessa områden. Det finns också en SOS-knapp för omedelbar kontakt i nödsituationer.

Batteriliv och Laddning

Batteritiden är ganska imponerande med upp till 2-3 dagar, beroende på användning. Klockan laddas via en magnetisk USB-laddare. Batteriet är ett 900 mAh batteri vilket är ett av de bättre batterierna vi sett av de GPS klockor för barn vi testat.

Övriga Funktioner

Stegräknare

Klockan har en inbyggd stegräknare, vilket uppmuntrar till fysisk aktivitet.

Matematik

Du kan även spela ett matematik spel där barnet får öva på matematiska frågor som går på tid. T.ex. 1+1=2 rätt eller fel? Så får man svara inom någon sek och är det rätt kommer nästa mattetal fram etc. Bra tidsfördriv som lär barnen bli riktigt duktig på att räkna matematik snabbt. Man kan ställa in nivån på frågorna om dem skall vara lätt, medel eller svår.

Schema & Kalender

Det finns möjlighet att se sitt schema i klockan. Schemat är uppdelat på veckodagar och innehållet läggs in via appen av sin förälder. Det finns även en klassisk kalendervy om man vill se vilken dag i kalendern det är. Kalendern visar dag och månad men inte vilken vecka det är.

App butik

Det finns en appbutik i klockan. Genom appen kan föräldern styra över om barnet kan ladda ned appen eller ej. Just nu finns det 4 appar att ladda ned. Kalkylator, Google translate, kalender och flashcards. Vi tycker det är bra att det styrs helt av föräldrarna om barnen skall få tillgång till dessa appar eller inte. Speciellt eftersom Google translate och kalkylator kan användas som hjälp vid läxläsning.

Alarm & Tidtagning

Det finns alarm i klockan. Det ställs och justeras via appen så inget du kan justera direkt i klockan. Att det finns ett tidtagarur i klockan tycker vi är bra. Vi upplever att barn gärna vill ta tid på hur lång tid saker och ting tar och att det är ett bra redskap att ha med sig när man leker.

Kamera, Video & Inspelnings funktion

I klockan finns såklart kamerafunktion både för att ta bilder och spela in videos. Klockan är en 3 Megapixel kamera. Kvalitén på bilderna är okej, men går inte jämföra med nutidens mobiler som har mer avancerade kamera linser. Men god nog att användas som kommunikation och för att ta bilder under dagen om man önskar. Klockan har även en inspelningsfunktion där man kan spela in när ljud. Ljudet man spelar in kan man kan använda som ringsignal eller t.ex. för att skicka över till en kompis.

Tömma vatten

Om klockan får in vatten finns en funktion i inställningar som hjälper till att tömma vatten som kommit in i klockan. Om klockan blivit våt så skall man använda denna funktion för att eliminera restvatten och lösa problemet om klockljudet blivit trasigt på grund av restvatten.

Safekid-appen

Safekid-appen är designad för att fungera med bl. Cmee Play G5 Pro GPS-klockor för barn och erbjuder en rad funktioner som hjälper föräldrar att övervaka och kommunicera med sina barn. Här är går vi igenom en del av de funktioner som finns i appen.

GPS - Spårning

Klockans primära funktion är bland annat GPS spårning. Det första du möts med i appen är en karta över klockans positionering samt klockans batteri. Genom att klicka sig in på kartan kan du genom appen sätta upp olika säkerhetszoner för ditt barn. Så när barnet ankommer eller lämnar en plats får du notis om det i din telefon. Det finns även möjlighet att se vart klockan befunnit sig, genom platshistorik.

För att få bra GPS mottagning krävs att klockan bärs på barnets arm med fritt uppåt. Befinner sig klockan i en tunnel, källare eller under ett tjockt tak kan mottagningen bli sämre och GPS signalerna kommer inte kunna nå klockan och där med kommer den ej kunna skicka positionen till servern som i sin tur hämtas upp av appen. I de fall klockan inte får GPS mottagning från satelliterna kommer klockan automatisk att försöka hitta närmast Wifi signal, så kallad A-GPS. I de fall klockan inte får något Wifi, så kommer klockan att söka efter närmaste LBS (mobilmast) LBS kan ge avvikelser på stora avstånd, det vill säga, allt från 1 - 3 kilometer från där klockan faktiskt befinner sig.

Design och Kvalité

Appen är snyggt designad och lätt manövrerad. Man ser snabbt vilka funktioner som finns i appen. Det viktigaste kommer först, dvs. plats positioneringen och överblick om hur mycket batteri klockan har kvar. Det märks att Safekids app har utvecklats under en längre tid och att dem fokuserat på att strukturera appen på ett sätt att det blir enkelt att hitta samt fokuserat på funktioner som är en dröm för en förälder som vill ha koll över sitt barn.

Installation och konfiguration

Det var väldigt enkelt att komma igång med klockan och konfigurera den med appen. Det gick på bara några minuter och eftersom appen var lätt att scrolla igenom fick man snabbt en bra överblick kring funktionerna. Ett minus var att när man skannade QR koden som fanns på förpackningen till klockan så kom man först till nedladdning av Cmee Plays egna app. Vilket gjorde att vi först laddade ned fel app, men efter att ha läst instruktionerna insåg vi misstaget och laddade ned rätt app. Safekids app, kom längre ned på samma sida som QR koden ledde en till.

