Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

IoT-standarden Matter får sin första uppdatering

Av Agust Sandberg | Publicerad Jan 28, 2024 16:01
IoT-standarden Matter får sin första uppdatering

Internet of Things (IoT) har revolutionerat vårt sätt att interagera med teknik och har potentialen att förändra hur vi lever och arbetar. Med IoT kan vi ansluta och kommunicera med en mängd olika enheter, från smarta hemtillbehör till industriella system. En viktig komponent för att möjliggöra smidig kommunikation mellan IoT-enheter är standarder. En framstående standard som har vunnit stort erkännande inom IoT-världen är Matter.

Köp här
Positivt
Negativt

Den första uppdateringen av Matter

Nu har Matter nått en viktig milstolpe genom att släppa sin första uppdatering. Denna uppdatering kommer med betydande förbättringar och funktionalitetsökningar som ytterligare stärker standardens roll inom IoT-ekosystemet.

Förbättringar som ingår i Matter 1.1 som ett resultat av feedback från utvecklare bör påskynda övergången av befintliga enheter till standarden och utvecklingen av nya.
Matter 1.1 förbättrar stödet för ICD-enheter, eller intermittent anslutna enheter, för olika befintliga enheter. Dessa är ofta batteridrivna föremål, som ljus- och rörelsesensorer som du kan fästa på väggar och använda för att aktivera andra smarta hushållsapparater.

Eftersom ICD-enheter ofta går i viloläge när de inte används, kan de också användas som dörrlås. Den typen av produkter fungerade inte så bra med Matter 1.0. Dessa enheter är nu mindre benägna att registrera sig som offline tack vare justeringar som gjorts i Matter 1.1.
Det finns nu 1 135 artiklar som är kompatibla med Matter. Denna summa är uppdelad på 60 olika företag som har anslutit sig till CSA och marknadsfört Matters produkter. CSA har också öppnat ett nytt testlaboratorium i Portland, Oregon, för företag som samarbetar med Matter.

Sammantaget verkar 1.1-uppgraderingen av Matter lovande. Vi kommer att kunna se Matter utvecklas i snabb takt då fler prylar läggs till listan varje dag.

Matter: En banbrytande standard för IoT-enheter

Matter, tidigare känd som Project CHIP (Connected Home over IP), är en standard för IoT-enheter som utvecklas av en koalition av ledande teknikföretag, inklusive Apple, Google och Amazon. Syftet med Matter är att skapa en enhetlig och interoperabel plattform som gör det möjligt för olika IoT-enheter att kommunicera sömlöst med varandra, oavsett vilken tillverkare de kommer ifrån. Detta öppnar upp för större valfrihet och förenklar användarupplevelsen inom IoT.