Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Apple lanserar iOS 16.4 med uppdateringar för HomeKit och Matter

Av Sam Brandhild | Publicerad Mar 30, 2023 13:03
Apple lanserar iOS 16.4 med uppdateringar för HomeKit och Matter

Häromdagen släppte Apple iOS 16.4 för alla användare. Den här versionen inkluderar viktiga uppdateringar för HomeKit och Matter, samt förbättringar för temperaturvisning av termostater.

Köp här
Positivt
Negativt

Med iOS 16.2 introducerade Apple en uppgradering av HomeKit-arkitekturen för att förbättra stabiliteten och prestandan i systemet. Detta är en valfri uppgradering, men kommer att krävas för framtida funktioner. Tyvärr var Apple tvungna att dra tillbaka uppgraderingen efter en vecka på grund av problem som lades till internt på listan över stora problem.

Nu gör Apple ett nytt försök att uppgradera alla användare till iOS 16.4. Användare som redan har utfört uppgraderingen kommer inte att få den igen. Feedbacken hittills har varit blandad. Vissa verkar fortfarande ha problem med att bjuda in andra användare och andra har inga problem alls.

Dessutom har Apple integrerat manuella och automatiska firmware-uppdateringar för Matter-enheter för att tillåta tillverkare att erbjuda firmware-uppdateringar utan sin egen app. Dessutom har en bugg åtgärdats som orsakade att Matter-termostater slutade svara efter att de parats med Apple Home.

Förutom detta har många termostater, inklusive de från tado° och Eve Systems, fått den nuvarande temperaturen tillagd. Tidigare visades bara önskad temperatur.

Här nedan har vi de kända felen med de lösningar som föreslås av Apple:

  • iOS-enheten som initierar parningen behöver vara på samma iCloud-konto som hemma hubben. Endast ägaren till ett hem, inte en inbjuden användare, kan para ihop Matter-tillbehör.
  • Du kan få ett fel vid parning av ett Matter-tillbehör med den 11-siffriga installationskoden. Lösning: Para ihop tillbehöret med hjälp av QR-koden istället.
  • När en manuell programvaruuppdatering försöks genomföras på en Matter-enhet med en tillgänglig uppdatering, kan Home inte ange att uppdateringen har begärts och fortsätter att ange att en uppdatering är tillgänglig. Lösning: Kontrollera programuppdateringsfliken i Heminställningar vid ett senare tillfälle, eftersom uppdateringen kan ske i bakgrunden.
  • Skärmen för programuppdatering för Matter-tillbehör kan visa felaktigt versionsnummer medan en uppdatering pågår.
  • Direkt efter parning erbjuds inte en tillgänglig firmware-uppdatering i Hem-appen. Lösning: Starta om alla enheter.
  • När det finns flera av samma tillbehörstyp som uppdaterar till samma firmware eller om det finns bakåt-firmware-versioner för ett tillbehör (under en inkrementell uppdatering), kanske inte den nya firmware-uppdateringen erbjuds. För att lösa detta problem kan du antingen starta om alla enheter i ditt hem eller avinstallera tillbehöret och para det igen genom att klicka på länken "Fler alternativ ..." i Home-appen.
  • En annan känd bugg som rapporterats är att programuppdateringar för Matter-tillbehör kan erbjudas igen även om uppdateringen redan har genomförts framgångsrikt. En möjlig lösning på detta problem är att starta om dina HomePod- och Apple TV-enheter.

Sammanfattningsvis har iOS 16.4 släppts med uppdateringar till HomeKit och Matter, samt förbättringar av temperaturvisningen för termostater. Även om vissa användare har rapporterat problem, har Apple jobbat på att lösa dessa buggar och har redan erbjudit vissa arbetslösningar.