Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Enkel trygghetsklocka med få men bra funktioner

4.0

Sensorem trygghetslarm är designad för att förbättra säkerheten och tryggheten för äldre och personer med särskilda behov. Företagets fokus har legat på att utveckla en enda produkt – trygghetsklockan, som finns i både en smal och en bredare modell. Den erbjuder en rad funktioner, från larmknapp till medicinpåminnelser, och kan bäras både som klocka och halsband. Vi har testat den smalare modellen med svart kardborreband.

Enkel att förstå
Geostaket
Medicinpåminnelser
App med förbättringspotential

Sensorem trygghetslarm är en svensk produkt utformad för att öka säkerheten och tryggheten för äldre personer och personer med särskilda behov.

Sensorem grundades 2018 och har funnits på den svenska marknaden under några år och finns även i andra delar av Norden, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Företaget har fokuserat på en enskild produkt än så länge. Trygghetsklockan finns i två modeller en smal och en bredare modell. Det finns öven olika material på armbanden till klockan och tillbehör som gör att man kan bära klockan som ett halsband. Vi har testat den smalare modellen med tillhörande svart kardborre armband.

Funktioner

Larmknapp för extra trygghet

Klockans primära funktion är larmknappen som användaren behöver hålla ned i tre sekunder för att larma anhöriga i en förbestämd ordning om hjälp behövs. Klockan skickar även ut sms och push-notiser till anhöriga när larmet aktiveras. När någon besvarar larmet, skickas omedelbart notiser till alla på listan, där det även står vem som besvarade larmet och personens telefonnummer. Detta är en mycket användbar funktion eftersom den inte bara larmar, utan också ger statusuppdateringar till alla på listan om att någon har svarat och vem det var.

Om de anhöriga på listan inte svarar, går larmet vidare till Sensorems egna larmcentral som är öppen dygnet runt. Om situationen är akut kopplar Sensorem samtalet vidare till SOS. Vi har testat denna funktion vid flera tillfällen under vår testperiod utan problem. Vi tycker att kommunikationen genom klockan fungerar väl då rösterna hörs tydligt och det är enkelt för användaren att larma. Meddelandefunktionerna är också tydliga och skickas ut direkt när samtalet har blivit besvarat.

Snygg urtavla utan krusiduller

Det finns två versioner av klockan, standard version och smal version. För standard versionen kan du välja om du önskar ha en analog urtavla eller en digital. För den smala versionen som vi har testat kan du endast ha digital klocka.

Medicinpåminnelser för den glömske

Klockan har en utmärkt funktion som kallas medicinpåminnelser. Via appen kan anhöriga ställa in påminnelser så att klockan påminner användaren med både text, röst och vibration när det är dags att ta sin medicin. Du kan själv namnge påminnelsen, till exempel efter medicinen som ska tas eller något som "förmiddagsdosen". När du lägger till påminnelsen kan du även välja om den ska upprepa meddelandet och hur ofta. Det går att ha upp till 20 påminnelser aktiverade samtidigt. Det behöver självklart inte bara handla om medicinpåminnelser, eftersom du själv namnger dem. Klockan kan till exempel påminna om att röra på sig, dricka vatten, och liknande.

Schemaläggning av inaktivitetslarm

Det finns en funktion som kallas inaktivitetslarm. Med denna funktion blir anhöriga meddelade via notiser och sms om klockan har varit stilla under en vald tidsperiod. Denna funktion kan vara en indikator på att något allvarligt har hänt och att användaren inte har haft möjlighet att larma med klockan.

Du kan ställa in mellan vilka klockslag du vill att funktionen ska vara aktiv, till exempel mellan kl. 06.00 och 22.00, och välja intervall. Intervallen du kan välja mellan är 2, 4, 6 och 8 timmar. Om du till exempel väljer ett intervall på 4 timmar, kommer klockan att larma om användaren inte har rört på sig under de senaste 4 timmarna någon gång mellan kl. 06.00 och 22.00.

GPS-position

I Sensorems app kan du se klockans GPS-position i realtid. Tänk på att alltid klicka på "Uppdatera enhetens status" för att säkerställa att klockans position är helt uppdaterad. Kartan för GPS-positioneringen är tydlig och lätt att förstå.

För full kontroll använd ett geostaket

Geostaket innebär att klockan varnar om användaren lämnar det område där det virtuella staketet är uppsatt. Du kan till exempel ställa in så att klockan larmar och ringer upp anhöriga automatiskt om användaren skulle lämna området. Klockan skickar även meddelanden när användaren är inom geostaketet igen.

Du ställer enkelt in geostaketet i appen på en radie mellan 150-4 045 m. Det är enkelt att förstå hur man justerar geostaketet och uppdaterar positionen. Du kan ha ett geostaket i taget, vilket är en begränsning jämfört med GPS-klockor för barn som ofta tillåter flera geostaket. GPS-positioneringen och geostaketen fungerar inte bara i Sverige utan även utomlands när man är på resa.

Tänk på att klockan måste vara inom geostakets området när du ställer in det, annars finns det en risk att appen inte varnar om klockan skulle lämna geostaketet vid tillfälle.

