Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Nimly Touch Pro Black - Välbyggt skandinaviskt lås med fingeravtrycksläsare

4.1

Ett av de senare tillskotten för smarta lås är Nimly tidigare kallat Easyaccess. Det norska bolaget har trätt in på den svenska marknaden och imponerar med sina funktionsfyllda smarta lås som är speciellt framtagna och designade för de skandinaviska förhållandena.

Fingeravtrycksläsare
Enkel installation
Elegant och slimmad design
Touchpanel inte alltid så pålitlig
Fingeravtrycksläsare funkar sådär

Nimly levererar smarta lås med kompletta låshus för den skandinaviska marknaden. Bland denna kategori är inte konkurrensen jätte stor i Sverige så därför är vi extra glada att se ett tillskott till smarta lås marknaden som detta. Nimly Touch Pro Black är ett stilrent lås i hög kvalité. Ett extra plus för den mindre utomhusdelen!

Eftersom vi har ganska höga krav på lås i Sverige så kräver det också en del av låstillverkarna. Nimly Touch Pro Black håller därför också SSF 3522 Klass 3 som rekommenderas av försäkringsbolagen.

Många sätt att öppna ditt lås på

Fingeravtryck

Biometriska tekniker för åtkomst till teknisk utrustning och digitala produkter är något som ökat lavinartat de senaste decenniet. Det är ett snabbt och tillförlitligt sätt att identifiera sig på. Det passar utmärkt för smarta lås då du snabbt kan hålla fingret mot ditt lås för att låsa upp din dörr. Idag är det inte jätte många smarta lås som använder sig av fingeravtrycksläsare därför är det extra kul att se denna funktion på Nimly Touch Pro Black. Förvänta dig inte samma prestanda som på t.ex. iPhone. Du kan registrera upp till 199 olika fingeravtryck så det räcker gott och väl för hela släkten.

Tv. låsets öppnade innerdel med installerad ZigBee-modul. Th. ZigBee-modulen innan installation.

App och automatisering

Nimly Touch Pro Black är förberett för uppkoppling till ditt smarta hem. För att få tillgång till alla extrafunktioner som gör att du enkelt kan automatisera ditt lås så behöver du köpa till en gateway och en ZigBee-modul från Nimly. Dessa kostar i skrivande stund 1350 kr samt 599 kr. Du installerar modulen relativt enkelt själv på den förberedda platsen i ditt lås. Nimlys gateway behöver ström och internet via kabel och vara placerad i närheten av ditt lås. Efter installation fungerar gatewayn utan ethernetkabel. Om du planerar att koppla ditt lås direkt till ditt smarta hem system så behöver du endast ZigBee-modulen.

Efter du förberett låset för uppkoppling så kan du med Nimlys app styra ditt lås. För ytterligare funktionalitet och automatisering så stödjer Nimly idag tredjepartsleverantörer som Safe4, Keyfree, Homely, Futurehome och Homey.

Tänk på att inte registrera något manuellt om du planerar att använda ZigBee-modulen då dessa inte kommer att följa med till appen. Om du redan har gjort detta så är det bäst att nollställa låset först.

Låsbricka

Till ditt lås så medföljer tre stycken så kallade låsbrickor som använder sig av tekniken RFID (Radio-frequency identification). Det är helt enkelt en liten bricka som du fäster på t.ex. nyckelknippan och håller den mot låset för att öppna. Det är inte alla tillverkare som skickar med dessa gratis så det tackar vi för. Det går att registrera upp till 999 olika låsbrickor.

Vill du köpa till fler nyckelbrickor så kostar de i skrivande stund 69 kr/st.

Kod - touchpanel

Med touch panelen på utsidan av låset kan du enkelt öppna din dörr med koder. Det är också med denna du ställer in låsets funktioner manuellt. Det går att registrera upp till 999 olika koder. Det finns tydliga instruktioner på Nimlys YouTube-sida men det kan vara ganska tradigt att göra diverse inställningar till låset genom att trycka olika kombinationer för att aktivera och avaktivera funktioner.

Nödnyckel

Till låset så medföljer det tre stycken nödnycklar så om ditt lås skulle sluta fungera eller få slut på batterier så kan du alltid använda dessa som med ett vanligt lås.

Administrering

Registreringen av koder, nyckelbrickor och fingeravtryck gör du med hjälp av touchpanelen på låsets utsida eller via appen. Det kan bli ganska knepigt och ta lite tid att göra detta manuellt på låsets touchpanel så om du ska använda Nimlys gateway är det bäst att sköta allt detta via deras app. Gör detta då innan du har registrerat något manuellt via låset. I appen kan du t.ex. se den aktuella låsstatusen, se vem som öppnat låset och när samt tilldela tidsbegränsad åtkomst för personer utanför familjen.

