Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Installera själv på nolltid och slipp krångel med onödiga tillbehör

4.7

Som första svensk att testa Dreame A1 kliade det så mycket i våra fingrarna att vi satte igång så fort snön hade töat. Efter ett par veckor av tester har vi konstaterat att det blir svårt att gå tillbaka till en robotgräsklippare som kräver onödiga tillbehör för att navigera.

1 cm precision
Kräver inga antenner eller stolpar
OmniSense3D
Fast Charge
Öm utsida som lätt repas
Bra app men behöver lite uppdateringar
Endast stöd för två zoner (kommer fler i uppdatering)

Det Kinesiska företaget Dreame är mest kända för sina robotdammsugare. Dom tillverkar även skaftdammsugare och hårvårdsprodukter. Nu klättrar dom även högst upp på vår lista av robotgräsklippare. Med innovativ teknik och snygg design är Dreame A1 omåttligt populär.

En av de största nyheterna med Dreame A1 är sin teknik för navigering. Den använder sig av OmniSense™ 3D-ultrasensorsystem som baseras på LIDAR. Detta gör att den inte behöver några andra tillbehör så som slinga, RTK-atenn eller stolpar utplacerade i trädgården. I Dreame's app ställer du enkelt in vilken höjd på hinder som roboten ska undvika, 10, 15 eller 20cm. Eftersom roboten inte har liknande teknik i form av kameror som på Dreame's robotdammsugare så kan roboten inte se och känna igen mindre kvarglömda föremål på gräsmattan, se därför till att hålla gräsmattan ren från föremål som riskerar att bli överkörda.

Styr roboten med din mobil för att ringa in arbetsområdet

Enkel gräsmatta - enkel installation

Någonting man verkligen inte vill göra när man köpt nya techprylar är att läsa långa manualer och säkerhetsåtgärder. Installationen av Dreame A1 är så nära Plug n play man kan komma. Har du en Dreame-produkt sedan tidigare är det bara att scanna QR-koden på lockets insida med appen och följa instruktionerna.

Kräver ingen slinga eller så kallad begränsningskabel

Det känns verkligen som att framtiden är här. Den klassiska begränsningskabeln kommer försvinna mer och mer med LIDAR, och den korta tiden det tar att installera robotgräsklipparen gör att vi aldrig mer kommer vilja gå tillbaka, i alla fall med den tomt vi testar på. Är det perfekt och felfritt, nej men det är helt rätt just nu. Tack vare robotens förmåga att kunna positionera sig med en väldigt bra precision gör det möjligt att klippa väldigt raka linjer med U-formade vändningar. Det går att ställa in i vilken riktning roboten ska klippa och till och med vrida riktningen 5° varje gång den klipper.

Det hade varit trevligt med lite mer avancerade inställningar, vår gräsmatta svänger ganska mycket och det går bara ställa in en gemensam klippriktning för alla zoner. Olika riktningar per zon hade i alla fall varit uppskattat. Med Dreame's dedikerade app hoppas vi att funktioner som detta tillkommer i framtiden. Med den precision roboten har hade det nästa varit bäst med en app till datorn för mer finjusterad klippning och kartläggning.

Installationen går smidigt

Efter installationen möts man av hemskärmen i Dreame's app

Vi lyckades aldrig läsa användaravtalen

Om du har en rak och plan gräsmatta utan en massa hinder, förbjudna zoner och speciella vrår så kommer installationen gå relativt fort. Du tar roboten ett varv runt gräsmattan och styr den via din mobil, här märker man verkligen att Dreame spenderat tid för att få styrningen så användarvänlig som möjligt. Vi upplever det väldigt lätt att lära sig att styra roboten. Personligen hade jag föredragit att styra med den högra tummen istället för den vänstra och det hade vart toppen om "joysticken" var placerad lite mer centralt av skärmen då man ibland råkar dra fingret utanför skärmen och då stannar roboten.

Har du en gräsmatta som är lite mer komplex så kan det ta lite mer tid att få till en komplett karta. Men jämför du med installation av robotgräsklippare med begränsningskabel eller RTK så går det betydligt snabbare och smidigare.