Samtalsfunktion

Anhöriga kan enkelt ringa till användaren genom att ringa klockans telefonnummer eller klicka på den telefonluren som finns under kartan för positionering i appen. Det går även bra att ring från klockan. Du lägger in din önskade telefonbok i Sensorem-appen, de nummer du lägger in i telefonboken kan du sedan nå via klockans display för att ringa samtalen. Det går att ha 20+ nummer i telefonboken. Ingen extra kostnad tillkommer för att man gör samtal via klockan, allt ingår i priset du betalar till Sensorem. En viktig detalj är att du behöver uppge om du önskar samtalsfunktion från klockan vid beställning. Då den funktionen inte ligger med per automatik idag.

Begränsa samtal

Anhöriga kan välja vilka nummer som ska kunna ringa till klockan för att förhindra obehöriga samtal. I inställningarna kan du begränsa samtalen och fylla i vilka personer och nummer som ska ha möjlighet att ringa till klockan.

Besvara samtal automatiskt

Det finns en funktion i appen som gör att inkommande samtal besvaras automatiskt i klockan, så användaren behöver inte klicka på svara på displayen. Detta är en bra funktion för de som tycker det är krångligt med displayen eller har sämre syn.

Laddning

Klockan levereras med en vit laddare med magnetkontakt specifik för klockan. Det tar cirka två timmar att ladda klockan fullt, och batteriet håller upp till fem dagar beroende på användning. Du kan larma med klockan även under laddning. Användaren får en tydlig varning genom röst och vibration när batteriet börjar ta slut, så att man vet när det är dags att ladda klockan. Om klockan inte laddas, meddelas även anhöriga via Sensorem-appen att klockan behöver laddas, för att undvika att batteriet tar helt slut.

Användning utomlands

Enligt Sensorem fungerar klockan även utomlands utan extra kostnad i hela Europa, samt i Norge, Schweiz och Storbritannien. Om du reser till USA, Australien eller Israel fungerar klockan även där, men då behöver du kontakta Sensorem i förväg. Det är ingen överraskning att användandet i Europa är gratis, men att den också fungerar kostnadsfritt i andra länder är en stor fördel för resenärer.

Kostnader

Du kan betala för klockan på olika sätt men i grund och botten är Sensorem en abonnemangstjänst. Priserna varierar beroende på vilken webbutik du väljer, och ofta ingår ett abonnemang på 12-24 månader. Efter att perioden är slut fortsätter betalningen direkt till Sensorem med samma månadskostnad utan bindningstid. På Sensorems egen hemsida kan du beställa klockan och välja att betala 12 månader i förskott för 289 kr i månaden, 24 månader i förskott för 249 kr i månaden, eller månadsvis för 339 kr. Sensorem är tydliga med att det inte finns någon bindningstid, om du vill avsluta användningen tidigare får du pengarna tillbaka om du har förskottsbetalat. Om du behöver pausa ditt abonnemang går det också bra, du kan därefter återaktivera ditt abonnemang vid behov.

Slutsats

Vi tycker att klockan har fungerat bra och att den lever upp till sina löften. Den har bra funktioner som är värdefulla för målgruppen. Det är ingen klocka för den teknikintresserade som vill ha fler funktioner att styra över. För användaren är klockan helt enkelt en digital klocka med en larmknapp som hjälper till med påminnelser. En bra produkt för den som vill ha något enkelt men ändå känna sig säker och kunna larma om något händer. Den är också enkel att använda för anhöriga som har tillgång till appen och dess funktioner.

Specifikationer

Smal version

 • Visar digital tid
 • Batteritid cirka 5 dygn
 • Längd: 47,0mm
 • Bredd: 32,0mm
 • Djup: 15,0mm
 • Vikt: 40g

Standard version

 • Visar både analog och digital tid
 • Batteritid cirka 5 dygn
 • Längd: 49,5mm
 • Bredd: 41,2mm
 • Djup: 15,4mm
 • Vikt: 47g

FAQ

Tillkommer det några övriga kostnader eller ingår allt i månadsabonnemanget.

Allt ingår. Du kan välja att köpa till nya armband eller halsbandsaccessoar, men utöver det ingår allt.

Hur lång är uppsägningstiden för abonnemanget?

Sensorem har ingen uppsägningstid, du kontaktar dem på telefon eller via mejl när man vill säga upp klockans abonnemang.

Hur många anhöriga kan man lägga in i klockan som larmmottagare?

Du kan lägga in åtta anhöriga som larmmottagare, de kan också få inlogg till Sensorem-appen.

Kan jag koppla hemtjänst till kockan?

Rent tekniskt så fungerar det, du behöver då lägga in numret till hemtjänst i klockan så den larmar. Däremot är det något man behöver kolla med hemtjänst först om det går bra att man använder larmet på det sättet.

Vad händer om klockan går sönder?

Då kontaktar du Sensorem så kommer dem att skicka en ny klocka. Du behöver inte betala något extra utan det ingår i Sensorems abonnemangstjänst att tillhandahålla och se till att användaren har en fungerande klocka.