Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

En multifunktionell videodörrklocka

2.8

Tapos smarta videodörrklockan D230S1 från TP-Link är en lösning för den som söker en kombination av säkerhet och smarta funktioner vid sin dörrtröskel. Med en kamera på 2K 5MP-upplösning, erbjuder denna videodörrklocka bra bildkvalitet och den breda synvinkeln på 160 grader ger en omfattande vy av besökaren. Dörrklockan är utrustad med ett batteri som räcker upp till 180 dagar per laddning, vilket minimerar underhållet för dig. Tapo D230S1 stödjer även tvåvägskommunikation och är kompatibel med smarta hem-assistenter som Amazon Alexa och Google Home.

2K 5MP upplösning
AI-detektering
Sladdlös
Något klumpig
Hubb kräver ethernet
Går inte att förse med ström via sladd

Tapo D230S1 är en smart videodörrklocka som tillverkas av TP-Link. Videodörrklockan är helt trådlös men kräver en TP link hub för att fungera. Hubben är inte enbart en hub utan fungerar som högtalare till dörrklockan samt lokal lagring av videos från dörrklockan. Det finns en port för att sätta in ett microSD-kort för lokallagring på sidan på hubben. Dörrklockan är tålig och skall klara av de flesta väder. Den är IP64-klassad och klarar därför vatten, damm och -20-45 grader.

Tapo Smart Battery Video Doorbell D230S1, framsida & baksida
Högtalare på undersidan och hål för att ta av bakstycket.
Tapo's hubb som även fungerar som högtalare.
Tapo Hubb baksida med ethernet ingång samt slot för microSD-kort.

Ringklockans kamera

Kameran har många bra funktioner. Den har en 2K 5MP-upplösning vilket gör det möjligt att se detaljer även när det är mörkt ute. Den har en sk. stjärnljussensor och spotlight vilket möjliggör att man kan få färg i kameran även under mörka förhållanden. En fördel med denna kamera är att den även har en vidvinkel på 160 grader som ger en bra vy och får med så mycket som möjligt av personen som ringer på även om den står på nära avstånd. Självklart får inte kameran med hela personen om den står precis intill kameran, men från ca 1 meter får kameran med majoriteten av personen som ringer på.

Ringklockans framsida och kamera

Nattläge utan stjärnljussensor VS dagsljus
Stjärnljussensor i mörktrum & Ai dektering

AI-detektering

Genom sin AI-dektering kan videodörrklockan utskilja människor, paket, djur och fordon. Så om du önskar går det enkelt att ställa in i appen om du vill få notifikationer i telefonen om människor, djur, paket eller fordon dyker upp i kameran. Du kan själv välja om du vill ha alla AI-detekteringar påslagna eller bara vissa. Du kan även justera om du alltid vill ha på notiserna eller endast under vissa tider på dygnet.

Rika notiser

Med s.k. rika notiser kan du välja att kameran skall skicka meddelanden med ögonblicksbilder när den ser en person eller ett föremål. Det möjliggör att du direkt kan granska det tillhörande videoklippet och få information om vad som händer. Rörelse/ljud detektering utgör inga utförliga meddelanden utan ger endast en notis så detta är en övrig funktion.

Tvåvägskommunikation

Dörrklockan innehåller även tvåvägskommunikation som möjliggör att du kan prata med besökaren innan du väljer att öppna dörren. Det ger en ytterligare nivå av trygghet när du får oväntat besök och vill samtala innan du t.ex. öppnar dörren. Det finns även förinställda meddelanden s.k. snabbsvar i appen, som du kan välja att använda beroende på vem det är som plingar på dörren. De meddelanden som är förinställda i appen när du får klockan är på engelska och ganska robotliknande i sin ton. Men du kan enkelt spela in ett eget svar för att få det mer personligt.

Energisparläge

Det finns en funktion i appen som heter batterispar. Genom att aktivera denna så går ringklockan in i ett läge där den optimerar funktioner för att den skall dra så lite batteri som möjligt. Funktioner den ändrar är t.ex. att den kortar maximala längden på ett videoklipp, minskar längden på det infraröda ljuset samt minskar ljusstyrkan på spotlighten. Allt för att kunna spara in på batteriet och minska laddtillfällen.