Kontroll av robotgräsklipparens status innan installation
Dreame A1 kalibrering
Roboten kalibrerar innan installation
Onboarding innan kartläggning av arbetsområde
På vägen får du tips och videoinstruktioner
Efter kartläggning får du möjlighet att redigera vägar, ytterligare arbetsområden och förbjudna områden

Tänk på placering av dockningsstation

Dockningsstationen behöver tillgång till WiFi, så placera den så nära din router eller accesspunkt som du kan så du inte riskerar att tappa signalen. Roboten i sig behöver inte ha tillgång till WiFi under klippningen, det är alltså bara själva dockningsstationen som behöver det. Skulle du behöva placera din dockningsstation på en plats utan WiFi så finns det möjlighet att köpa till en GSM-modul för ca 2 800kr. Till modulen ingår tre år gratis uppkoppling som aktiveras vid första installationen, då kan du även se robotens position på Google Maps.

Dreame A1's snygga design imponerar, men räkna med repor.

Enkel och smidig kartläggning

Det är otroligt smidigt att skapa nya arbetsområden eller redigera din karta på andra sätt. Äntligen en robotgräsklippare som inte känns så komplicerad!

När du kartlägger din gräsmatta för att skapa din första zon så går du helt enkelt bakom roboten och styr den med appen. Medurs eller moturs, spelar ingen roll. När du tagit hela varvet runt så är det dags att skapa en väg till din dockningsstation såvida den inte är placerad innanför zonen. Därefter markerar du förbjudna områden inom din zon på precis samma sätt.

Skapar du fler zoner behöver du också skapa en väg mellan zonerna så roboten vet hur den ska ta sig dit. I dagsläget går det endast att skapa två zoner tyvärr men stöd för fler zoner kommer med framtida uppdatering av appen. Minimumbredden på en väg kan vara ganska smal i jämförelse med hur bred ett arbetsområde kan vara. Vi har t.ex en grässnutt som går bra att använda som väg mellan två zoner men eftersom roboten inte klipper på vägar och grässnutten är för smal för att vara ett arbetsområde så går den delen inte att klippa. En funktion för att kunna slå på klippningen på väg mellan zoner hade alltså varit toppen för oss!

Vi har testat att skapa två zoner med grusgång mellan, när gruset blir lite för djupt så kämpar roboten att få fäste med hjulen precis som de flesta robotgräsklipparna så fundera över var din robot kommer kunna gå för att ta sig mellan zonerna.

Omni Sense™ LIDAR mappar din trädgård till ett så kallat point cloud för att kunna navigera i din trädgård.

LIDAR

LIDAR (Light Detection and Ranging) har inte förekommit i branschen speciellt mycket tidigare men vi tror att det är här för att stanna. Tekniken erbjuder så många fördelar när det kommer till positionering. Det är inte en slump att de flesta självkörande bilar använder sig av liknande teknik för att kunna positionera sig på exakt rätt plats i förhållande till sin omgivning. Till skillnad från äldre robotgräsklippare så vet Dreame A1 precis var den är någonstans och var den varit. På så sätt går det att klippa väldigt mycket mer effektivt med t.ex. U-shape klippmönstret.

Dreame A1 skapar en 3D-karta (point cloud) av din trädgård.

Omni Sense™ har en räckvidd på hela 70m och kan se i 360° × 59°. Med denna räckvidd tar roboten med alla trädtoppar där vi i princip kan se hela vår tomt. Så är integriteten en stor fråga för dig så bör du nog läsa igenom användarvillkoren ordentligt.

Klipper raka linjer med U-shape mönster

Stora ytor att klippa

Robotgräsklipparen klarar att klippa upp till 1 000 m² per dygn i sitt standardläge, det mer effektiva läget klarar 2 000 m² men får samtidigt en reducerad prestanda för att undvika hinder (i appen står det dock 120m²/h i standardläge och 200m²/h i effektivitetsläget). Tyvärr har vi inte så stor gräsmatta för att testa detta och vi har inte hunnit testa tillräckligt länge för att kunna avgöra skillnaden i klippkvalité på standardläget och det effektiva läget.

Klipphöjden går att ställa in mellan 3 och 7cm och höjd på hinder som roboten ska undvika går som sagt att ställa på 10, 15 eller 20cm (5cm med beta-funktion).

