Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Multifunktionell övervakningskamera för hemmabruk

3.4

Läs om TP Links övervakningskamera för hemmabruk. Kameran leverera ett flertalet funktioner utöver att övervaka ditt hem när du inte är hemma. Men är det funktioner som är nödvändiga för att övervaka ditt hem? Mer om Tapo C225 i vårt djupgående test.

Ai funktioner för automation
Ljud-avkänningar
2K Video
Ingen gratis lagring

När du inte är hemma så kan det vara skönt att kunna övervaka delar av ditt hem. Det finns många olika anledningar till att ha kontroll över hemmet när du inte är där. Antingen för att se att dina barn kommer hem ordentligt från skolan eller för att övervaka hemmet när du är på semester för att säkerställa att ingen försöker bryta sig in. Vi har tittat närmare på TP Links övervakningskamera för inomhusbruk, Tapo C225. Det finns två olika versioner, V1 utan och V2 med HomeKit Secure Video.

Omfattande övervakning

Tapo C225 har en Pan/Tilt-funktion vilket innebär att kameran har en motoriserad förmåga att vrida sig både horisontellt och vertikalt som ger en omfattande täckning. Kameran kan vrida sig hela 360º horisontellt och 149º vertikalt. Du kan enkelt styra kameran via appen om det är något specifikt du vill kolla på. Kameran har en digital zoom vilket innebär att du kan zooma in i på skärmen. Kvalitén är bra, men blir något pixlig med digital zoom så mindre detaljer kan bli svårt att avgöra.

Ai funktioner

Tapo C225 övervakar inte bara ditt hem med en bra kamera utan innehåller också en hel del Ai funktioner. Kameran kan detektera djur, människor och fordon genom sin bild-avkänning. Du kan själv välja om du vill ha på alla bild-avkänningar eller bara en specifik eller ingen alls. Om du har på funktionen så kommer du få en avisering om något av dessa objekt blir sedda av kameran.

Kameran har även olika ljud-avkänningar. Den känner av brandalarm, gråtande bebisar, krossat glas, hundskall och jamande från katter. Om du väljer att aktivera dessa ljud-avkänningar får du en avisering om dessa ljud upptäcks.

Utöver ljud och bild-avkänning kan du enkelt sätta upp regler för kameran via appen. Om du vill veta när någon eller något passerar en viss möbel i ett rum kan du sätta upp direktiv i form av linjer i appen. Så om någon passerar linjen får du avisering i telefonen. Detta kan vara bra bland annat om man har ett litet barn som inte får lämna ett specifikt rum så får man avisering om detta sker.

Tp-Link kommer även lansera gest-igenkänning och känslo-igenkänning. Det kommer till en början att läggast till i beta versionen.

Detta är funktioner som många tillverkare inte erbjuder idag med sina kameror vilket gör att denna kameran blir mer avancerad. Det finns en negativ aspekt och det är att om du vill kunna använda dessa funktioner behöver du ha ett aktivt abonnemang. Det är dock ganska vanligt idag att det tillkommer abonnemang för olika funktioner och molntjänster när du köper en övervakningskamera så inget som är unikt för just denna kamera.

Tapo C225 har en IR-funktion vilket garanterar övervakning i totalt mörker. Denna funktion är avgörande för att hålla ett öga på ditt hem under alla timmar på dygnet, och ger klar och tydlig bild även under de mörkaste timmarna på dygnet. Om du använder kameran för att övervaka ditt barn under natten kan du enkelt byta till 940nm osynlig LED för att inte störa ditt barn när den sover.


Tagen med IR-funktionen när rummet är helt mörkt.
Tagen i dagsljus med lampor tända i rummet.

Högtalare & mikrofon

Tapo C225 har en inbyggd mikrofon och högtalare för tvåvägskommunikation, så om du behöver tala med personen i rummet när du inte är hemma så går det bra. Det finns även en funktion som möjliggör att du sätter igång en siren som är till för att skrämma bort inkräktare. Det finns två typer av sirenljud och 3 olika inställningar på ljudnivån på larmet. Det går även att sätta igång en ledlampa för att blända inkräktaren om det är mörkt i rummet. Denna funktionen tror vi dock inte fungerar som en avskräckande effekt då lampan inte är speciellt stark. Det är en blinkande lampa som är svagare än ficklampa-funktionen på en Iphone och vi ser inte riktigt syftet med denna lampa. Möjligen så drar funktionen till sig uppmärksamhet och man har allt inspelat på kameran i vilket fall.