På Nimlys egna Youtube-kanal finns det instruktionsvideos på svenska för hur du administrerar ditt lås manuellt.

Läs vårt test: Bästa smarta lås till ytterdörren

Nimly Touch Pro Black - låsets insida med kodlås.

Automatisk låsning

När du stänger dörren så finns funktionen för låset att låsa sig automatiskt. Du kan alltid öppna låset från insidan genom att dra ner handtaget. Det krävs alltså inget annat vilket är bra om det t.ex. skulle börja brinna och ett barn behöver ta sig ut. Med kodpanelen kan du låsa låset från insidan. Då krävs det kod för att öppna dörren.

Väder och vind

Låset har IP klass 65 vilket betyder att det tål mellan - 35 °C till 40 °C , finkornigt damm och regn. Du ska alltså inte behöva oroa dig för våra väderföhållanden.

Installation

Det medföljer instruktioner för hur du installerar låset, inte lika tydligt som en IKEA-instruktion men hanterbart. Även om du saknar tidigare erfarenhet av att installera ett lås som detta med ett helt eget låshus så ska det gå relativt smidigt. Vi hade själva inga större problem med installationen. Om du har en vänster- eller högerhängd dörr spelar ingen roll då du kan montera låset åt båda hållen. Det hade varit trevligt med en installationsvideo skapad av Nimly för att enklare kunna följa med i stegen men det finns några på Youtube skapade av andra användare som kan vara givande.

Batterier

Låset drivs av fyra stycken AA-batterier och ska hålla ca ett år. Batteritiden beror självklart på hur ofta du använder ditt lås. Batterierna installeras enkelt genom att lyfta bort batterikopan på insidan och går lätt att komma åt. Om batterierna skulle ta slut så medföljer det tre stycken nödnycklar i paketet. Något vi hade önskat är att kunna förse låset med ström från utsidan ifall man inte skulle ha tillgång till dina nödnycklar.

Slutsats

Nimly Touch Pro Black sitter kvar i en av våra dörrar, helt enkelt för att låset uppfyller våra krav och fungerar med vårt smarta hem system. Sammantaget är det ett välbyggt lås med många funktioner. Designen kombinerat med detta gör att vi är imponerade och nöjda. Något vi saknar en tydligare instruktionsbok. Det finns alltid förbättringspotential men vi tror och hoppas att Nimly jobbar vidare med utvecklingen och fortsätter att leverera smarta lås i hög kvalité.

Nimly Touch Pro Black i förpackning.

Denna artikel är inte sponsrad och ingen har kunnat påverka vår recension i hur vi skriver eller vad vi skriver.

Specifikationer

  • Namn: Nimly Touch Pro Black
  • Låsklass: SSF 3522 Klass 3
  • Pris: Från 3990 kr
  • Uppkopplat: Ja. Köp av gateway och ZigBee-modul krävs
  • Öppna med app: Ja
  • Öppna med fingeravtryck: Ja
  • Öppna med kodbricka: Ja
  • Öppna med kod: Ja
  • Garanti: 2 år
  • Temperatur för användning: -35 °C till 40 °C

FAQ

Fungerar Nimly Touch Pro Black med Homey?

Ja. Nimlys egenutvecklade app finns att ladda ner i Homeys appstore. Du behöver bara ZigBee-modulen, ingen gateway om du vill koppla låset direkt till din Homey. Observera att du inte kan använda Homey samtidigt som du har låset uppkopplat till Nimly's egna gateway.

Har Nimly Touch Pro Black stöd för Home assistant?

Nej, i dagläget finns det ingen koppling till Home assistant. Låset fungerar med Safe4, Keyfree, Homely, Futurehome och Homey om du köper till ZigBee-modulen eller Nimlys gateway.

Vad skiljer Nimly Touch Pro Black från Yale Doorman L3?

Yale Doorman L3 har en ringklocksfunktion och möjlighet till att förse låset med ström från utsidan i nödläge. Nimly Touch Pro Black går att få en aning billigare om du inte är i behov av att koppla upp låset, det är IP klassat 65 medan Yale Doorman L3 är IP klassat 55. Nimly har en mer slimmad design med mindre utomhusdel.

Har Nimly Touch Pro Black två faktor autentisering?

Ja.

Fungerar Nimly Touch Pro Black med HomeKit?

Låset kommer inte med stöd för HomeKit. Du som är Homeyanvändare kan dock styra ditt lås med HomeKit om du kopplat upp låset till din Homey.