Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Roborock Q Revo - Premiumkänsla i mellanklass

4.8

Har du länge gått och suktat efter en robotdammsugare med alla de senaste innovationerna men känt precis som oss? Att en robotdammsugare som oftast behöver kompletteras med vanlig dammsugning och moppning inte är värt prislappen som sitter på premium-modellerna. Då kanske Roborock Q Revo vara något för dig.

Ett rimligt pris
Lätt att komma igång
Stor vattentank
Något sämre obstacle avoidance än S8 Pro Ultra
Basstationen något hög
Klarar inte långa hårstrån

Visst är det skönt att få hjälp med att hålla golven rena, och framför allt att de städas regelbundet. Men faktum är att man kommer inte undan helt, att komplettera en robotdammsugare i skrymslen och vrån är ett måste. Då gäller det att ens robotdammsugare gör grovjobbet med bravur. Det är inte förens de senaste åren som robotdammsugare har kommit upp i den nivån som krävs för att de faktiskt ska underlätta vardagen.

Q Revo tillhör Roborock's mellersta segment av robotdammsugare. Prismässigt så är det fortfarande en rätt stor investering men den visar vägen för vad vi kan förvänta oss av robotdammsugare i framtiden. Tekniken blir bättre och priserna pressas. Om man jämför Q Revo med Roborock's flaggskeppsmodeller så är det egentligen inte så stor skillnad. Det som saknas är delvis sonisk moppning

När det kommer till förmågan att dammsuga och moppa så är resultatet ibland även bättre än flaggskeppsmodellerna.

Roborock Q Revo dubbelmopp

Ett nytt moppsytem

Det nya moppsystemet består av en vatten tank för smutsvatten och en vattentank för rent vatten på 5 liter var. Detta gör att du som användare inte behöver tömma och fylla på tanken lika ofta och på så sätt också minskar underhåll. Med sensorer under roboten känner den av när den åker över en matta och lyfter då mopparna för att undvika att moppa mattan. När Q Revo kartlägger ditt hem försöker den gissa var mattorna ligger men det fungerar inte alltid. Då kan man justera det genom att redigera detta i appen och tala om för robotdammsugaren var mattorna ligger.

Sensor för mattor

Plattan som rengör mopparna består av en intakt plastbotten med piggar som inte har några rörliga delar. Fördelen med detta är att kostnader för reparation eller byte av delar inte behöver göras och det sparar man pengar och tid på i längden.

Ibland har vi märkt att moppen slutar att ge vatten vilket gör att robotdammsugaren moppar torrt. Vad det kan bero på har vi inte lyckats identifiera än.

Smarta funktioner

Roborock har alltid legat i framkanten av smarta robotdammsugare, och Q Revo är inget undantag. Den kan enkelt styras via en smartphone-app, så att du kan schemalägga städsessioner, sätta virtuella gränser och övervaka dess framsteg i realtid. Dessutom är Q Revo kompatibel med röstassistenter som Amazon Alexa, Siri och Google Assistant, vilket ger dig bekvämligheten att styra den med röstkommandon.

Roborock appen

Halva upplevelsen av en robotdammsugare är användarvänligheten i tillhörande app. Det går väldigt smidigt att sätta upp sin Roborock dammsugare i appen och det är lätt att förstå. Efter installation och parning av robotdammsugaren är det dags att låta Q Revo åka runt och lära känna ditt hem.

Vi upplever att det kan vara klurigt att hantera sina kartor. Det är inte alltid lätt att förstå hur man ska gå till väga. Det händer att vi måste flytta roboten över trösklar, när roboten då ska positionera sig händer det ibland att den tror att den är någon annanstans. Att kunna tala om för roboten var den är och kunna redigera en karta går inte vilket gör att det ibland blir fel och vi har varit tvungna att göra om kartan helt och börja från början.

Med framtida uppdateringar hoppas vi att det blir lättare att förstå samt att redigera sina kartor.

En ny basstation

Basstationen till Roborock Q Revo är en ny design. Dammpåsen sitter under vattentankarna vilket gör att dessa får mycket mer plats och rymmer hela 5 liter vatten var. Eftersom att tanken med rent vatten går åt fortare hade det inte skadat att ge denna tank lite mer utrymme.

