
Bästa Brandvarnaren Till Ditt Smarta Hem 2022
En brandvarnare är något alla hem bör ha. Brandvarnare räddar liv och är en billig livförsäkring. Varje år omkommer ca 100 personer i bränder. I nästan samtliga av dessa fall saknas det en brandvarnare. Under en lång tid så har brandvarnare utfört endast en uppgift, att pipa högt när rök eller eld har upptäckts. I takt med att de smarta hemmet brett ut sig så har också uppkopplade brandvarnare dykt upp på marknaden i en hög takt. Vi har testat marknadens bästsäljare för att utse en topplista på de bästa brandvarnarna 2022.
Att tänka på när du köper brandvarnare
Placera din brandvarnare väl
Se till att investera i fler brandvarnare om det behövs och placera dessa på varje plan i hemmet, helst en i varje rum. En brandvarnare ska placeras i taket på den högsta punkten och minst 50cm från väggen. Undvik att placera din brandvarnare i köket och våtrum. Placera inte dina brandvarnare längre ifrån varandra än 10m och inte mindre än en brandvarnare per 60kvm.
Byt och kontrollera ditt batteri ofta
Testa din brandvarnare minst en gång per år och kontrollera batterierna. En smart brandvarnare har ofta möjligheten att dela sin batteristatus till ditt smarta hem samt varna när det är dags att byta. Var kreativ med dina flöden, lampan i det rum som brandvarnaren sitter i kanske lyser rött samtidigt som du får en notis till din mobil med aktuell batterinivå?
Komplettera med annan utrustning
En brandfilt och en brandsläckare är något alla bör komplettera med för att också kunna släcka den brand din brandvarnare upptäckt.
Uppkopplad brandvarnare
Har du en äldre brandvarnare hemma så kan det vara dags att uppgradera till en smart brandvarnare som är uppkopplad till din hubb alternativt till ditt wifi. Att då investera lite extra i en smart brandvarnare kan vara ett bra val. En smart brandvarnare fungerar precis som en vanlig brandvarnare utöver sin smarta funktioner. Du kan t.ex. trigga flöden som gör så att dina lampor blinkar rött, skicka notis till alla i familjen eller utomstående, spela upp ett larm i dina smarta högtalare osv.
1
.
Heatit Z-Smoke Detector Battery

Denna trådlösa brandvarnare är en solklar vinnare i våra tester. Den inbyggda rörelsesensorn möjliggör alternativa användningsområden. Och om du föredrar trådbunden brandvarnare så finns den även i detta utförande här. Heatit Z-smoke använder en fotoelektrisk (optisk) röksensor som också varnar för stigande temperatur över 54 °C. Finns även med 230v.
2
.
Fibaro Smoke Sensor

Storsäljaren. Fibaros brandvarnare har länge varit en favorit hos smarta hem entusiaster. Lägg märke till storleken. Endast 65mm bred. Fibaros brandvarnare reagerar både på rök och snabb värmeutveckling. Den gör sig bra i smarta hem med sitt ganska breda stöd för olika hubbar.
3
.
Frient Intelligent Smoke Sensor

Frient Intelligent Smoke Sensor reagerar på både temperaturförändringar och rök med sin optiska sensor. Till skillnad från många andra smarta brandvarnare så går denna att seriekoppla.
4
.
Netatmo Smart Smoke Alarm

Netatmos stilrena brandvarnare är lite större i storleken men sitter på många bra funktioner. Om ett falsklarm skulle inträffa pga av t.ex. matos så går det lätt att stänga av ljudet från mobilen. Netatmo fungerar som nästan alla andra brandvarnare med en optisk sensor. Den reagerar både på rök och temperaturförändringar. Netatmo Smart Smoke Alarm har ett inbyggt batteri med en livslängd på 10 år. Batteriet går inte att byta ut då tanken är att brandvarnaren i sig bör bytas helt för högsta säkerhet. I appen kommer du åt historik, batterinivåer osv. Brandvarnaren kör också självtester kontinuerligt.
5
.
Nedis WiFi Smart Smoke Detector

Kanske inte den mest avancerade brandvarnaren men till ett lägre pris. Varnar vid både rökutveckling och hög temperaturförändring.
6
.
Popp Smoke Detector