Trevlig appupplevelse

Dreame har ju hållt på med det här ett tag och det märks. Snygg och användarvänlig app. Det hade varit trevligt med lite fler funktioner dock, här finns det mycket utvecklingspotential för Dreame. Att t.ex. kunna välja olika klippmönster, klippriktning, klipphöjder och aktivering av effektivitetsläget för olika zoner. Vi har t.ex fler zoner där klippriktningen skulle behöva vara olika eftersom zonerna är ganska smala och roboten behöver därför vända onödigt många gånger vilket tar tid och skapar fula klippmönster. Lite mer likt hur inställningarna ser ut för deras robotdammsugare. Som vanligt med appar som inte är utvecklade i sverige så hittar vi en del stavfel och liknande.

Dreame A1 Onboarding
Dreame A1 Onboarding
Dreame A1 Onboarding

Smarta hem kopplingar

I Dreame's app får du tillgång till att styra dina robotar med Google Assistant, Siri och Alexa.

Schemaläggning

Som standard får du ett vår och sommarschema samt ett höst och vinterschema. Skillnaden är att roboten klipper lite oftare på sommaren och att du kan byta mellan två olika scheman. Här finns det betydligt mer att önska och det känns som att det kommer krävas en del uppdateringar. Vi kan t.ex. inte hitta ett sätt att schemalägga de olika zonerna individuellt (detta problem är nu löst med en uppdatering av appen). Det går heller inte att ställa in olika höjd på klippningen i de olika zonerna.

För varje dag har du möjlighet att ställa in två olika scheman, du väljer om du vill klippa hela området eller bara en specifik zon samt mellan vilka tider. Vi hade velat ha möjligheten att ställa in att sluttiden ska vara när roboten är klar med uppgiften istället för en fast tid, på så sätt skulle man försäkra sig om att roboten hinner klippa klart.

Enorm precision

Enligt Dreame så har roboten A1 en precision på så lite som 1 cm vilket går att jämföra med den andra populära tekniken RTK (Real-time kinematic positioning) som är ungefär den samma. Eftersom en gräsmatta är något ojämn så är det inte helt lätt att avgöra hur vida detta stämmer men bra precision har den i alla fall. Hörn och vrår är inte alltid så lätt för roboten att komma åt, både i mappningen av kartan och vid själva klippningen. Du får alltid räkna med att trimma lite kanter.

Snygg men ömtålig kaross, räkna med repor

Eget underhåll

Du rengör roboten lätt själv, eftersom roboten är IP-klassad till IPX6 kan du enkelt spola av underredet med vattenslangen. Dom extra knivbladen som kommer med i förpackningen byter du även själv enkelt.

Användarvänlig kontrollpanel

Under huven gömmer sig en snygg och användarvänlig kontrollpanel som tyvärr känns lite plastig. Här kommer du åt många inställningar som du även kan justera i appen. Efter att vi gjort vår installation har vi nästan aldrig använt panelen förutom när vi behöver skriva in vår pinkod efter att vi lyft roboten.

Kontrollpanelen
Snygg bak på Dreame A1 som påminner om en bil, tyvärr kan inte det som ser ut som bromslykta lysa.

Säkerhet

Om roboten lyfts så kommer en röst att börja uppmana dig att ställa ner roboten på marken igen och mata in din pinkod. Efter en stund kommer ett larm börja tjuta. Det är inte så hög volym så räkna inte med att grannen skulle höra detta.

Klassisk dockningsstation med Fast Charge

Med Fast Charging laddar gräsklipparen sig själv på 65 min och kan därefter återuppta en eventuell klippning. Till dockningsstationen tillkommer en adapter med tillhörande elsladd. Stationen skruvar du enkelt fast i gräsmattan med åtta stycken insexskruvar. Se till att du har tillräckligt med utrymme runt stationen, minst en meter på varje sida enligt tillverkaren. Vi har dock klarat oss på mindre än så utan problem.

Regn och frostskydd

Dreame A1 har även en regnsensor som gör att roboten avslutar pågående uppgift för att ta sig tillbaka till dockningsstationen och ladda. När det slutat regna så kommer roboten att åka tillbaka till den punkt där den slutade och återuppta klippningen. Om det är frost ute så kommer även roboten att avstå från att gå ut och klippa. En inställning som vi saknar här är att kunna slå på en funktion som gör att den börjar klippa när frosten försvunnit.

Konkurrenskraftig prissättning

Dreame och många andra nya varumärken utmanar verkligen marknaden med ny teknik till lägre pris. Kaross och byggkvalité är klart enklare och inte lika robust som en del andra men priset är samtidigt betydligt billigare. Det råder ingen tvekan om att det händer mycket inom branschen och det ska bli intressant att följa utvecklingen.

