Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Gör dina gardiner smarta med Slide

4.2

Efter vi installerat Slide och testat det ett tag inser vi hur mycket vi saknat en produkt som denna. Alla borde automatisera sina gardiner! Det ger inte bara en känsla av att leva i framtiden, det är även väldigt praktiskt. Med möjligheten att tidsinställa och automatisera när gardinerna ska öppnas och stängas dyker det upp en rad olika möjligheter som vi inte tänkt på tidigare. I slutet av artikeln kan du även ta del av 10% rabatt med vår kod!

Fungerar på upp till 6m skenor
Tidsinställda rutiner
Alarmfunktion
Går att aktivera manuellt
Ganska stor och tung

Smarta hem kan vara både frustrerande och underbart. Man lär sig snabbt vad som faktiskt gör livet lättare och vad som bara är en till teknisk pryl som man lagt onödiga pengar på. Med vissa prylar märker man direkt att de kommer ha en lång livstid i sitt hem, Slide är precis en sån.

Slide är en motor till dina befintliga gardiner. Den går att installera på alla gardiner med skena och stång, upp till 6 meter. Slide är så pass kraftfull att den orkar dra de flesta gardiner. "Om du kan dra din gardin själv så kan Slide det också" som tillverkaren själv säger.

Installation

Till skillnad från många andra produkter till det smarta hemmet så krävs det lite tid att installera Slide. Men med tanke på vad produkten åstadkommer så är det fullt förståeligt. Det går dock ganska smidigt, allt du behöver ingår i paketet och dina gardiner kommer vara automatiserade på en halvtimme.

Med hjälp av Slide-appen får du instruktioner steg för steg hur du ska gå tillväga, t o m med videoinstruktioner. Det är lätt att förstå och hänga med. Du behöver bara en stege.

Användning

När det gäller att manövrera dina gardiner, erbjuder Slide en mängd olika alternativ. För det första kan du använda din smartphone för att öppna eller stänga gardinerna, oavsett var du befinner dig. Detta är särskilt användbart för dem dagar när du lämnar huset i brådska och glömmer att dra för gardinerna. Med Slide-appen på din telefon, är det bara ett klick bort. Dessutom kan du schemalägga öppnings- och stängningstider för dina gardiner, vilket är en utmärkt funktion för att spara energi och behålla en behaglig temperatur i ditt hem.

Integrationer
För de som föredrar en mer handsfree-upplevelse, erbjuder Slide även integrering med populära röstassistenter som Google Assistant och *Amazon Alexa och *HomeKit (*kommer 2023). Med ett enkelt röstkommando kan du styra dina gardiner utan att lyfta ett finger. Slide har även stöd för en rad olika integrationer som Homey, Home assistant, Fibaro, IFTTT och Domoticz. Senare under året 2023 kommer även stöd för den nya standarden Matter. Hårdvaran i Slide har det som behövs så det kommer endast räcka med en uppdatering av mjukvaran. Denna mångsidighet i integrationer gör Slide till en mycket attraktiv lösning för en mängd olika användare.

Manövrera manuellt
En superfiffig funktion som Slide erbjuder är Touch&Go (endast tillgängligt med Comfort och Pro). Det räcker med att du drar i gardinen som du brukar göra så stänger/öppnar den sig själv, du behöver alltså bara rycka lite lätt.

Dubbla gardiner
Till skillnad från SwitchBot Curtain 3 och Aqara Curtain Driver så kan du med Slide stänga dina gardiner synkroniserat från två håll med endast en Slide-motor.

Samma hårdvara, olika priser

Slide finns i tre utföranden som bygger på samma produkt. Du kan alltså välja att köpa den enklaste versionen och uppgradera vid ett senare tillfälle om du skulle vilja komma åt fler funktioner.

De val du har när du köper Slide är Light, Comfort och Pro.

Slide Light – €199

 • Fungerar på alla raka spår upp till 6 meter
 • För (tunga) enkla och dubbla (symmetriska) gardiner
 • Styr din Slide från var som helst i världen med Slide-appen
 • Timer rutiner
 • Rutiner för soluppgång och solnedgång
 • Väckarklocka funktion
 • Manuellt manövrerad

Slide Comfort – €249

 • Allt som ingår med Light
 • Touch&Go
 • Speed Control

Slide Pro – €299

 • Allt som ingår med Comfort
 • Smarta hem integrationer
 • Google Home, IFTTT

Spar energi med smarta gardiner

Något som jag själva uppskattar väldigt mycket i dessa tider är möjligheten att spara energi och detta är möjligt med hjälp av Slide. Jag har själva satt upp en rutin med Homey, en ljussensor och en temperatursensor som hjälper till att stänga gardinerna när solen gått ner eller när det blir svalt. På så sätt låter vi solen värma upp vårt hem på dagarna och isolera det på nätterna. Planen är att detta ska göras på alla stora fönster. Det går att spara extremt mycket energi med välisolerade gardiner, något alla borde göra. Så här har du möjlighet att tjäna igen en del av kostnaden för Slide, om inte hela.