Onboarding av D230S1 funktioner

Tapo Appen

Installation

Processen att installera och konfigurera D230S1 med Tapo-appen är relativ enkel. Du följer instruktionerna i appen för att koppla enheten till sitt Wi-Fi-nätverk och konfigurera den för första gången. Vi hade problem att para ihop dörrklockan med appen vid första försöket men gick smidigt och lätt andra gången. Så inget större bekymmer att komma igång.

Gränssnitt

Tapo-appen har ett intuitivt och lättanvänt gränssnitt. Du kan snabbt navigera genom olika menyer för att kontrollera och hantera sin enhet. Gränssnittet är designat för att vara enkelt att hantera och förstå även för personer utan någon större teknisk bakgrund.

Funktioner

I appen kan du samla dina Tapo-enheter, styra och automatisera dem. Det kan inkludera att slå på och stänga av enheten, schemalägga tider för när enheten ska vara aktiv och möjligen även övervaka energiförbrukning om enheten har stöd för det. Appen utgör olika funktioner baserat på vilken enhet du har kopplat till den såklart. Specifika funktioner för videodörrklockan är bl. integritetsläge, snabbsvar, ljus, video, kamera, inställningar för kameran, lagring och avkänning etc.

Fjärrstyrning

Tapo-appen ger självklart möjlighet till att komma åt dina enheter när du inte är hemma. Det innebär att användaren kan kontrollera videodörrklockan från sin smartphone oavsett var de befinner sig, så länge de har en internetanslutning.

Support och uppdateringar

TP-Link erbjuder regelbundna uppdateringar för både appen och enheten för att förbättra funktionaliteten och säkerheten. Support via appen är också tillgänglig för att hjälpa till med eventuella frågor eller problem som kan uppstå.

Design

Designen på dörrklockan är enkel i sitt uttryck. Känslan är något plastig och inte så lyxig. Vi upplever att dörrklockan känns ganska klumpig på höjden och bredden i förhållande till andra dörrklockor. Det är i stort p.g.a. sitt uppladdningsbara batteri som behöver plats. Men design är ju en smaksak och i detta fall kanske funktioner väger tyngre än designen just på denna produkt. Du kan välja att montera dörrklockan med skruv eller helt enkelt klistra upp den.

Lagring

Du kan själv välja som användare om du vill lagra lokalt på ett microSD-kort som du sätter i hubben till videodörrklockan. Men det går även bra att ha lagring molnbaserat via TapoCare som du kommer åt i appen. Det finns olika lagringsplaner beroende vad du du har för behov, både bas och premium varianter, månadsvis och årsvis. Har du flera Tapo enheter finns det olika abonnemang även för det. Här kan du läsa mer om vad Tapo Care kostar beroende på abonnemang.

Slutsats

Tapos D230S1 Video dörrklocka uppfyller de flesta krav och har många bra funktioner. En av nackdelarna är designen, inte speciellt tilltalande och den känns något plastig. Om man önskar lagring genom Tapo Care tillkommer även en månadsavgift, men samtidigt är det inte nödvändigt eftersom lokallagring även finns tillgängligt om man vill undvika rullande kostnader. Hubben kräver ethernet och utomhusdelen går inte att driva med strömkabel. Allt detta kombinerat med det något höga priset påverkar såklart totalbetyget.

Specifikationer

Trådlöst: Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4 GHz

Ström: Uppladdningsbart batteri (6.700 mAh)

Röstassistenter: Amazon Alexa, Google Home

Mått/vikt: 146 x 54,5 x 35,5 mm

Kamera: 2K-video, 160° diagonal synvinkel, 15fps

Temperatur: –20 till +45 grader

Vattentålig: IP64

FAQ

Är Tapo D230S1 vattentät?

Ja den är vattentät, den är certifierad med IP64 vatten och dammtålig.

Kan man koppla in Tapo D230S1 med sladd istället för uppladdningsbart batteri?

Nej, den är endast kompatibel med sitt uppladdningsbara batteri.

Är Tapo D230S1 komplatibel med Homekit?

Nej, men den har röststyrning genom Amazon Alexa och Google assistant.

Har Tapo D230S1 Videodörrklocka någon AI-detektering?

Ja, du kan ställa in via TP link appen, om du vill ha meddelanden när kameran t.ex. upptäcker paket, människor, djur och fordon.

Behöver man en Hub till Tapo D230S1 Videodörrklocka?

Ja, du behöver Tapos hub för att dörrklockan skall fungera. Den används även som högtalare till ringklocka och det finns även plats för microSD-kort för lokallagring. Hubben kommer med i paketet.