En relativt simpel brandvarnare med en prislapp som gör att man önska lite mer. Möjlighet finns till att koppla in brandvarnaren med elsladd för att på så vis slippa att byta batterier.
7
.
Schneider Electric Wiser Brandvarnare

Det franska företaget Schneider lanserar nu sin brandvarnare till sitt egna system Schneider Wiser. Den batteridrivna brandvarnaren använder sig av ZigBee 3.0. För att den ska fungera så krävs deras egna Wiser gateway. Brandvarnaren reagerar på rök samt temperaturförändringar och batterierna ska enligt uppgift räcka i 10år. För att minska mängden falsklarm är den utrustad med dubbla detektionskammare.
Seriekopplade brandvarnare
Nuförtiden finns det semi-smarta brandvarnare som kan aktivera andra brandvarnare i närheten när larmet har gått. Det är extra fördelaktigt om man bor i en stor lägenhet eller ett större hus, framför allt med fler våningsplan. Många av dessa seriekopplade brandvarnare har dock inte förmågan att skicka signalen via t.ex. wifi så om du inte är hemma så spelar det ingen roll hur många brandvarnare du har.
Trådlös brandvarnare
Den vanligaste typen av brandvarnare i privata bostäder är den trådlösa. Företag och andra typer av lokaler som allmänna utrymmen brukar vara utrustade med trådbundna brandvarnare. En del brandvarnare till privata bostäder finns som trådbundet alternativ om man vill känna sig trygg med att batteriet inte tar slut.
Design
Historiskt sett så har brandvarnare inte varit speciellt snygga med sina gulnade plastkåpor. I takt med att fler smarta brandvarnare dyker upp på marknade kommer det fler modeller med snygg uppdaterad design.
FAQ
Hur många brandvarnare ska man installera?
Du bör helst ha en brandvarnare i varje rum. De ska placeras minst 10m från varandra. Du bör ha minst en brandvarnare per 60kvm. Placera de gärna nära dina sovrum. Även om uppkopplade brandvarnare har många fördelar och generellt ökar tryggheten så är det oftast placeringen och batteriet som avgör om en brand upptäcks i tid. Köp hellre en billig och enkel brandvarnare än ingen alls.
Hur testar man en brandvarnare?
- Tryck ner den testknapp som sitter på brandvarnaren.
- Om brandvarnaren fungerar så ger den ifrån sig ett pip. Om detta inte händer, kontrollera batteriet.
- Om det inte heller går så kan det vara dags att investera i en ny brandvarnare.
När ska jag testa min brandvarnare?
- Minst en gång i månaden.
- När du bytt batteri.
- När du inte varit hemma på länge.
- Om den trillat ner eller du kommit i kontakt med den på annat sätt.
När ska jag byta batterier i min brandvarnare?
Den 1a december varje år är det batteribytardagen, då är det dags att testa sina brandvarnare och kontrollera batterierna. Ett av tio hem i Sverige saknar en fungerande brandvarnare och väldigt få kommer ihåg att testa sina brandvarnare. Så glöm inte detta nu! Tips, lägg in det i din kalender med en påminnelse varje år. Många smarta brandvarnare meddelar sin batterinivå. Se till att sätta upp en rutin eller flöde för att varna när batteriet börjar ta slut. Vissa smarta hem system har detta inbyggt för batteridrivna enheter.
Vilken ljudstyrka ska en brandvarnare ha?
Minsta godkända ljudstyrka för en brandvarnare är 85 db på 3 meters avstånd. De flesta brandvarnare har också en ljudstyrka på ljust 85 db. Det beror på att allt ljud över detta är skadligt för örat om man utsätts under en längre period.
Vad är en optisk brandvarnare?
En optisk brandvarnare passar bäst i våra hem då den är väldigt bra på att detektera pyrande bränder. Pyrande bränder är en av de vanligaste formen av bränder i våra hem. De beror oftast på levande ljus eller torrkokning. Optiska brandvarnare är också det mest miljövänliga alternativet då de inte innehåller några radioaktiva ämnen. Av de brandvarnare som säljs idag så är nästan alla optiska.
Vad är en jonisk brandvarnare?
En jonisk brandvarnare fungerar på ett annat sätt än de optiska. Med hjälp av radioaktiva ämnen reagerar den på synlig samt osynlig rök. Idag säljs joniska brandvarnare allt mindre, dels pga de miljöfarliga ämnena. I Danmark har man förbjudit försäljning av joniska brandvarnare.