Slide-appen

Med Slide-appen får du som sagt väldigt tydliga instruktioner för installationen av din Slide, i övrigt är den enkel och lättnavigerad. Här får du en översikt över alla dina gardiner med reglage för öppning/stängning och en knapp för att manövrera alla gardiner. Du kan också skapa rutiner för solens upp- och nedgång, sätta alarm och tidsinställa.

Öppet API

En stor fördel med Slide är dess öppna API, som gör det möjligt för teknikentusiaster att utveckla egna tillämpningar och integrera Slide med andra smarta hem-system. Dessutom är Slide framtidssäkrad med regelbundna programvaruuppdateringar som förbättrar produktens prestanda och inför nya funktioner över tid. Här kan du läsa mer.

Slutsats

Jämfört med konkurrenterna, står Slide starkt med sin intuitiva design, enkel installation och en rik uppsättning av smarta funktioner. Dock kan priset vara en avskräckande faktor för vissa konsumenter, särskilt när det finns billigare alternativ på marknaden. Men med den höga kvaliteten , de många funktionerna och energibesparingen som Slide erbjuder kan investeringen vara värd.

Nackdelarna med Slide är att själva motorn är ganska stor och tung. Det är dock inte ett problem eftersom den oftast hänger gömd bakom gardinen. Har du en gardinskena som är skör och kanske inte klarar för mycket vikt så bör du se till att fästa den ordentligt innan du hänger upp motorn som väger 1,4kg.

Slide ett bra alternativ för den som önskar uppgradera sina hem med smarta gardinfunktioner. Med en rad olika modeller att välja mellan, kan användare välja den version som bäst passar deras behov och budget. Med Slide, blir framtiden för smarta gardiner inte bara tillgänglig, utan också bekväm.

Få 10% med SmartaHemTest's rabattkod!

Om du köper Slide via vår länk så får du just nu 10% rabatt, länken gäller till den 30 nov 2023.

För att skriva detta test har vi mottagit en gratis testenhet av Slide. Det vi skriver är helt och hållet våra egna åsikter och har inte kunnat påverkas av Slide själva.

Specifikationer

 • Strömförsörjning: Ingång: 100-240V ~ 50/60 Hz 0,6A. Utgång: 12V ⎓ 2,5A.
 • Vikt: 1,9kg. Motorenhet: 1,4 kg.
 • Material: Högkvalitativ POM, PC-ABS Plast & mjukt grått tygskydd.
 • Datorenhet: Specialdesignat lågeffektkort inklusive 240MHz Dual Core SOC, motordrivrutin och magnetiskt sensorsystem.
 • Trådlös anslutning: WiFi 802.11 b/g/n (ingen gateway krävs). Bluetooth 4.2 och BLE (Bluetooth Low Energy) för Slidemote-kontroll.
 • Mobilappar: iOS och Android.
 • Integrationer: Se Integrationer för en fullständig översikt.
 • Framtida kompabilitet: Slide innehåller en egen dataport som stöder framtida tillägg. Detta innebär att Slide är redo för framtida fysiska uppgraderingar för att lägga till nya funktioner eller utöka alternativen för trådlös anslutning.

FAQ

Hur vet jag att Slide fungerar med mina gardiner?

Slide fungerar på alla raka spår upp till sex meter. En Slide kan styra en enkel eller dubbel gardinuppsättning så länge de är lika breda.

Hur installerar jag Slide?

I appen får du detaljerade instruktioner med video om hur du installerar Slide med dina gardiner. Proceduren är relativt enkel och tar ca 10-30 minuter. Med några tillbehör fäster du motorn i din befintliga gardinskena, sedan fäster du själva gardinen i de löpande linorna som går bakom gardinen. På så sätt blir hela installationen osynlig.

Hur stark är Slide?

Slide har en kraftfull motor och robusta, patenterade mekanismer för att enkelt stänga tunga (dubbla) gardiner.

Erbjuder Slide en installationstjänst?

Slide är tillverkad för att du själv enkelt ska kunna installera den. I Nederländerna erbjuds det hjälp med installation om du mot förmodan skulle behöva hjälp, priset börjar från €60.

Fungerar Slide med HomeKit eller Matter?

I skrivande stund finns det inget stöd men med framtida uppdateringar så kommer det att komma.