Roborock Q Revo vattentankar
Roborock Q Revo plats för vattentankarna

Till skillnad från t.ex Roborock S8 Plus så har Q Revo två moppar som roterar. Fördelen med detta är att samma motorer som roterar borsten också används när mopparna ska tvättas. Därför finns det inga rörliga delar i basstationen.

LIDAR och Obstacle Avoidance

Lidar är en fantastisk teknik som nästa alla Roborocks robotdammsugare använder sig av. Den möjliggör en snabb och effektiv kartläggning av ditt rum som går att följa i appen i realtid. Den är även väldigt effektiv när det kommer till att inte åka in i möbler och väggar. Roboten saktar in och undviker att nudda ömma kanter.

Q Revo har likt Roborocks flaggskepp Obstacle Recognition System. Däremot så har Q Revo lite mer problem att identifiera de lite mer komplicerade hindren så som sladdar och har en tendens att trassla in sig i dessa. Flaggskeppsmodellen S8 Pro har två stycken lasersensorer som pekar i olika riktningar och får förmodligen ett bättre djupseende. Detta är en av de stora skillnaderna mellan Q Revo och S8 Pro. Då ska det tilläggas att S8 Pro kostar ca 60% mer.

Batteritid

Ett batteri som håller länge är avgörande för alla robotdammsugare, och Roborock Q Revo gör ingen besviken. Med ett kraftfullt batteri kan den städa i 180 minuter på en enda laddning, vilket säkerställer att även större hem kan städas på en gång. När batteriet tar slut, återgår Q Revo automatiskt till sin laddningsdocka, laddas och fortsätter sedan att städa där den slutade.

Slutsats

Roborock Q Revo är förmodligen den robotdammsugare på marknaden just nu där du får mest för pengarna. Eftersom det också är en så pass bra robotdammsugare så hamnar den i skrivande stund högst upp på vår lista av bäst robotdammsugare just nu.

Har du pengarna och utrymmet är det en robotdammsugare du inte kommer bli besviken på.

Specifikationer

 • Mopping: Ja
 • Automatisk tömning: Ja
 • Dammpåse: 2,7 liter
 • Sugkraft: 5200Pa
 • Renvattentankens kapacitet: 5 liter
 • Smutsvattentankens kapacitet: 5 liter
 • Navigering: LIDAR & SLAM
 • Kartsparande: Ja
 • Antal kartor: 4
 • Selektiv rumsstädning: Ja
 • Ladda och återuppta: Ja
 • Sopbehållarens kapacitet: 3500ml
 • Vattentank: 80ml
 • Sidoborste: Ja, en
 • Batteri: 5200 mAh Li-ion
 • Drifttid: 180 minuter
 • Ljud: 62,8 dB
 • Storlek basstation: 340x487x561mm
 • Storlek robotdammsugare: 350x353x96.5mm

FAQ

Hur stor vattentank har Roborock Q Revo

Vattentanken för rent vatten är 5 liter, likaså tanken för smutsvatten. Du behöver fylla på rent vatten och tömma smutsvattnet ca en gång per vecka. Men det beror såklart på hur ofta du moppar och vilket vattenflöde du väljer att moppa med.

Vad har Roborock Q Revo för pris?

Roborock har lyckats med att pressa priset för Q Revo. Dels p.g.a. det nya moppreningssystemet som har färre rörliga delar och på så sätt också kräver minimalt underhåll och kostnader för nya delar. Just nu är det billigaste priset 9 906kr.

Hur stor är basstationen till Roborock Q Revo?

Q Revo har en basstation som är lite större än sina syskon. Delvis pga dammbehållarens placering under vattentankarna. Det möjliggör dock att vattentanken för rent och smutsigt vatten får större kapacitet på hela 5 liter styck. Storleken på basstationen är: 340x487x561mm.

Kan Roborock Q Revo moppa och dammsuga samtidigt?

Ja. Roborock Q Revo har två stycken roterande moppar som effektiv tar bort fläckar och intorkad smuts. Den kan även dammsuga samtidigt som mopparna gör sitt jobb.

Hur hög är Roborock Q Revo?

Själva dammsugaren är 96.5mm hög och tar sig därför in under många sängar och andra trånga utrymmen. Basstationen är 561mm hög.