Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.
Robotdammsugare skapar smartare hem
Uppdaterad
June 22, 2023

Robotdammsugare skapar smartare hem

Att hålla rent och städa hemma kan ibland kännas som en börda, och speciellt om man måste ta tag i dammsugningen direkt efter att man kommit hem från jobbet. De allra flesta skulle nog erkänna att det inte är favorithobbyn. Men med en robotdammsugare blir det utan tvekan roligare. Fast det är så klart bara roligt om man valt rätt sorts robotdammsugare. 


Ja, det är faktiskt stor skillnad på robotdammsugare och robotdammsugare. Att googla “robotdammsugare bäst i test” kan ge ett bra urval, men är inte alltid tillräckligt, eftersom det finns många faktorer som spelar roll. Låt oss kika lite närmare på vad som är bra att tänka på när du funderar på att köpa en robotdammsugare.


Hur du väljer rätt

När du väljer robotdammsugare finns det en mängd olika märken och funktioner att ta hänsyn till. Att veta på rak arm vilken som passar ditt hem bäst kan vara en utmaning, men det finns några aspekter som kan hjälpa dig i valet av rätt robotdammsugare. Bland annat gäller det att fundera på:


  • Vilka specialbehov som behöver uppfyllas
  • Vilka extrafunktioner som hade varit praktiska
  • Vilken prisklass som är bäst


Specialbehov

Till exempel är det inte alltid att en robotdammsugare klarar av att moppa trägolv och dessutom dammsuga tjocka mattor. Ett hem med exempelvis många mattor kan behöva en starkare sugfunktion, eller en dammsugare som anpassar sig efter underlaget. När du väljer en robotdammsugare är det alltså bra att fundera på vilka ytor som du mest planerar att köra den på. Om du har pälsdjur inomhus, är det också bra att välja en som är anpassad för husdjur och har förmågan att suga upp kort och/eller långt hår. 


Extrafunktioner

Det är också bra att tänka ut vilka specialfunktioner som du är i behov av. Kanske vill du ha en robotdammsugare som är röststyrd, eller fjärrstyrd? En del robotdammsugare har självtömning och vissa kan både dammsuga och moppa samtidigt.


Prisklass

Det är aldrig roligt att prata om pris, men är trots allt en viktig frågeställning att ta upp. Dock kan det vara svårt att veta vad som faktiskt är ett bra pris på en robotdammsugare – vad är för dyrt, eller vad är för billigt?


Har du redan koll på vilken robotdammsugare som är bäst i respektive prisklass kan en rekommendation vara att gå efter den som matchar din budget som bäst. Ju fler funktioner din dammsugare har, desto dyrare tenderar den att bli. Dock kan det vara bra att tänka efter hur ofta den kommer att användas då en snäppet dyrare kanske kan vara ett bättre val i längden – speciellt om den kommer med sådana funktioner som ditt hem kräver. 


Funderingar, tips och råd

Då robotdammsugaren går runt i din bostad av sig självt, kommer den kräva en dockningsstation för att kunna ladda och eventuellt tömma dammet den samlat upp – om modellen stödjer en sådan funktion. Att installera stationen är något man kan göra själv, och kräver ingen elektriker. För det mesta är det bara att stoppa in kontakten i uttaget. Om du däremot behöver sätta in ett nytt uttag måste du anlita en elektriker


Även om många av dagens robotdammsugare kan ta sig över lägre trösklar, kan den inte komma åt alla utrymmen likt en vanlig dammsugare. Den kan heller inte suga upp större föremål vilket kan vara bra att ha i åtanke. En rekommendation är dock att se över golvet innan den går sin runda för att inte eventuella strumpor eller sladdar ska sugas med – något som kan skada borstarna.