Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Aqara visar upp sin nya hub

Av Sam Brandhild | Publicerad Jan 09, 2024 14:01
Aqara visar upp sin nya hub

Aqara lanserar sin nya hubb M3, ett nytt smart lås, en smart plug som kan agera border router samt en AI chatbot.

Köp här
Positivt
Negativt

Precis som vi förutspått lanserade Aqara sin nya hub M3. Hubben är en ZigBee 3.0 hubb som också kommer kunna agera Thread border router. Med stödet för Matter kommer hubben få möjlighet att styra Matter-kompatibla produkter från andra varumärken. Den tar alltså klivet närmare Homey och blir på så sätt en större utmanare på marknaden. Enligt Aqara kommer detta rullas ut i omgångar under 2024. Själva hubben sägs lanseras i kvartal 2 2024.

Förutom allt detta kommer hubben med en IR-blaster, dual-band WiFi, Bluetooth samt PoE (Power over ethernet). Och likt Homey Pro kommer hubben kunna köra automationer lokalt samt backa upp mot molnet och kopplas ihop med flera hubbar för ökat stabilitet.

Tack vare Matter märker vi nu hur konkurrensen ökar och verkligen sätter press på företagen att tillverka högkvalitativa enheter. När du inte längre är tvingad in i ett ekosystem blir valmöjligheterna större.

Aqara’s new smart plug is also a Thread border router.
Aqara's nya smart plug som också kan agera border router

Samtidigt som Aqara gick ut med nyheten om sin senaste hub fick vi också reda på att de kommer att lansera en ny smart plug. Med Thread rullandes på en enhet som har drivs av konstant ström t.ex. HomePod Mini och Google Nest Hub får enheten möjlighet att agera border router, så detta kommer vi se mer av. Smart plugen kan även mäta din energiförbrukning.

The Aqara Smart Lock U300 is the company’s first Thread-based smart lever lock. It has a keypad and fingerprint reader for access.
Aqara Smart Lock U300 - Ett Thread lås med keypad och fingeravtrycksläsare

Aqara lanserade också ett nytt smart lås. Låset påminner rent funktionsmässigt om Nimly Touch Pro med sin fingeravtrycksläsare, keypad och NFC-taggar. Låset använder sig av Thread och är kompatibel med Matter. Batteritiden sägs vara upp till åtta månader.

Utöver dessa produkter kommer Aqara även att lansera en AI chatbot. AI är CES-mässans stora snackis och självklart är detta något som även är aktuellt när det kommer till smarta hem produkter. AI-boten är en så kallad generativ AI som kommer kunna skapa automationer åt dig baserat på din beskrivning av dina behov. Aqara påstår också att den kommer kunna ge dig förslag på automationer som passar just ditt beteende. Hur vida detta kommer att vara något man faktiskt använder och underlättar får vi vänta och se men vi tror nog att det behövs ett par år till innan det faktiskt underlättar.