Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Aqara lanserar presence sensor FP2

Av Sam Brandhild | Publicerad Apr 22, 2023 11:04
Aqara lanserar presence sensor FP2

Aqara expanderar sin portfölj av smarta sensorer med introduktionen av Presence Sensor FP2, en revolutionerande sensor för exakt detektering av mänsklig närvaro. Utrustad med millimetervågsteknik (mmWave) löser FP2 många brister hos de traditionella passiva infraröda närvarosensorerna (PIR).

Köp här
Positivt
Negativt

Aqara Presence Sensor FP2 tar ett stort steg framåt från PIR-rörelsesensorerna eftersom den upptäcker en persons närvaro även med den minsta rörelse såsom andning. Säg hejdå till de frustrerande upplevelserna så som att dina smarta lampor stängas av oavsiktligt när du sitter stilla en stund.

Flera zoner

Dessutom höjer FP2-sensorn precisionen för mänsklig detektering till nästa nivå med sin förmåga att övervaka flera zoner och flera mål samtidigt. FP2 gör det möjligt för användaren att definiera upp till 30 zoner inom ett rum. Till exempel kan vardagsrummet och matplatsen konfigureras som separata zoner med individuella automatiseringar. Denna sensor spårar upp till 5 personer samtidigt, vilket gör det möjligt att kontrollera olika zoner baserat på varje familjemedlems plats i realtid. T.ex. att dämpa matsalsbelysningen och sätta på TV:n när barnen lämnar matbordet och flyttar till soffan, samtidigt som köksbelysningen fortsätter att lysa om någon diskar.

Integrationer

FP2-sensorns kraftfulla funktioner kan också användas med Apple Home, Amazon Alexa, Google Home, Home Assistant och fler. När zonerna är konfigurerade i Aqara Home-appen kan de synkroniseras till dessa plattformar vilket gör att användare kan utlösa zonbaserade automatiseringar.

Matter

Stöd för Matter planeras också och kommer att läggas till i enheten via en framtida OTA-uppdatering (Over The Air). Detta kommer att göra det möjligt för användare att integrera sensorn med andra enheter som också stöder standarden för en sömlös smart hemupplevelse.

Förutom den avancerade närvarodetekteringen och multi-zonfunktionen har FP2 också inbyggd falladetektering. Familjer och vårdpersonal kan få en varning både med ett lokalt larm men även i mobilen ifall någon skulle falla i hemmet.

FP2-sensorn kommer att kunna stödja mycket mer avancerade funktioner i framtiden, om en person står, sitter eller ligger ner. Möjligheter till sömnövervakning och andningsfrekvensdetektering skulle också kunna vara funktioner som FP2-sensorn kan hantera i framtiden.

För mer information om Presence Sensor FP2, besök gärna Aqaras hemsida.