Ska man köpa en robotgräsklippare utan eller med slinga?

Har du en rak, enkel, liten och platt gräsmatta kan det fortfarande vara värt att avväga en robotgräsklippare med slinga. Det går på så sätt komma ner i pris och fortfarande välja från ett större utbud. Det är viktigt att du utvärderar alla aspekter av din tomt innan du väljer robotgräsklippare.

Lär vår guide: Bästa robotgräsklippare utan slinga

Uppdatering:

Med den senaste uppdateringen av appen har Dreame lagt till en sektion i inställningarna som de kallar för "Labs". Här finns det nu möjligheten att testa följande funktioner:

  • Låt roboten väja för hinder så lågt som 5cm. Kan vara bra för dig med t.ex äppelträd. Under vårt test av detta så rörde sig roboten ganska konstigt och reagerade på många delar av gräsmattan som hinder. Det är något som Dreame också varnar för om du aktiverar denna funktion. Därför behöver du nog en väldigt plan gräsmatta med låg klipphöjd.
  • Lägg till fler zoner än två. Äntligen finns nu möjligheten att lägga till fler zoner än bara två. Vi har textat och det har fungerat riktigt bra för oss. Vi hoppas och antar att denna funktion snabbt kommer bli en standardfunktion.

Sammanfattning

Dreame A1 är precis vad marknaden behöver nu, ett nytt tillskott på marknaden som säkerligen kommer sätta fart på konkurrenterna. Vi är supernöjda med Dreame A1, en del uppdateringar i appen kommer göra produkten ännu bättre. Vi är en aning oroliga över hur länge Dreame A1 kommer att hålla i det hårda svenska vädret. Visst är priset attraktivt men om byggkvalitén inte skulle hålla över tid så gäller det att få bra hjälp med service och reperation.

Tack till Dreame som vänligen lånade ut sin robotgräsklippare till oss. Dreame har inte kunnat påverka innehållet i denna artikel och har heller inte haft möjligheten att läsa detta innan er.

Specifikationer

  • Robotgräsklippare: Mått 643 x 437 x 261mm
  • Laddningsstation: Mått 778 x 490 x 309mm
  • Robotgräsklippare: Vikt 12kg
  • Laddningsstation: Vikt 3,3 kg
  • Gränsinställning: Inga ledningar eller RTK-stationer krävs
  • Största arbetsområde: 2 000 m²
  • Gräsklippningseffektivitet:
    Standardläget: 1 000 m²/24 timmar
    Effektivitetsläget: 2 000 m²/24 timmar
  • Arbetslägen: 4
  • Automatisk laddning: Ja
  • Klipphöjd: 3–7cm
  • Klippbredd: 22cm
  • Klipphöjdsjustering: Appstyrning
  • Maximal lutning: 45%/24°
  • Batteri: 5Ah
  • Laddningsström: 3A
  • Laddningstid: 65min
  • Vattentäthetsindex: IPX6

FAQ

Kräver Dreame A1 något abonnemang?

Nej, du kan fritt använda Dreame A1 utan något abonnemang. Om du däremot behöver placera dockningsstationen på en plats som saknar WFi så behöver du köpa till en GPS-modul. Modulen kommer med 3 års gratis uppkoppling som aktiveras vid installation.

Kan Dreame A1 klippa fler zoner?

Ja, Dreame A1 kan i dagsläget hantera två zoner (kommer fler i samband med uppdatering). När du installerar robotgräsklipparen får du möjlighet att programmera transportsträckor mellan de olika zonerna.

Kräver Dreame A1 antenn, slinga, stolpe eller RTK?

Nej, Dreame A1 navigerar helt och hållet med hjälp av LIDAR.

Hur stort område kan Dreame A1 klippa?

Du kan klippa din gräsmatta i två olika lägen, ett standardläge och ett effektivitetsläge. I standardläget klarar robotgräsklipparen 1 000 m²/24 timmar och i effektivitetsläget 2 000 m²/24 timmar.

Har Dreame A1 en regnsensor?

Ja, när det börjar regna så tar sig robotgräsklipparen tillbaka till sin dockningsstation för att återuppta klippningen när det slutat regna.