Lagring och kompatibilitet

En av de stora fördelarna med Tapo C225 är dess lagringsflexibilitet. Det går att lagra antingen lokalt eller via molntjänst. För de som föredrar att inte använda molntjänster erbjuder kameran möjlighet att lagra inspelningar lokalt via ett microSD-kort. För att lagra inspelade videofrekvenser via molntjänst krävs det att du ansluter dig till Tapo Care. Tapo Care kostar 39kr i månaden för Premium abonnemanget, för en enhet. Premium innebär 30 dagar obegränsad molnlagring. Tapo Care Basic innebär 7dagars obegränsad lagring och kostar 35kr i månader för en enhet. Det ingår alltid en 30 dagars period när man köper kameran så man får testa dess funktioner först innan man bestämmer sig. Har du fler Tapo enheter så finns fler varianter på abonnemang.

Integritet

Det är enkelt att ställa in kameran på privacy mode när man är hemma om man inte vill att den skall vara igång. Det finns två sätt att ändra till privacy mode, antingen klickar man på den fysiska knappen på kameran eller så justerar man det i appen.

Appen - Tapo

Appen har precis genomgått ett ansiktslyft och har lanserat lite förbättringar. Den har fått ett bättre utseende med nytt användargränssnittets, som ger en bra och visuell upplevelse. Startsidan har blivit mer användarvänlig. Man har valt att göra rumshanteringen mer tydlig och man har kategoriserat enheter tillsammans på startsidan så att det blir mer överskådligt. Kamerafunktionen har även den blivit mer optimerad. Vilket innebär att man hittar live view enklare och det finns lite nya funktioner i Activity Center. Status sidan har blivit snyggare och man har ny en bättre layout med intuitiv uppdelningar av funktionerna. Appen är också mer kompatibel nu, då den stödjer hantering av kasa-enheter i Tapo appen, inklusive enhetsbindning och enhets kontroll.

Sammanfattning

Tapo C225 är en välfungerande övervakningskamera som täcker det mesta man kan önska av en övervakningskamera i hemmet. Stort plus för kamera kvalitén som både levererar under ljusa och mörka förhållanden. Dess bra egenskaper för hemautomation, flexibla lagrings alternativ och avancerade Ai funktioner gör att kameran levererar på de flesta punkter. Det man kan se som negativt med kameran är att den endast har digital zoom funktion. Zoomen skulle kunna göras bättre med en inbyggd zoom för en bättre bildkvalitet. Men vid köp av övervakningskamera kanske inte zoom funktionen är avgörande om kameran har andra egenskaper som väger tyngre. Tapo C225 är ett bra alternativ för den som vill ha en bra kameraövervakning i hemmet som erbjuder mer än bara en bra kamera.

Specifikationer

Kamera

Kamerasensor: 1/3“
Lins F/NO: 1.6±5%; Brännvid: 4mm±5%
Mörkerseende: Ja
Synfält: 360° horisontellt, 149° vertikalt
Upplösning: 2K QHD (2560 × 1440 px)

Video

Bildhastighet 2560×1440
Videoströmning 2K QHD
Ljudkompression G.711
Videokomprimering H.264

Ljud

Tvåvägskommunikation: Ja
Inbyggd mikrofon och högtalare

Nätverk

Säkerhet: 128 bit AES encryption with SSL/TLS
Wi-Fi: IEEE 802.11b/g/n, 2.4 GHz
Protokoll: TCP/IP, DHCP, ICMP, DNS, NTP, HTTPS, TCP, UDP, ONVIF
Trådlös säkerhet: WPA/WPA2-PSK

Övrigt

Kortplats: micro-SD, max 512 GB
Arbetstemperatur: 0-40 °C
Mått: 11,2 x 8 x 8 centimeter

FAQ

Hur stort lagrings utrymme kan man ha om man väljer att lagra via micro SD kort?

Man kan maximalt lagra 512GB

Fungerar Tapo C225 utan internet?

Tapo C225 är utvecklad för att användas med en Wi-Fi uppkoppling. Man behöver internet när man sätter upp kameran tillsammans med appen. Men det går att använda kameran utan internet under en period så länge den är kopplad till samma Wifi som din telefon och har ett SD kort där videorna kan sparas lokalt och visas senare.

Kan flera familjemedlemmar ha tillgång till kameran via Tapo appen?

Ja, du kan göra en enhetsdelning och bjuda in upp till 5 familjemedlemmar. Vissa av funktionerna kan vara låsta till huvudanvändaren, men de flesta funktioner får man tillgång till.

Kan man använda Tapo C225 övervakningskamera utomhus?

Kameran är avsedd för inomhusbruk.

Måste man ansluta till abonnemangstjänsten om man köper Tapo C225?

Nej, du behöver inte använda dig av abonnemangstjänsten, men vissa funktioner är kopplade till abonnemangstjänsten. Så det är bra att notera. 30 dagars gratis provperiod till Tapo's molnlagring ingår.