Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Telldus stänger ner sin basic-version

Av Agust Sandberg | Publicerad Apr 12, 2023 18:04
Telldus stänger ner sin basic-version

Svenska företaget Telldus har meddelat att deras Basic-tjänst kommer att stängas ner den 24 april. Detta innebär att användare av Basic-tjänsten inte längre kommer att ha tillgång till automationer och API-åtkomst. Istället tvingas de uppgradera till Premium-tjänsten för att kunna fortsätta använda dessa funktioner. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad denna förändring innebär för användarna och vad som krävs för att fortsätta använda Telldus-tjänsterna.

Köp här
Positivt
Negativt

Telldus och deras tjänster

Telldus är ett svenskt företag som erbjuder smarta hem-tjänster. Deras produkter är främst inriktade på 433 MHz-teknik och har varit populära bland användare av smarta hem. Företaget har erbjudit två typer av tjänster: Basic och Premium. Basic-tjänsten har varit helt kostnadsfri medan Premium-tjänsten har kostat 3 euro i månaden.

Nedstängning av Basic-tjänsten

Telldus har nu meddelat att deras Basic-tjänst kommer att stängas ner den 24 april. Detta innebär att användare av Basic-tjänsten inte längre kommer att ha tillgång till automationer och API-åtkomst. Användare kommer fortfarande att kunna använda och lägga till nya enheter samt kontrollera dessa lokalt och på distans. Men, utan automationer kommer möjligheterna i det smarta hemmet att begränsas.

Varför genomför Telldus ändringarna?

Enligt Telldus är det inte längre ekonomiskt hållbart att tillhandahålla en helt kostnadsfri tjänst. Företaget behöver hitta nya sätt att generera intäkter för att kunna fortsätta att utveckla och förbättra sina produkter och tjänster.

Krav för att fortsätta använda Telldus-tjänsterna

Användare av Basic-tjänsten som vill fortsätta använda Telldus-tjänsterna med automationer och API-åtkomst tvingas uppgradera till Premium-tjänsten. Priset för Premium-tjänsten är 3 euro i månaden, men det kan bli billigare om man tecknar sig för en längre period. För 6 månader blir det 2,5 euro och för 12 månader 2,1 euro, alla priser inklusive moms.

Fördelar med Premium-tjänsten

Genom att uppgradera till Premium-tjänsten kommer användare att få tillgång till automationer och API-åtkomst. Detta innebär att användare kan skapa automatiska scenarier för sina enheter, exempelvis genom att skapa regler som sätter igång enheter vid specifika tidpunkter eller när vissa villkor uppfylls. Användare kan även integrera Telldus-tjänsten med andra smarta hem-tjänster genom API-åtkomst.

Vilka alternativ finns det för användare av Basic-tjänsten?

Användare av Basic-tjänsten har två alternativ. De kan antingen uppgradera till Premium-tjänsten eller fortsätta att använda Basic-tjänsten utan automationer och API-åtkomst.