Belöningar

Safekid-appen har en belöningsfunktion som möjliggör det för dig som förälder att skicka belöning eller en påminnelse om att du tänker på dem, i form av hjärtan till ditt barn. Hjärtat syns på displayen på klockan.

Avlyssning

Det finns en funktion där du kan göra en tyst uppringning. Med den funktionen kan du ringa upp klockan och den slår på högtalaren och kameran på klockan, utan att barnet märker det. Det är en funktion som kan vara bra att använda om man misstänker att något inte är som det ska. Men skall absolut inte missbrukas, det är viktigt at komma ihåg att använda den funktionen med respekt för barnet.

Hälsa

Hälsorelateradfunktion som innefattar stegräknare. Det kan uppmana till rörelse och aktivitet genom att uppmuntra att ta så många steg man kan om dagen.

Aviseringar

Appen skickar notifikationer till föräldrar om viktiga händelser eller varningar, exempelvis när barnet lämnar en säkerhetszon eller när klockans batteri är lågt. Om barnet ringer SOS samtal till ditt nummer så skickas även en SOS notifikation.

Alarmklocka

Möjlighet för föräldrar att ställa in alarm på barnets klocka, vilket kan användas för påminnelser eller väckning.

Fotografera

Barnet kan ta foton med klockans inbyggda kamera, vilka sedan kan skickas eller visas i appen.

Schema

Du som förälder kan genom appen lägga in barnets dagliga aktiviteter eller påminnelser, exempelvis för läxor eller sportaktiviteter. I klockan ser då barnet tydligt vad som finns på schemat för dagen eller för veckan.

Videosamtal

Appen stödjer videosamtal mellan föräldrar och barn via klockan, vilket möjliggör ansikte-mot-ansikte-kommunikation. Videosamtalen görs via klockan och appen.

SOS Nummer

Möjligheten att ställa in SOS-nummer i klockan, så att barnet snabbt kan kontakta föräldrar eller vårdnadshavare vid nödsituationer. Det finns möjlighet att lägga in tre nummer. Om barnet använder funktionen så ringer klockan upp numren i turordning. Det skickas även ut en notis och sms om SOS från barnet. Barnet ringer enkelt upp genom att hålla in ena knappen till höger på klockan så barnet behöver inte leta upp några nummer eller app i klockan.

Uppdateringsfrekvens

Inställningar för hur ofta klockans position ska uppdateras och skickas till appen, vilket påverkar både batteritid och spårnings noggrannheten.

Ljudläge

Alternativ för att justera ljudinställningarna på klockan, såsom vibrations- och ljudlösa lägen.

Hitta Klockan

En funktion som hjälper föräldrar att lokalisera klockan om den är borttappad eller glömd någonstans.


Sammanfattning

Cmee Play G5 Pro bjuder på en väldigt välfungerande klocka. Klockan är smakfullt designad, finns i flera färger vilket gör att det finns en möjlighet att hitta något som passar alla. Det var lätt att scrolla runt i klockan och vi gillade hur klockans applikationer var designad. Positivt är också att du själv kan välja hur apparna skall visas och välja bakgrund för att få klockan att kännas mer personlig. Stort plus är Safekid appen som bjuder på många bra funktioner för föräldrar som vill ha möjligheten att ha uppsikt över sitt barn. Vi tycker att klockan bjuder på många bra funktioner och känns tålig. Den är lätt att tvätta av om den blir smutsig och den tål vatten till viss del. Funktionerna i klockan attraherar barn i flera åldrar vilket är viktigt och vi gillade att spelen i telefonen hade ett lärande syfte. Av de klockor vi testat hamnar denna i toppen.

Specifikationer

Språk: SV, NO, DK, FI, Engelska

Mått: 42x45x16 mm

Vikt: 56 gram

Batteri: 900 mAh

Högtalare: Inbyggd

Kamera: 3 mpx

Mobilnät: 2G, 3G, 4G

Navigering: GPS, WiFi och mobilmaster

Skärm: 1,85" IPS Touch 240x280pxl

Märkning: CE och RoHS

Processor: SC8521E

Minne: RAM 1gb och ROM 8gb

OS: Android 8,1

Sim-kort: Nano

Vibration: Ja

Laddning: USB med magnet

FAQ

Får barn ha GPS klocka i skolan?

Många skolor tillåter att barnen använder en GPS klocka under skoltid så länge den är inställd på skolläge. Men kontrollera med just er skola vilka regler som gäller.

Måste man ha abonnemang till Cmee Play G5 Pro?

Du behöver någon form av mobil uppkoppling. Det går att använda sig av både kontantkort och abonnemang.

Vilken ålder lämpar sig Cmee Play G5 Pro till?

Denna klockan lämpar sig till barn mellan 7-12 år. Men självklart kan man vara yngre och äldre, det är endast en riktlinje.

Behöver jag betala extra för Safekid-appen?

Nej, den är kostnadsfri. De kostnader som kommer till klockan är simkort, abonnemang eller kontantkort.

Kan man ställa in fler språk än svenska i klockan?

Ja, du kan välja mellan svenska, norska, danska, finska och engelska.