Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

iOS 17: Smarta hem uppdateringar

Av Agust Sandberg | Publicerad Jun 15, 2023 00:06
iOS 17: Smarta hem uppdateringar

Apple introducerade iOS 17 föra veckan på den årliga konferensen WWDC (Worldwide Developers Conference) Så vilka uppdateringar kan vi som smarta hem entusiaster förvänta oss?

Köp här
Positivt
Negativt

Nytt interface för iPhone så kallat StandBy

Om du laddar din telefon och placerar den i horisontellt läge så får du åtkomst till ett helt nytt gränssnitt. Här kan du konfigurera en egen layout och visa widgets som vädret, dina HomeKit-prylar, klocka och mycket mer. En trevlig funktion för oss HomeKit-användare där telefonen fungerar lite som en dashboard. Har du även en iPhone som stödjer always on display så kommer du kunna se dina widgets utan att tända skärmen.

Aktivitetshistorik

Precis som i Homey kommer man nu kunna se historik för sina HomeKit-enheter. När öppnades dörren, vem tände lampan osv. Detta kräver dock att du uppdaterat till den senaste HomeKit arkitekturen.

Hem appen

Även Hem appen får uppdateringar. Det handlar delvis om mindre uppdateringar i gränssnittet. När man kontrollerar en enhet så kommer bakgrunden att blir transparent och hjulet för att öka värmen kommer att bli lite större. Lampor som stödjer olika färger får en ny layout där det blir lättare att välja färg.

När det kommer till Matter så har Apple adderat funktioner som gör att du t.ex. låsa upp dörrlås genom att hålla din iPhone mot låset samt använda koder för att låsa upp.

Siri

Nu behöver du inte längre säga "Hey Siri" utan det räcker med bara "Siri". För dig med familjemedlemmar som heter Siri så kommer det självklart gå att ändra tillbaka så du behöver säga "Hey Siri".

Ny app till Apple Watch

Utan att nämna något om uppdateringarna till Hem appen för Apple Watch i sin presentation så har det ändå tillkommit en del. Nu kommer du att kunna se dina kameror i din klocka. Rutiner och enheter kan nu också filtreras efter klimat, lampor, högtalare och Tv-apparater. Intercom-funktionen får en stor och tydlig CTA där du lätt kan skicka röstmeddelanden till dina HomePod's.

Rutiner och enheter i andra hem går nu lätt att koma åt.

iPad får widgets

Med iPadOS 17 tillkommer möjligheten att lägga till widgets på din låsskärm. Detta möjliggör att du lätt kan komma åt dina smarta hem enheter direkt och smidigt utan att behöva öpna Hem-appen.

Widgets till Mac

Även här tillkommer möjligheten att lägga till widgets på ditt skrivbord. Det har tidigare inte funnits möjlighet att lägga till widgets i Mac för HomeKit produkter men nu blir alltså det möjligt. Läs mer här och se ifall din dator stödjer Sonoma.

Kontrollcenter för Apple TV

Ett nytt kontrollcenter tillkommer och kommer förmodligen göra det ännu lättare att hantera din HomeKit prylar från din Apple TV.

Släppdatum

Som vanligt finns alla uppdaterade operativsystem tillgängliga för dig som utvecklare i Beta och brukar ganska snabbt även lanseras som en publik Beta. Den riktiga versionen kommer i höst.